یک حقوقدان در گفت‌وگو با پانا مطرح کرد؛

دستفروشی جرم نیست، بلکه صرفا رفتاری غیرمجاز به حساب می‌آید

تهران (پانا) - یک حقوقدان گفت دستفروشی به‌صورت کلی جرم نیست حال چه در مترو باشد و چه در خارج از مترو و این کار صرفا رفتاری غیرمجاز به حساب می‌آید.

کد مطلب: ۱۴۶۹۶۶۷
لینک کوتاه کپی شد
دستفروشی جرم نیست، بلکه صرفا رفتاری غیرمجاز به حساب می‌آید

اگرچه دست‌فروشی به‌تنهایی جرم نیست اما ایجاد مزاحمت در معابر عمومی باعث به وجود آمدن بار ترافیکی و در نهایت شکایت شهروندان شده و وضع نابسامانی را در شهر پدید می‌آورد که مستلزم برخوردی قانونی است. همچنین ممکن است به جرم دست فروشی تبدیل شود. مرز میان تخلف و جرم را می‌توان اینچنین تعیین کرد که اگر دست‌فروشی بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران باشد، تخلف است و زمانی که مزاحمتی برای مردم ایجاد کند، جرم محقق می‌شود. به تعبیر دیگر، اگر آنها مزاحمت ایجاد کنند، جرم مرتکب شده‌اند و اگر هم‌زمان با این کار به نقض حریم خصوصی افراد یا ایجاد سد معبر بپردازند جرم دیگری مرتکب می‌شوند.

سعید اکرادی، حقوق‌دان و کارشناس مسائل قضایی در گفت‌وگو با پانا درباره جرم تلقی‌شدن دست‌فروشی در مترو، بیان کرد: «دستفروشی به صورت کلی جرم نیست، حال چه در مترو باشد و چه در خارج از مترو و این کار صرفا رفتاری غیرمجاز به حساب می‌آید.»

این حقوقدان ادامه داد: «مطابق ماده 55 شهرداری‌ها، سد معبر خلاف است و باید از آن جلوگیری شود. مطابق قانون شهرداری و سایر قوانین، ماموران مترو صرفا وظیفه جلوگیری از سد معبر را دارند و حتی نمی‌توانند اموال دستفروشان را ضبط کنند یا از آن‌ها تعهد محضری بگیرند.»

اکرادی بیان کرد: «بنابراین به طور حتم ماموران حق برخورد نامناسب و هتک‌حرمت دستفروشان را ندارند و درخصوص این مورد، رفتار ماموران جرم بوده و به نوعی حق شهروندی رعایت نشده است.»

این حقوقدان افزود: «گاهی ممکن است دستفروشان رفتاری انجام دهند که آن رفتار به‌صورت مستقل جرم باشد، به‌طور مثال بساط کسب‌وکار خود را جلوی واگن مترو قرار دهند؛ البته چنین رفتاری خارج از عرف بوده و بعید است که انجام شود اما اگر چنین اتفاقی رخ دهد به نوعی مزاحمت محسوب شده و جرم تلقی می‌شود که البته این رفتار به دلیل ایجاد مزاحمت جرم تلقی می‌شود و جرم تلقی‌شدن آن ارتباطی با دستفروشی ندارد.»

اکرادی بیان کرد: «البته نباید احساسی با این موضوعات برخورد کنیم، بلکه باید مطابق قوانین جلو برویم‌. دستفروشی در مترو در قوانین ما همچون دستفروشی در محل‌های دیگر جرم نیست بلکه غیرمجاز است. البته در اینکه آیا مترو موجب سد معبر بوده یا خیر تفاوت نظر وجود دارد.»

این حقوقدان گفت: «لازم به ذکر است گرچه این رفتار جرم نیست ولی آرامش شهروندان را بر هم‌ می‌زند، عبور و مرور را کند می‌کند و همچنین مطابق حقوق شهروندی هر شخص باید هنگامی که کالایی را خریداری می‌کند به‌طور مشخص بداند از کجا خریده است.»

وی تاکید کرد: «اگر اعلام شود این رفتار مجاز است تعداد آن‌ها به شدت افزایش یافته و آرامش شهروندان به‌طور کلی بر هم می‌خورد. باید این موضوع ساماندهی شود و شهرداری تهران و شهرهایی که در آن مترو وجود دارد، نظارتی درست انجام دهند تا آرامش شهروندان سلب نشود و این اشخاص بتوانند به فعالیت خود بپردازند.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار