کام تلخ شهروندان بیرجندی از کیفیت نان
عطر نان در شهر نمیپیچد
بیرجند (پانا) - موضوع بیکیفیت بودن نان تولیدی در نانواییهای بیرجند، قصه امروز و دیروز نیست؛ بلکه مدتهاست مردم شهر نسبت به این موضوع گلایه دارند و خواستار نظارت بیشتر و بهتر در این زمینه هستند، ولی گویا هنوز این معضل در شهر بیرجند باقی است.

شیرین دلپسند، از شهروندان بیرجندی، گفت: بسیاری از نانواییها بهجای نان، خمیر تحویل مردم میدهند که این موضوع باعث اسراف و هدررفت نان میشود.
وی اظهار کرد: برنامهریزی من برای حل این مشکل، خرید نان خانگی از بانوانی است که در روستاها یا حتی همین شهر بیرجند نان میپزند و بهصورت خانگی به فروش میرسانند. فرزندان من نیز از نان خانگی بهشدت استقبال میکنند.
دلپسند بیان کرد: روستاییان سهمیه آرد دارند و از این جهت، گاه برخی از بانوان این مناطق برای امرار معاش اقدام به پخت نان محلی میکنند و ما نیز از این بانوان خرید میکنیم.
این شهروند بیرجندی تأکید کرد که باید با نظارتهای قویتر در حوزه کیفیت نان، زمینه رضایتمندی مردم فراهم شود.
تخلفات در برخی از نانواییها
رضا بهمنی، از شهروندان خراسان جنوبی، درباره کیفیت نان تولیدی اظهار کرد: بهنظر من، تنها نانواییهای آزادپز کیفیت نان خوبی دارند.
وی با اشاره به اینکه همین موضوع باعث شلوغی نانواییهای آزادپز شده است، گفت: در نانواییهای دولتی، تخلفات متعددی چون کمفروشی، گرانفروشی، استفاده از جوششیرین بیشازحد و عدم رعایت بهداشت صورت میگیرد. از این جهت بهنظر من، نیاز به نظارت بیشتری وجود دارد.
بهمنی ادامه داد: نکته دیگر اینکه بیشک، مشکلات نانواییها و ترک شغل توسط کارگران ماهر میتواند در این موضوع تأثیر داشته باشد؛ چراکه اگر نان باکیفیت میخواهیم، باید شرایط این شغل از نظر اقتصادی و تسهیلات، مطلوب باشد.
بیکیفیتی نان یک علت ندارد
جواد مختاری، رئیس اتحادیه نانوایان بیرجند، در این زمینه به امروز خراسان جنوبی گفت: عدم کیفیت نان تنها به یک موضوع برنمیگردد، بلکه یک فرآیند موجب میشود تا نانی که در اختیار مردم است از کیفیت بالایی برخوردار نباشد.
وی بیان کرد: این موضوع بسته به نوع گندم، میزان استراحت گندم (در اصطلاح)، آرد تولیدی، مواد اولیه استفادهشده در تولید خمیر نان، مهارت و یا تازهکار بودن کارگر است. همه و همه در یک فرآیند موجب میشوند که نان از مرغوبیت بالایی برخوردار باشد یا خیر.
رئیس اتحادیه نانوایان بیرجند تأکید کرد: مردم از تحویل گرفتن نان داغ و قرار دادن آن در کیسههای نایلونی بهشدت بپرهیزند؛ چراکه همین موضوع موجب از بین رفتن کیفیت نان و خمیر شدن آن میشود.
مختاری در پاسخ به این سؤال که آیا آردی که تحویل نانواییها میشود از کیفیت لازم برخوردار است یا خیر، گفت: در این زمینه باید اداره استاندارد و معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نظر بدهند و من در این زمینه تخصص لازم را ندارم.
بیکیفیتی نان به ضرر نانوا
وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه بیکیفیتی نان به ضرر خود نانوا نیز تمام میشود؛ چراکه میزان خرید مردم از او کاهش یافته و همین کاهش خرید موجب میشود که سهمیه آرد کمتری در دفعات بعد به نانوا اختصاص پیدا کند.
افزایش قبض بیمه نانواییها
رئیس اتحادیه نانوایان بیرجند بیان کرد: نکته دیگر اینکه نانوایان در زمینه قبض تأمین اجتماعی با مشکل روبهرو هستند، بهگونهای که اگر سال قبل برای یک کارگاه سهنفره، پنج میلیون تومان قبض بیمه تأمین اجتماعی میآمد، در حال حاضر این مبلغ به ۱۵ میلیون تومان رسیده است.
مختاری ادامه داد: وقتی حقوق یک کارگر نانوایی بسیار پایین باشد، بهطور طبیعی کارگر ماهر در نانوایی نمیماند و بهسراغ مشاغل دیگر میرود و همین موضوع نیز بر کیفیت نان تأثیر میگذارد.
وی افزود: قیمت اجناس هر روز بالا و بالاتر میرود، در حالیکه قیمت نان ثابت مانده ولی هزینههای یک نانوایی از جمله بیمه، پول آب، گاز و برق افزایش داشته است.
گندم هرسال نمونهگیری میشود
گفتنی است، سرپرست جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در مراسم روز ملی گندم و نان درباره کیفیت گندم تولیدی در داخل بیان کرد: گندم تولیدی که توسط شرکت غله خریداری میشود، هر سال نمونهگیری شده و کیفیت آن مورد بررسی قرار میگیرد و همواره نمره قابل قبولی میگیرد.
اکبری یادآور شد: بنابراین، بههیچوجه اینگونه نیست که بگوییم گندم تولیدی ما کیفیت لازم را ندارد؛ بلکه این محصول ارزشمند همواره توسط آزمایشگاهها مورد بررسی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: البته در کنار این موارد، کشاورزان ما باید از بذر جدید و اصلاحشده استقبال کنند تا در نهایت بتوانیم محصول بهتری برداشت کنیم.
سرپرست جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: البته ما بهعنوان بخش دولتی، تلاش میکنیم که بتوانیم بذر خوبی را در اختیار کشاورزان قرار دهیم؛ چراکه باور ما بر این است که بخش عمدهای از افزایش تولید به بذر خوب مربوط میشود.
آنچه مسلم است، در فرآیند تولید نان در بیرجند، نه نانوا و نه شهروندان رضایت ندارند؛ یکی معتقد است که هزینه تمامشده نان کمتر از قیمت تولید است و دیگری از کیفیت نان ناراضی است، و در این میان آنچه هدر میرود، گندم و آرد است؛ همان که روزی آن را «برکت» میدانستیم.
ارسال دیدگاه