راه‌آهن استان؛ از وعده‌های دولت تا سوالات بی‌پاسخ مردم

فریاد خراسان جتوبی برای سهم ریلی

بیرجند (پانا) - «عملیات اجرایی قطعه ۱۸ راه آهن بیرجند- یونسی ۱۵ شهریورماه ۱۴۰۲ با حضور رئیس جمهور وقت و وزیر راه و شهرسازی آغاز شد این عملیات بخشی از پروژه راه آهن زاهدان-زابل-بیرجند-یونسی است که هدف آن اتصال خراسان جنوبی به شبکه ریلی کشور است». هرچند که در دولت قبل هم عملیات اجرایی آن با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی آغاز شده بود .

کد مطلب: ۱۵۷۰۵۶۹
لینک کوتاه کپی شد
فریاد خراسان جتوبی برای سهم ریلی

این خبر برای کمتر از دو سال قبل است که رییس جمهور شهید برای مراسم اربعین در خراسان جنوبی حضور یافته بود و در ادامه آن آغاز عملیات اجرایی مطالبه چند ده ساله مردم شروع شد و موجی از شادی در بین خراسان جنوبی ها به وجود آمد.

تهاتر نفتی، گزینه ای برای گره گشایی از پروژه

چند ماه بعد از این تاریخ، جواد قناعت استاندار وقت خراسان جنوبی در دی ماه ۱۴۰۲ در جلسات مختلف با اشاره به گره‌گشایی از طرح راه آهن خراسان جنوبی در دولت سیزدهم گفت: این پروژه مهم از محل تهاتر نفتی تأمین اعتبار شد و تاکنون ۲ محموله نفتی در مجموع به ارزش ۶۰ هزار میلیارد ریال برای ساخت این طرح به فروش رسیده‌است.

این گفته استاندار وقت خراسان جنوبی به این معنا است که به طور طبیعی پروژه از نظر اعتباری با مشکل رو به رو نبوده و کار باید رو به جلو حرکت کند.

از آن تاریخ تا به امروز حرف های متفاوتی درباره این پروژه به گوش مردم رسیده است، گاه سخن از عدم تأمین منابع آن گفته شده، زمانی سرعت پایین پروژه موجب گلایه شده است و در روزهای اخیر نیز اخباری منتشر شد که گویا قرار است راه آهن زاهدان -بیرجند- یونسی به مسیر دیگری برود! هرچند استاندار و دیگر مسئولان با تأکید از ادامه پروژه خبر دادند.

از آنجایی که همواره خراسان جنوبی جزو استان های مظلوم بوده است و هر گاه ناوگان هوایی دچار کمبود می شده پروازهای استان قطع می شده و موارد مشابه را مردم به مراتب دیده اند نگران این موضوع شدند که نکند قرار است این دفعه راه آهن هم به رویا مبدل شود و مسیر ریلی کریدور شرق تغییر کند.

و اینکه در پروژه ریلی شرق آیا قطعه بیرجند- یونسی همچنان در اولویت قرار دارد و با توجه به تأمین بودجه آن از نظر تهاتر نفتی سرعت مطلوب را دارد؟

درخواست ۱۰ همت اعتبار

میرمحمد مودی مدیرکل راه و شهرسازی، با اشاره به پروژه راه‌آهن زاهدان-سرخس که شامل ۲۳ قطعه است، گفت: عملیات اجرایی این پروژه با تعیین پیمانکاران آغاز شده و ۱۵ قطعه از آن در محدوده خراسان جنوبی قرار دارد که اجرای آن با تأکید دولت چهاردهم و پیگیری‌های استاندار و نمایندگان استان با جدیت در حال انجام است.

وی افزود: این پروژه نسبت به برنامه زمان‌بندی شده جلوتر است و برای ادامه اجرای آن، از ابتدای سال جاری ۱۰ همت اعتبار درخواست شده است.

مودی گفت: همچنین در سه‌ماهه پایانی سال گذشته، بیش از یک همت اعتبار به این پروژه تخصیص یافت.

وی با اشاره به پیشرفت ۲۰ درصدی عملیات زیرسازی، افزود: با تعهد پیمانکاران، تمامی قطعات فعال هستند و عملیات زیرسازی طبق قراردادها طی چهار سال انجام خواهد شد.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی گفت: ساخت ایستگاه‌های مسافری نیز در دستور کار است و مطالعات ایستگاه‌های بیرجند، قاین، نهبندان و سربیشه در حال انجام است که بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، عملیات اجرایی یکی از این ایستگاه‌ها آغاز خواهد شد.

سادات نژاد، مجری طرح راه آهن  زاهدان- بیرجند – یونسی هم در این باره  به رسانه های خراسان جنوبی گفت: راه آهن چابهار- زاهدان- مشهد- سرخس که از بیرجند نیز می گذرد همچنان جزو اولویت های وزارتخانه قرار دارد و با همان سرعتی که شروع شد در حال پیگیری است و مردم در این زمینه نگرانی نداشته باشند.

وی با بیان اینکه استان های سیستان و بلوجستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی در مسیر این کریدور راه آهن قرار دارند، بیان کرد: منابع مالی که برای این پروژه در زمان وزیر فقید مرحوم رستم قاسمی در نظر گرفته شد از محل استجازه مقام معظم رهبری و تهاتر نفتی بوده است.

اولویت راه آهن شرق؛ مسیر چابهار به زاهدان

سادات نژاد گفت: اعتباراتی که برای این پروژه تخصیص پیدا کرده منطقی بوده و تاکنون ۵/۴ همت دریافت کردیم و هدف گذاری که در سطح وزارتخانه انجام شده این بوده است که  با اولویت مسیر چابهار به زاهدان به اتمام برسد تا از یک پراکندگی بودجه و... فاصله بگیریم .

مجری طرح راه آهن  زاهدان- بیرجند- یونسی گفت: بخش چابهار به زاهدان تا پایان سال آینده قطعاً به اتمام می رسد.

وی ادامه داد: میزان اعتبارات پروژه برای امسال توسط سازمان برنامه در دست اقدام است و باید در نظر داشته باشم پایان سال مالی تیر است.

پاسخ به یک دغدغه

مجری طرح راه آهن  زاهدان- زابل- بیرجند- گناباد- مشهد  یادآور شد: وقتی وزیر سخن از مسیر ریلی زاهدان به سرخس می‌کند به صورت کلی است و  زاهدان- بیرجند- گناباد – مشهد- سرخس بخشی از این مسیر است و این کریدور از اولویت های کلان کشور محسوب می شود.

تأمین اعتبار همچون گذشته

رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی هم گفت: پیگیری برای اجرای راه‌آهن زاهدان–بیرجند–یونسی را ویژه در دستور کار خود قرار داده ایم.

سیدحسن هاشمی نیز در ۲۶ اردیبهشت ماه در جمع رسانه ها بیان کرد: سازمان برنامه و بودجه کشور بر تأمین اعتبار مستمر پروژه راه آهن زاهدان-  بیرجند-  یونسی تأکید کرده است.

وی گفت: در دیدار با جغتایی رئیس امور حمل و نقل و عمران روستایی و شهری سازمان برنامه و بودجه کشور موضوع تأمین مالی پروژه ریلی راه آهن استان و اتصال آن به راه آهن مشهد- بافق در ایستگاه یونسی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

هاشمی ادامه داد: همچنین مقرر شد مطابق دستور ریاست جمهور مبنی بر اولویت دار بودن این پروژه ریلی و همچنین دستور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر تأمین اعتبار محور مطابق سنوات گذشته از محل استجازه مقام معظم رهبری در دستور کار سازمان قرار گیرد.

ضرورت تسریع در تزریق منابع مالی مورد نیاز

به گفته وی در این دیدار سلیمانی به عنوان نماینده پیمانکاران کنسرسیوم ریلی استان هم اعلام کرد که با توجه به توان پیمانکاران انتظار می‌رود که با تزریق به موقع منابع مالی، این پروژه مطابق برنامه زمانبندی تکمیل و به بهره‌برداری برسد.

وی خاطرنشان کرد: ضرورت تسریع در تزریق منابع مالی مورد نیاز و نیاز مبرم کشور به این کریدور ریلی در راستای رقابت با کشورهای منطقه و تثبیت و ارتقای جایگاه ایران در ترانزیت و سهم از تجارت با کشورهای آسیای میانی از مواردی است که باید مورد پیگیری جدی مسئولان مربوط قرار گیرد.

اجازه تعطیلی این پروژه را نمی دهیم

مصطفی نخعی، نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس نیز در همین ماه جاری در نطقی بیان کرد: اولویت داشتن راه آهن زاهدان- بیرجند- گناباد- سرخس خط قرمز ما مردم سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی است.

وی گفت: در گذشته برای این پروژه پیمانکارانی انتخاب و کار پیش می رفت ولی به دلیل بی توجهی این ها نفس های آخر را می‌کشند که در این زمینه تذکرمی دهم.

نخفی افزود: به مردم خراسان جنوبی این اطمینان را می‌دهم که ما نمایندگان مجلس در کنار استاندار و سایر مسئولین اجازه تعطیلی این طرح مهم را نخواهیم داد.

هر چند که مدیران و مسئولان می گویند که مسیر ریلی کریدور شرق تغییر نکرده است اما آنچه واضح است در همین مسیر کریدور شرق، اولویت با اتمام مسیر چابهار - زاهدان است و این موضوع نیز با صراحت اعلام شده و این در حالی است که گرفتن اجازه از مقام معظم رهبری برای تهاتر نفتی به نام خراسان جنوبی بوده است.

امروز سؤال دغدغه مندان خراسان جنوبی این است که اگر مسیر چابهار به زاهدان به اتمام برسد آیا مسئولان امر به بهانه های مختلف از ادامه عملیات در مسیر زاهدان- بیرجند- یونسی شانه خالی نخواهند کرد؟

می گویند مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید می ترسد. مردم خراسان جنوبی که همواره در حوزه زیر ساختی با محرومیت مضاعف رو به رو بوده اند، نسبت به پروژه راه آهن حساس شده‌اند و نمی‌خواهند بعد از سال ها مطالبه گری سهم شان تنها در خاطره ها بماند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار