وزیر بهداشت: حدود ۶.۹ درصد جمعیت کشور، فاقد پوشش بیمه هستند

تهران (پانا) - وزیربهداشت گفت علی‌رغم اینکه ۱۰ میلیون نفر به صورت رایگان بیمه شده‌اند اما حدود ۶.۹ درصد جمعیت کشور، فاقد پوشش بیمه هستند، این در حالی است که قرار بود هیچ فردی در ایران فاقد بیمه نباشد.

کد مطلب: ۸۶۶۱۴۲
لینک کوتاه کپی شد
وزیر بهداشت: حدود ۶.۹ درصد جمعیت کشور، فاقد پوشش بیمه هستند

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، سید حسن هاشمی در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت ابراز امیدواری کرد تا بیمه از قالب صندوقی که به اسناد رسیدگی می‌کند به یک سازمان کاملا علمی و کارآمد تبدیل شود.

وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه بیشترین حمایت از سازمان بیمه سلامت برخلاف تصور، در این دوره انجام می‌شود، تصریح کرد: در مواردی که می‌بینم حتی حق با دانشگاه است، از بیمه حمایت می‌کنم چون باید بیمه، سازمانی مستقل و قدرتمند باشد و جایگاه خود را به عنوان خریدار خدمات در نظام سلامت، پیدا کند. اگر بناست که همه منابع در اختیار بیمه باشد که موضوعی درست است، باید بیمه از نظر علمی، اجرایی و تولیتی در جایگاه خودش قرار گیرد.

هاشمی تاکید کرد: دولت‌ها و مجالس در طول زمان اگر به بیمه کم توجهی کنند به سلامت مردم، کم‌توجهی کرده‌اند. ملتی که گرفتار بیماری باشد و توان تامین هزینه‌ها را نداشته باشد، خوشبخت نیست، در آن صورت دولت و بقیه قوا هم خوب نیستند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه امروز دولت‌هایی خوب هستند که در کنار امنیت، به آموزش و سلامت نیز توجه داشته باشند و به مردم بها دهند، افزود: رفت و آمد بسیاری از دولت‌ها در آمریکا و اروپا به میزان توجه آنها به خدمات بهداشتی و درمانی وابسته است.

وی افزود: علی رغم اینکه سازمان خدمات درمانی از ۲۳ سال قبل، تاسیس شد، اما یکی از ضعیف‌ترین بخش‌ها از نظر توجه و نه از نظر مدیریتی بوده است و با اینکه هزینه‌ها و یارانه‌های نقدی در این زمینه پرداخت شده است اما هنوز در قرن ۲۱ و بعد از گذشت ۵ سال از اجرای طرح تحول سلامت، مشکلاتی در این بخش وجود دارد.

هاشمی ادامه داد: مجلس تصمیم گرفت که بیمه سلامت به وزارت بهداشت منتقل شود و از نظر من مهم نیست که بیمه تحت پوشش کدام وزارتخانه باشد و اعتقاد دارم که این سازمان باید زیرنظر رئیس‌جمهوری باشد چراکه باید رفاه اجتماعی مهمترین دغدغه بالاترین مقام کشور در حوزه اجرا باشد. بیمه سلامت پس از انتقال به وزارت بهداشت زیرساخت های خوبی ایجاد کرد که در صورت حمایت، می توان امیدوار بود که در چند سال آینده با استفاده از دانش گسترده بشری و تجربیات موفق بین المللی به جایگاه رفیعی دست یابد.

اجرای قانون، نیازمند تامین منابع است

وی با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات کشور، پراکندگی بیمه‌ها است، افزود: حدود ۴۵ درصد از بیمه‌شدگان کشور تحت پوشش سازمان بیمه سلامت و ۴۸ درصد تحت پوشش تامین اجتماعی هستند و کمیته امداد یک درصد و نیروهای مسلح ۵.۸ درصد جمعیت بیمه شده کشور را تحت پوشش دارند.

وزیر بهداشت افزود: علی رغم اینکه ۱۰ میلیون نفر به صورت رایگان بیمه شده‌اند، اما حدود ۶.۹ درصد جمعیت کشور، فاقد پوشش بیمه هستند، این در حالی است که قرار بود هیچ فردی در ایران فاقد بیمه نباشد.

وی با تاکید بر این که، منابع، سیاست‌های خرید خدمت، مقررات و بازدارندگی بیمه‌ها باید واحد باشد، گفت: حدود ۸.۲ درصد از بیمه‌شدگان همپوشانی دارند، یعنی افراد بیش از یک دفترچه دارند و قانون به طور کامل اجرا نشده است چون اجرای قانون، نیازمند تامین منابع است و متاسفانه در ۵ سال گذشته به صورت هدفمند، مورد هجمه و آسیب قرار گرفتیم چون یکی از مهمترین طرح‌های دولت، طرح تحول سلامت بود و از دید منافع ملی به این طرح نگاه نشد، بلکه با دید یک رقیب به این طرح نگاه کردند.

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه پرداختی از جیب مردم برای هزینه‌های سلامت از بیش از ۶۰ درصد به ۳۵.۷ درصد کاهش یافته است، گفت: این شوخی نیست و برای هر یک درصد کاهش پرداختی از جیب، باید ۷۹۰ میلیارد تومان هزینه کنیم. در طرح تحول سلامت، دسترسی به تجهیزات پزشکی، پزشک، پرستار، خرید از شرکت‌های داخلی و رشد شرکت‌های دانش بنیان، افزایش یافت.

وزیر بهداشت با بیان اینکه، رسالت بیمه این است که به دلیل تنگناهای مالی، مانع از دسترسی مردم به خدمات سلامت نشود، گفت: همچنین رسالت بیمه این است که اجازه ندهد که هزینه‌های کمرشکن درمان، مردم را به زیر خط فقر ببرد و به هیچ وجه اجازه ندهد که مردم هزینه‌ای که برای خدمات سلامت پرداخت می‌کنند وقتی هزینه روزمره زندگی آنها کم می‌شود، بیش از 40 درصد از درآمد آنها باشد.

بیمه‌های تکمیلی جایگاه درستی ندارند

وی گفت: بیمه‌های تکمیلی جایگاه درستی ندارند و 28 شرکت بیمه تکمیلی در کشور وجود دارد و به جای پوشش خدماتی که ما در قالب بیمه پایه نمی‌توانیم پوشش دهیم، عمدتا به پرداخت فرانشیز می‌پردازند و در طرح تحول سلامت نیز سود زیادی بردند و دولت جانشین آنها شد.

773 خدمت، تحت پوشش بیمه‌های پایه قرار ندارند

هاشمی با اشاره به اینکه در یک صندوق بیمه سلامت ایران، حدود 4 میلیون و 800 هزار نفر حق بیمه پرداخت می‌کردند و به دلیل غیرهدفمند بودن بیمه کردن در دولت یازدهم، تعداد آنها به 4 هزار نفر کاهش یافته است، گفت: اکنون 773 خدمت وجود دارد که تحت پوشش بیمه های پایه قرار ندارند و از مجموع 126 خدمت دندانپزشکی که سهم مردم در پرداخت هزینه‌های آن بالا است، 100 خدمت تحت پوشش بیمه‌های پایه قرار ندارد، البته خدمات زیبایی هم تحت پوشش بیمه نیست.

وزیر بهداشت در ادامه با بیان این که بیماری های نوظهور و پر هزینه تحت پوشش بیمه قرار ندارند، گفت: درباره این بیماری‌ها ما را متهم می‌کنند که انسانیت در ما مرده و برای یک بیماری که یک دوره درمان آن 800 هزار دلار هزینه دارد، پوشش و حمایتی وجود ندارد. البته این حمایت‌ها در بسیاری از کشورهای دنیا انجام نمی‌شود.

هاشمی ادامه داد: هفته گذشته در دانمارک، پوشش بیمه برای یک داروی پر هزینه کم اثر را نپذیرفتند و در آن کشور، همه این اقدام را تحسین کردند، اما در کشور ما این عمل را تقبیح می‌کنند.

وزیر بهداشت با بیان این که اگر بگوییم که ایران جزو کشورهای با درآمد بالای متوسط است، گفت: با اجرای طرح تحول سلامت، به متوسط جهانی نزدیک شده ایم و متوسط پرداخت از جیب در دنیا 32.5 درصد و مشارکت بیمه‌های تکمیلی 7 درصد است و در ایران، پرداخت از جیب به 35.7 درصد رسیده و مشارکت بیمه‌های تکمیلی 6 درصد است که باید این ارقام اصلاح شوند.

هاشمی تاکید کرد: باید به سمت پرداختی از جیب 25 درصد که در برنامه ششم توسعه هدف‌گذاری شده حرکت کنیم و این با اختصاص بودجه و تجدید نظر در رفتار و عملکرد سازمان برنامه و بودجه و خزانه میسر خواهد شد و یا اگر چنین کاری نمی‌کنیم، بیمه را باید هدفمند کنیم و کسی که درآمد بیشتری دارد باید حق بیمه بیشتری پرداخت کند اما نیاز را برای همه تامین کنیم.

مهمترین چالش بیمه‌های سلامت، اجرا نشدن قانون است

وی با تاکید براین که، مهمترین چالش بیمه‌های سلامت کشور، اجرا نشدن قانون است یعنی چندین برنامه توسعه تصویب شده و در آنها به صراحت آمده است که باید صندوق‌های بیمه یکی شوند، گفت: اگر این اراده وجود ندارد، سیاست‌های آنها را باید یکسان کنیم و می‌بینیم که رفتار بیمه‌ها متفاوت است یکی می‌گوید یک دارو را تحت پوشش ندارد، دیگری می‌گوید 80 درصد حمایت می‌کند دیگری می‌گوید 90 درصد حمایت می‌کند یکی می‌گوید قیمت هندی یا چینی یا اروپایی برای من، مبنا است و این خلاف قانون است.

وزیر بهداشت افزود: قانون صراحت دارد که صندوق‌های بیمه باید در بیمه سلامت، یکپارچه شوند و صندوق واحد داشته باشند و بتوانند با اعمال قدرت و مدیریت، خرید مناسبی داشته باشند و بیمه‌های بدهکار، مانند افراد ورشکسته هستند و کسی که 10 تا 12 ماه بدهکار است، نمی‌تواند اعمال قدرت کرده و رضایتمندی را برای مردم و ارائه‌دهندگان خدمات، فراهم کند.

هاشمی با بیان این که اراده دولت و مجلس برای اجرای قانون مهم است و باید همانند دنیا و عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری، قبول کنند که هزینه کردن در آموزش و پرورش و بهداشت و درمان، سرمایه‌گذاری است و هزینه نیست که متاسفانه اقتصادیون، مخالف این هستند، گفت: اکثریت اقتصادیون کشور، رفاه اجتماعی را قبول ندارند اما سازمان برنامه و بودجه آن را قبول دارد و منابع هدفمندی یارانه ها را به وزارت بهداشت پرداخت کرده‌اند اما با تاخیر یا با اوراق که امیدواریم اصلاح شود.

وی افزود: تجمیع منابع بیمه و بکارگیری روش‌های تامین مالی پایدار دو مشکل بیمه در کشور است البته نمایندگان مجلس در طرح تحول سلامت، کمک‌های بسیار زیادی کردند و اگر مجلس حمایت نمی‌کرد چنین کارنامه‌ای در حوزه سلامت رقم نمی‌خورد.

وزیر بهداشت افزود: در کشور 85 درصد از افرادی که تحت پوشش بیمه سلامت هستند(معادل 34 میلیون نفر)، حق بیمه‌ای پرداخت نمی‌کنند و دولت پرداخت میکند که با یارانه تفاوتی ندارد و ای کاش بجای پرداخت یارانه نقدی، مشکل سلامت مردم را برای همیشه حل کنیم.

هاشمی با اشاره به این که هزینه تمام شده برای ارائه دهندگان خدمت را باید واقعی ببینیم، گفت: قیمت اجناس و کالاها چقدر افزایش پیدا کرد؟ پتروشیمی اقلامی که ما برای سرنگ، کپسول و دارو مصرف می‌کنیم را 150 درصد افزایش قیمت داده است یا در فولاد برای تهیه قوطی شیرخشک و یا در حوزه کاغذ و چاپ، شاهد افزایش قیمت هستیم.

وزیر بهداشت ادامه داد: سازمان برنامه و بودجه محاسبه کرده که 1300 میلیارد از محل افزایش تورم و قیمت‌ها در بیمارستان‌های دولتی تا پایان سال، کسری خواهیم داشت و اگر این مبلغ را پرداخت و جبران نکنیم یعنی باید در خدمات کم فروشی، تقلب و کاهش کیفیت داشته باشیم.

هاشمی افزود: این وضع برای بخش خصوصی خیلی سخت‌تر است چون قیمت گوشت و لبنیات و تجهیزات پزشکی ثابت نیست و به آنها ارز 4200 تومانی هم نمی‌دهیم. در چنین وضعی یا خدمات ارائه نمی‌شود یا خدمات تقلبی ارائه می‌شود یا عده‌ای را به تقلب، تخلف و زیرمیزی گرفتن، وادار می‌کنیم بعد می‌گوییم این افراد اخلاق ندارند اما ما اخلاق نداریم چون حقوق قانونی هر ارائه کننده خدمتی را باید محاسبه و پرداخت کرد که علیرغم تصویب شورای عالی بیمه، هنوز اتفاقی در این حوزه رخ نداده است.

وی با بیان این که اختصاص 500 میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی به بخش سلامت هنوز ابلاغ نشده است، گفت: امیدواریم امروز از سوی دکتر جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهوری پیگیری شود و به حوزه بیمه اختصاص پیدا کند و شادابی و نشاط در حوزه سلامت ایجاد شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار