غلامی در گفتوگو با پانا:
بودجه و امکانات محدود از چالشهای سینمای کوتاه؛ فیلم کوتاه «برگشت»برنده جایزه فستیوال بیگسین لندن
تهران(پانا) -یک کارگردان فیلم کوتاه با بیان اینکه بودجه و امکانات محدود از چالشهای سینمای کوتاه است، از اکران بینالمللی دو فیلم کوتاه «برگشت» و «ساعت هشت» و دریافت و برنده «جایزه ذکر ویژه» از فستیوال بینالمللی بیگسین لندن میگوید.

مصطفی غلامی، کارشناسارشد سینما، در گفتوگو با پانا در بررسی وضعیت سینمای کوتاه، گفت: «ارتباط تنگاتنگ بین سینمای کوتاه و خلاقیت وجود دارد و این نوع سینما، فضایی را برای فیلمسازان فراهم میکند تا با استفاده از حداقل امکانات، حداکثر تاثیر را بر مخاطب بگذارند
این کارگردان و نویسنده سیما در نگاهی به تفاوت سینمای کوتاه تولیدات سینمایی بلند تصریح کرد: «فیلم کوتاه سکانسی از فیلم بلند نیست، بلکه یک فرم هنری مستقل است؛ در سینمای کوتاه کارگردان با محدودیتی مانند مدت زمان کوتاه روبهرو است، اما در فیلم بلند فیلمساز با چنین محدودیتهایی مواجه نیست؛ در سینمای بلند کارگردان فرصت بیشتری را برای بیان اثر هنری خود دارد، اما در مقابل سینمای کوتاه یک زبانی موجز است است که با استفاده از حداقل عناصر، مفاهیم پیچیده و عمیقی را به مخاطب منتقل میکند
وی ادامه داد: « در سینمای بلند هدایت گروه تولید و گروه بازیگران به مراتب دشوارتر از سینمای کوتاه بوده و نیازمند تجربه است، اما در مقابل در سینمای کوتاه هدایت بازیگران به مراتب آسانتر از سینمای بلند است، اما مدت زمان محدود، کمبود امکانات و بودجه محدود شرایط تولید را برای فیلمساز محدودتر میکند. در سینمای کوتاه به دلیل خلاقیت و نوآوری حاکم ممکن است کارگردان داستان را متوقف کند و در تصویر فضا سازد یا اینکه در شخصیتپردازی از عنصر جایگزینی برای خلق شخصیت استفاده کند،
غلامی تأکید کرد: «در سینمای بلند فیلم بیشتر بر اساس داستان و فیلمنامه پیش میرود و عنصر همنشینی (انسان) جای خودش را به عنصر جانشینی (شمع) نمیدهد؛ این موارد تفاوتهایی در سینمای کوتاه و بلند هستند. در سینمای کوتاه فیلمساز با بودجه شخصی یک اثری را تولید میکند و با هزار امید چشم به جشنواره میدوزد، اما در سینمای بلند به دلیل پشتوانه فروش در گیشه از سرمایههای کلان استفاده میشود.
وی در خصوص نقش محدودیتها در پرورش خلاقیت فیلمسازان کوتاه اضافه کرد: «محدودیت، مولّد خلاقیت است. در سینمای کوتاه، فیلمساز با محدودیتهایی مانند زمان کوتاه، بودجه محدود و امکانات فنی محدود مواجه است. اما همین محدودیتها باعث میشود که فیلمساز به دنبال راههای نوآورانه برای بیان ایدههای خود باشد و در نتیجه آثار خلاقانهای خلق کند، چراکه فیلمساز با محدودیت مواجه شده و اساساً محدودیت نیز خلاقیت میآورد.
این کارگردان سینمای کوتاه ادامه داد: «سینمای کوتاه برابر است با خلاقیت و خلاقیت برابر است با تلنگر!؛ معتقدم آن چیزی که مخاطب را تحت ثاثیر قرار داده تلنگر ناشی از خلاقیت است که در نهایت مخاطب را حیرتزده میکند.»
غلامی با اشاره به کارنامه کاری خود، تصریح کرد: «تاکنون ۱۰ فیلم کوتاه و مستند کوتاه را تولید کردم؛ عمده این آثار با محوریت مسائل اجتماعی و خانواده، اهدای عضو، و حفظ محیط زیست و منابع طبیعی تولید شدند. اما از میان این آثار، دو فیلم کوتاه «برگشت» و «ساعت هشت» بازخورد قابل توجهی را در سطح بینالملل داشتند که تاکنون موفق به کسب ۲۰ نمایش بینالمللی از کشورهای انگلیس، ایتالیا، برزیل، پاکستان، کرهجنوبی، آلمان، افغانستان، آمریکا، کانادا، صربستان و لهستان شدند و علاوه بر این، برای فیلم کوتاه «برگشت» نامزد دریافت "جایزه ویژه تماشاگران" و برنده "جایزه ذکر ویژه" از فستیوال بینالمللی بیگسین لندن شدم.»
این کارگردان سینمای کوتاه تأکید کرد: «این جشنواره هرساله زیرنظر سازمان ملل متحد برگزار میشود؛ همچنین برای فیلم کوتاه «ساعت هشت» نیز نامزد "دریافت جایزه بهترین فیلم کوتاه" از فستیوال هانوفر آلمان شدم. فیلم کوتاه «برگشت» روایت کننده یک بیمار نیازمند به پیوند است که به زندگی دوباره برمیگردد؛ فیلم کوتاه «ساعت هشت» نیز داستان پدری مبتلا به آلزایمر است که به دوران جوانی اش بازگشته و به خواستگاری از همسرش میآید.»
وی در خصوص تاثیر سینمای کوتاه بر مخاطبان گفت: «در سینمای کوتاه خلاقیت نسبت به سینمای بلند بیشتر است و به طبع هرچه خلاقیت بیشتر باشد اثر نیز چشمگیرتر خواهد شد و در نهایت توجه مخاطبان را به خود جلب میکند؛ علاوه بر این، آثار کوتاه به دلیل مدت زمان محدود خود، مخاطب را مجبور میکنند تا در مدت زمان کوتاهی با مفاهیم عمیق و پیچیده مواجه شوند. همین امر باعث میشود که فیلمهای کوتاه تأثیرگذاری بیشتری بر مخاطب داشته باشند و در ذهن آنها ماندگار شوند»
غلامی با بیان اینکه فیلم کوتاه یک حرکت و یک رفتار است؛ تصریح کرد: «این نوع سینما با استفاده از اشارات و نمادها، مفاهیم را به صورت فشرده و تاثیرگذار به مخاطب منتقل میکند. وی در پایان گفت: سینمای کوتاه به عنوان یک فرم هنری مستقل، فضایی را برای فیلمسازان فراهم میکند تا با استفاده از خلاقیت و نوآوری، آثار تاثیرگذاری خلق کنند. محدودیتهای موجود در این نوع سینما نه تنها مانعی برای فیلمسازان نیست، بلکه باعث پرورش خلاقیت و خلق آثار بدیع میشود. فیلمهای کوتاه با بیان موجز و تاثیرگذار خود، میتوانند مفاهیم عمیقی را به مخاطب منتقل کنند و در ذهن آنها ماندگار شوند.
ارسال دیدگاه