سومین بیمار پس از دریافت سلول‌های مقاوم به «اچ‌آی‌وی» عاری از این ویروس شد

تهران (پانا) - یک مرد ۵۳ ساله اهل کشور آلمان به عنوان سومین فرد مبتلا به «اچ آی وی» (ایدز) معرفی شد که بعد از پشت سرگذاشتن روش درمانی جایگزینی سلول‌های مغز استخوان با سلول‌های بنیادی مقاوم به اچ‌آی‌وی از یک فرد اهداکننده از ویروس اچ آی وی پاک و عاری شده است.

کد مطلب: ۱۳۴۹۶۸۸
لینک کوتاه کپی شد
سومین بیمار پس از دریافت سلول‌های مقاوم به «اچ‌آی‌وی» عاری از این ویروس شد

به گزارش ایرنا، برای مدت سال‌ها، درمان ضد ویروسی (ART) برای افراد آلوده به ویروس اچ آی وی به کار رفته است و هدف از آن کاهش ویروس‌ها تا سطح تقریبا غیرمحسوس و جلوگیری از انتقال ویروس به افراد دیگر بوده است اما سیستم ایمنی انسان موجب محبوس شدن ویروس در مخازنی در بدن می‌شود و اگر فردی دریافت درمان ضدویروسی را متوقف کند، ویروس می‌تواند مجددا کار تکثیر و انتشار خود را شروع کند.

یک درمان واقعی مستلزم از بین بردن این مخزن ویروسی است و به نظر می‌رسد که در تازه‌ترین درمان این کار انجام شده است. این مرد که نامش اعلام نشده و از او با عنوان «بیمار دوسلدورف» یاد می‌شود، در سال ۲۰۱۸ دریافتِ درمان ضدویروسی را متوقف کرد و از آن زمان تاکنون نیز عاری از اچ آی وی است.

روش درمان با سلول های بنیادی، اولین بار برای درمان فردی با نام «تیموتی ری براون» موسوم به «بیمار برلین» به کار رفت. او در سال ۲۰۰۷ پیوند مغز استخوان را انجام داد و سلول‌های بنیادی فردی تندرست برای درمان سرطان خون (leukaemia) جایگزین سلول‌های او شد. تیم درمان کننده براون فرد اهداکننده‌ای با جهش ژنتیکی موسوم به CCR۵Δ۳۲/Δ۳۲ را برای اهدای سلول انتخاب کردند. این جهش موجب می‌شود که پروتئین سطح سلولی CCR۵ روی سطح سلول بیان نشود. اچ‌ آی وی از آن پروتئین برای ورود به سلول های ایمنی استفاده می‌کند و از این رو آن جهش موجب می‌شود که سلول ها به طور موثر در برابر ویروس اچ آی وی مقاوم شوند. پس از استفاده از این روش درمانی، براون توانست دریافت درمان ضدویروسی را متوقف سازد و تا زمان مرگش در سال ۲۰۲۰ عاری از ویروس بود.

در سال ۲۰۱۹ محققان اعلام کردند که همین روش به نظر می‌رسد فردی با نام «آدام کاستیلیو» موسوم به «بیمار لندن» را درمان کرده است و در سال ۲۰۲۲ نیز دانشمندان اعلام کردند که فکر می‌کنند یک بیمار در نیویورک که برای مدت ۱۴ ماه عاری از ویروس بوده نیز احتمالا درمان شده است هر چند گفتند که برای ابراز اطمینان زود است.

سطح پایین ویروس

بیمار دوسلدورف به لطف درمان ضدویروسی، سطح به شدت پایینی از ویروس اچ آی وی داشته است. در سال ۲۰۱۳ یک تیم به رهبری ویروس شناس «بیورن - اریک ینسن» در بیمارستان دانشگاه دوسلدورف، سلول های سرطانی مغز استخوان او را نابود کرده و آنها را با سلول های بنیادی از یک فرد اهداکننده با جهش یادشده جایگزین کردند.

به گفته ینسن،‌ تیم تحقیقاتی او کار پیوند را برای چندین فرد بیمار مبتلا به اچ آی وی و سرطان خون با استفاده از سلول های بنیادی از اهداکنندگان با جهش CCR۵Δ۳۲/Δ۳۲ انجام داده است اما هنوز خیلی زود است که گفته شود آیا این افراد عاری از ویروس هستند. این تیم تحقیقاتی قصد مطالعات بیشتری را در این خصوص دارد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار