گزارش پانا از راهکارهای مدیریت مصرف آب و انرژی در کشور:
افزایش تعرفه برای پرمصرفها؛ ابزاری کنترلی برای مدیریت مصرف آب و انرژی
حدود ۶۲ درصد از مشترکان، مصرف بیش از حد استاندارد دارند!
تهران (پانا) - یکی از موضوعات مهم در بحث ناترازی انرژی و کمبود آب استفاده از ابزارهای کنترلی برای مدیریت مصرف است؛ آنگونه که یک عضو کمسیون کشاورزی مجلس میگوید افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف باید از مشترکان کممصرف بیشتر باشد.

هر شهروند تهرانی روزانه به طور متوسط ۲۵۰ لیتر آب مصرف میکند، که این رقم در مقایسه با استانداردهای جهانی برای شهرهای دارای اقلیم مشابه، بسیار بالاست. تحلیل الگوی مصرف نشان میدهد که بیش از نیمی از شهروندان تهرانی در دسته پرمصرفها قرار دارند. حدود ۶۲ درصد از مشترکان، بین ۱۲ تا ۲۴ متر مکعب آب در ماه مصرف میکنند که این میزان نشاندهنده مصرف بیش از حد استاندارد است.
آمار ذخایر سدهای تهران طی ۱۵ سال گذشته نشان میدهد که در ابتدای سال آبی گذشته میزان ذخایر سدهای تهران به کمترین میزان خود رسیده بود، اما با اقداماتی که صورت گرفت در تامین آب تهران محدودیتی ایجاد نشد. در سال ۱۴۰۳ نیز در چهارمین سال متوالی مدیریت تنش آبی در تهران به سر بردیم. بیشترین حجم آب ذخیره شده طی پنج سال گذشته در شهریور ماه در سدهای تهران در سال ۱۳۹۸ با ۹۱۹ میلیون متر مکعب بوده و در سالهای بعد به ترتیب در سال ۱۳۹۹ به ۸۱۶ میلیون مترمکعب، در سال ۱۴۰۰ به ۵۰۳ میلیون مترمکعب، در سال ۱۴۰۱ به ۴۱۴ میلیون متر مکعب و در سال ۱۴۰۲ به ۴۰۲ میلیون متر مکعب رسیده است.
به گفته یزدان رضایی معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو افزایش پلکانی تعرفه مشترکان پر مصرف یکی از راهکارهای کنترلی برای مصرف آب است. او با بیان اینکه در قانون مانعزدایی صنعت برق، الگوی مصرف تعریف شده و تعرفههای بخش آب و برق به صورت پلکانی است، گفت: مشترکان داخل الگو کمتر از یک سوم هزینه تامین برق را میپردازند؛ اما زمانی که مشترک از الگو خارج شود اعداد تغییر میکند.
وی افزود: آنچه که در سال ۱۴۰۴ و سالهای بعد از آن اجرایی میشود، طبق قانون خواهد بود. در بخش آب نیز الگوی پلکانی راهکار موثرتری برای مدیریت مصرف است. مشترکان داخل الگو همچنان بدون افزایش نرخ خواهند بود اما برای مشترکان خارج از الگو به صورت پلکانی افزایش نرخ اعمال میشود.
افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف باید از مشترکان کممصرف بیشتر باشد
در این رابطه، هوشنگ هادیان پور یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با پانا بر لزوم افزایش تعرفه گاز و آب مشترکان پرمصرف برای بهینهسازی مصرف انرژی و جلوگیری از ناعادلانه بودن یارانهها تأکید کرد و گفت: هزینه گاز پرمصرف ها باید از کم مصرف ها بیشتر باشد و این گروه باید در قالب طرح تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی برای پرمصرف هزینه بیشتری بپردازند. همچنین تعرفه آب آنها نیز باید متناسب با مصرف ضریب داشته باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس درباره طرح تعرفه گذاری پلکانی گاز خانگی برای پرمصرف و افزایش تعرفه گاز برای مشترکان پرمصرف گفت: «این اقدام در راستای اجرای عدالت و جلوگیری از سوءاستفاده برخی افراد از یارانههای انرژی است. در شرایطی که کشور با ناترازی انرژی مواجه است و حتی خاموشی برق نیز به دلیل کمبود گاز اتفاق میافتد، نباید عدهای از گاز یارانهای برای مصارف غیرضروری مانند گرم کردن استخرهای روباز استفاده کنند. در مورد اب نیز همین شرایط حاکم است و مطابق با آمارها افراد مرفه مصرف آب بیشتری دارند و باید هزینه ان را نیز بپردازند.»
مدیریت بهتر منابع انرژی با ابزار تعرفهای
وی افزود: «افزایش تعرفه گاز و آب و برق برای مشترکان پرمصرف، بهویژه کسانی که خارج از تعرفههای معقول مصرف میکنند، میتواند به کاهش مصرف آب، ناترازی گاز و مدیریت بهتر منابع انرژی کمک کند. این اقدام باعث میشود افراد پرمصرف مجبور به صرفهجویی شوند و مصرف انرژی بهینهتر شود.»
هادیان پور با اشاره به اهمیت اجرای این طرح گفت: «بهعنوان مثال، قیمت گاز برای مشترکان پرمصرف از ۷ هزار تومان به ۱۲ هزار تومان افزایش یافته که میتواند مصرف غیرضروری را کاهش داده و منابع گاز را به شکل عادلانهتری توزیع کند. این اقدام نهتنها به عدالت اجتماعی کمک میکند، بلکه از هدررفت منابع ملی نیز جلوگیری میکند.»
وی تأکید کرد: «اجرای این طرح به معنای فشار بر اقشار کمدرآمد نیست. بلکه هدف، برخورد با کسانی است که با مصرف بیرویه و غیرضروری، ناترازی گاز را تشدید میکنند. برای این افراد، افزایش تعرفه گاز یک ضرورت است تا عدالت در مصرف انرژی اجرا شود.»
او در ادامه گفت: «کشور ما به دلیل منابع محدود گاز و افزایش تقاضا، نیازمند سیاستهایی است که هم مصرف را بهینه کند و هم منابع را به شکل عادلانه توزیع نماید. این طرح میتواند به کاهش ناترازی گاز کمک کرده و از طرفی، درآمدهای حاصل از افزایش تعرفهها را برای توسعه زیرساختهای انرژی و گسترش شبکه گازرسانی در مناطق محروم استفاده کرد.»
هادیان پور در پایان خاطرنشان کرد: «این طرح، علاوه بر کمک به مدیریت منابع انرژی، میتواند به فرهنگسازی در زمینه مصرف بهینه انرژی نیز کمک کند. با اجرای دقیق و عادلانه این سیاست، میتوان از ناترازی گاز کاست و از منابع موجود به بهترین شکل استفاده کرد.»
ارسال دیدگاه