نظارت بر حجاب، ضرورت اجتناب ناپذیر جهت جلوگیری از هرج و مرج اخلاقی است

قم ( پانا ) - عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) گفت: رعایت حجاب در جامعه صرفاً یک رفتار فردی نیست، بلکه یک هنجار اجتماعی و فرهنگی است که بدون وجود الزام قانونی و فرهنگ‌سازی درونی، به هرج‌ومرج رفتاری منجر می‌شود.

کد مطلب: ۱۵۸۶۶۴۰
لینک کوتاه کپی شد
نظارت بر حجاب، ضرورت اجتناب ناپذیر جهت جلوگیری از هرج و مرج اخلاقی است

حجت‌الاسلام والمسلمین علی ابوترابی در گفتگویی با اشاره به موضوع حجاب اظهار کرد: اولین سؤال این است که آیا مقوله حجاب و رعایت پوشش در جامعه صرفاً یک رفتار فردی است یا یک مسئله فرهنگی و اجتماعی؟ و سوال دیگری مطرح می‌شود که در این صورت آیا تبدیل به هنجارهای دروی خواهد شد و آیا با الزام و اجبار می‌توان یک رفتار را به فرهنگ تبدیل کرد یا خیر؟

رعایت پوشش در ملأ عام یک رفتار اجتماعی نظام مند و قانون مند است

وی افزود: رفتار حجاب مانند بسیاری از رفتارهای اجتماعی دو گونه است ؛ برخی از رفتارها حتی اگر فرد به دلایل شخصی میلی به رعایتشان نداشته باشد، باز باید رعایت شوند و به بیان دیگر، رعایت پوشش در ملأ عام یک رفتار اجتماعی نظام مند و قانون مند است که در همه کشورها وجود دارد، هر چند میزان آن در جوامع مختلف متفاوت است، اما هیچ جای جهان نیست که افراد بتوانند بدون محدودیت قانونی، حد و مرز حجاب و پوشش خود را تفسیر کنند.

حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی ادامه داد: این مسئله تابع نگرش‌های فردی نیست، چرا که در غیر این صورت هرج‌ومرج در همه ابعاد جامعه رخ خواهد داد، بنابراین، کاملاً عقلانی است که پوشش و حجاب مسئله‌ای باشد که حتماً باید در مورد آن قانون وجود داشته باشد و اکنون نیز قوانینی درباره میزان پوشش در جامعه وجود دارد که نیازمند تکمیل و تبیین است.

وی به منتقدان حجاب اجباری اشاره کرد و گفت: کسانی که می‌گویند حجاب اجباری درست نیست، باید توجه کنند که اگر حجاب و میزان آن صرفا یک رفتار اختیاری بدون نظارت اجتماعی باشد، هرگز به یک باور و نگرش درونی نیز تبدیل نمی‌شود، زیرا فرآیند درونی شدن بسیاری از ارزش‌ها بواسطه تبادلات پویا و دینامیک شناخت‌ها، امیال و نظارت‌های بیرونی است.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) با بیان اینکه حجاب از رفتارهای اجتماعی چند بعدی است که بُعدی از آن مربوط به غریزه جنسی است، افزود: علم و آموزه‌های دینی بر این حقیقت تاکید دارند که اگر حجاب اجباری نباشد، هیچ تضمینی نیست که نه تنها افراد حداقل‌های پوشش را رعایت کنند، بلکه به تدریج با بی‌حجابی و نیمه‌عریانی افسار گسیخته مواجه خواهیم شد.

وی ادامه داد: نظارت، تعیین محدودیت و همراه با آن تبیین‌های عملی عوامل تکمیل کننده همدیگر برای درونی شدن هنجارهای اخلاقی، دینی و اجتماعی است و این موضوع فلسفه قانون گذاری در کشورها و ادیان آسمانی است.

فقدان اجبار در حجاب می‌تواند به هرج‌ومرج رفتاری منجر شود

حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی با اشاره به وضعیت موجود در برخی مناطق تهران، گفت: اگر به برخی مناطق تهران نگاه کنیم، نمونه‌هایی از نقض حریم و هنجارشکنی در زمینه پوشش کاملاً مشهود است که این موضوع پیچیدگی‌های روانشناختی نیز دارد و فقدان اجبار در حجاب می‌تواند به هرج‌ومرج رفتاری منجر شود و یکی از عوامل این است که میزان حجاب، پوشش، آرایش و نمایشگری خود، به تدریج بی‌حد و مرز خواهد شد.

قانون‌گذاری حجاب ضرورت اجتناب‌ناپذیر در حفظ هنجارهای اجتماعی است

استادیار گروه روانشناسی موسسه امام خمینی(ره) درباره ابعاد مختلف رفتارهای مرتبط با حجاب، اظهار کرد: پدیده‌هایی مانند بدحجابی، بی‌حجابی، نیمه‌عریانی و تبرج، بخشی از رفتارهایی هستند که به شدت با غریزه جنسی و نیازهای پیچیده جنسیتی انسان درهم تنیده‌اند و بخشی از هیجانات بیمارگونه و پیچیده انسانی را بازتاب می‌دهند.

عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) ادامه داد: ابعاد سیاسی نیز در این مسئله دخیل است؛ دشمنان خارجی یا افرادی که به عنوان مخالف یا اپوزیسیون تلقی می‌شوند، به صورت‌های مختلفی به بی حجابی دامن می‌زنند و به این جهت در نبود قوانین مشخص، رفتارهای متنوع و گاه نابهنجار در پوشش شکل می‌گیرد که منجر به هرج‌ومرج رفتاری می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی با تأکید بر گستردگی انگیزه‌های این رفتارها، گفت: انگیزه‌های بدپوششی حتی می‌تواند متاثر از درگیری‌های خانوادگی باشد و گرایش به فساد اخلاقی، دریافت حمایت‌های مالی و سیاسی، ضعف نفس و تمایل به همرنگ شدن با جماعت از دیگر عوامل ناهنجاری‌ها در موضوع حجاب است و حتی افرادی که به لحاظ فردی متدین هستند، ممکن است به دلیل همنوایی اجتماعی، پوششی را انتخاب کنند که زمینه‌ساز گسترش فساد ‌شود.

بخشی از قوانین حجاب باید مربوط به فرهنگ سازی، جهاد تبیین و تربیت دینی باشد

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) تصریح کرد: تمامی این عوامل فردی، اجتماعی، روانشناختی و سیاسی، ضرورت قانون‌گذاری الزام‌آور در زمینه حجاب را نشان می‌دهد؛ البته بی تردید بخشی از قوانین حجاب باید مربوط به فرهنگ سازی، جهاد تبیین و تربیت دینی باشد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار