توصیه های پزشکی امام رضا علیه السلام برای مردادماه

خبرگزاری پانا:امام رضا علیه السلام در یک دستورالعمل کلی صلاح بدن و قوام آن را در غذاها و آشامیدنی ها دانسته و معتقدند که اگر این دو را اصلاح کنی بدن اصلاح و اگر این دو را فاسد کنی بدن فاسد می گردد.

کد مطلب: ۱۰۹۸۰۴
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش پانا،در آموزه های حکیمانه امام رضا علیه السلام اصل مهم در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها، داشتن تدبیر در مصرف غذاها و نوشیدنی ها است. آنحضرت برای حفظ سلامت بدن برای هر ماه از سال و متناسب با بدن آدمی خوراکها و نوشیدنی های خاصی را تجویز می کنند.

در همین زمینه امام رضا علیه السلام خطاب به مأمون می نویسد: بدان ای امیر که بدن مانند زمین حاصل خیز اما بایری است که اگر به آن رسیدگی کنی و طوری آبیاریش کنی که نه غرق آب شود و نه قسمتی از آن آب نخورد و تشنه بماند، همیشه آباد می ماند و شاداب و خرم می شود و محصول زیادی می دهد، ولی اگر از آن غفلت ورزی خراب می شود و علفهای هرز در آن می روید، بدن نیز این گونه است . دقت و مراقبت در مصرف غذاها و نوشیدنیها باعث سلامت و تندرستی و عافیت بیشتر آن می گردد.
یکی از ماههای رومی تموز است که تقریبا مطابق با مردادماه شمسی است. ماه‌های رومی، نوعی گاهشماری است که تا قرن گذشته و حتی اوایل قرن حاضر خورشیدی در ایران مورد استفاده بوده‌است. گرچه امروزه به کارگیری این ماهها، به خصوص در زبان فارسی متروک گردیده‌است، امّا هنوز هم گاهی در پاره‌ای از نوشته‌های گذشتگان، به اسامی این ماهها برخورد می‌کنیم. بعنوان مثال در کتاب معروف دعا موسوم به مفاتیح الجنان، اشارات متعددی به اسامی این ماهها و آداب و مناسک مربوط به هریک شده‌است یا در کتابهای قدیمی تاریخ، زمان بسیاری وقایع بر حسب این ماهها ثبت گردیده‌است.(۱)
هرچند از نظر امام (ع) برای ماههای گرما و فصل تابستان بهترین غذاها میوه، ‌شیر و سبزی ها و انواع نوشیدنی های حلال (گیاهی) هستند و حمام با آب سرد در صبح و عصر را مفید دانسته اند،‌ به شرطی که بلافاصله پس از کار یا پس از خوردن غذا نباشد و مصرف انواع ترشی ها را نیز برای دفع صفرا مفید دانسته و فرموده اند: کل بارد فی الصیف و الحار فی الشتآء و المعتدل فی الفصلین علی قدر قوتک و شهوتک». « هر خوراکی سرد در تابستان و گرم در زمستان مناسب است و غذاهای معتدل در فصل بهار و پائیز و میزان مصرف خوراکی ها( یا مقدار حرارت و برودت آنها) نیروی طبیعی بدن و میل آن است.»(۲)، اما برای مرداد ماه یا همان تموز رومی توصیه ویژه ای دارند.
امام رضا (ع) که در برخی از ماه ها مصرف آب سرد به صورت ناشتا را ممنوع دانسته اند در ماه تموز به دلیل حرارت زیاد و گرما نوشیدن آب سرد ناشتا را مفید می دانند. آن حضرت در مورد خوراکی ها هم مصرف مواد غذایی با طبع سرد و تر را توصیه فرموده اند که بیشتر میوه های تابستانی مانند هندوانه، خیار، سبزیجات و کاهو این ویژگی را دارا هستند. همچنین امام رضا (ع) خوردن غذاهایی که لطیف است و هضم سریع دارد را توصیه کرده اند که گوشت پرندگان؛ گوشت بره و بزغاله سریع الهضم هستند.
امام رضا(ع) همچنین برای مردادماه استفاده از بوهای با طبع سرد را توصیه می کنند که استشمام آنها در کاهش حرارت بدن موثر است و تعادل در بدن را باعث می شود.(۳)

پانوشتها:
۱. رک/ ویکی پیدیا
۲. بحارالانوار، ج۵۹ ، ص ۳۲۴.
۳. رساله ذهبیه

منبع : قدس انلاین

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار