نگهداری 30 شاهنامۀ کهن و مصور در کتابخانۀ وزیری یزد

یزد (پانا) _ بیش از 30 نسخه خطی و چاپ سنگی و نسخه هایی از دیگر آثار فردوسی, در کتابخانه وزیری یزد وابسته به آستان قدس رضوی نگهداری می شود.

کد مطلب: ۹۱۴۸۳۱
لینک کوتاه کپی شد
نگهداری 30 شاهنامۀ کهن و مصور در کتابخانۀ وزیری یزد

کارشناس نسخ خطی این کتابخانه با بیان اینکه شاهنامه، سند فرهنگی و هویت ملی ماست، اعلام کرد: نسخه‌های نفیس بسیاری از این شاهکار ادبی و دیگر آثار منسوب به فردوسی در کتابخانۀ وزیری یزد نگهداری می‌شود.

منوچهر آرسته به یکی از نفیس‌ترین شاهنامه‌های خطی این مرکز اشاره کرد و افزود: این نسخه در قرن سیزدهم قمری به خط نستعلیق بسیار ممتاز در 279 برگ 29‌سطری کتابت و به دست حجت‌الاسلام و المسلمین سید علی محمد وزیری وقف کتابخانه شده است.

وی اضافه کرد: نسخه نفیس دیگر در قرن یازدهم قمری به خط نستعلیق 29 سطری در 302 برگ کتابت و تمامی اوراق دارای جدول‌کشی به زر، زنگار، لاجورد و جدول داخل متن است. نسخه ارزشمند دیگر به در قرن دوازدهم به خط نستعلیق 19 سطری در 324 برگ کتابت گردیده است.

آرسته با بیان اینکه در کتابخانه وزیری به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه‌های ایران، شاهنامه‌هایی مزین به مجالس تصویر نگهداری می‌شود، تصریح کرد: شاهنامه مصور چاپ سنگی معروف به «شاهنامۀ امیر بهادری» یکی از این آثار نفیس کتابخانه است که توسط خوشنویس برجسته خط نستعلیق، «محمد‌حسین عمادالکتاب» کتابت شده و با 49 تصویر به قلم نقاشان مشهور دورۀ قاجار همچون علی‌خان، محمد‌کاظم، حسین‌علی، مصورالملک تصویر‌سازی شده و طی سال‌های 1322 تا ۱۳۲۶ قمری در 4 مجلد در قطع سلطانی با 6 ستون 33 سطری در تهران منتشر شده است. نسخه دارای سرلوح بوده و در بخش پایانی آن، فرهنگ لغات قابل مشاهده است.

وی ادامه داد: شاهنامه چاپ سنگی مصور به خط «اولیا سمیع محمد ابراهیم شیرازی» مشهور به «آقا» که در سال 1272 قمری در 4 مجلد در شهر بمبئی هند به چاپ رسیده است، از دیگر آثار این گنجینه است که دارای قطع رحلی بزرگ بوده و در انتهای نسخه فهرست سلاطین عجم و ایام سلطنت ایشان، فرهنگ الفاظ نادره و اصطلاحات غریبه شاهنامه آمده است.

آرسته به دو اثر منسوب به فردوسی در این کتابخانه اشاره کرد و گفت: کتاب چاپ سنگی «یوسف و زلیخا»، که توسط محمد حسین تاجر کاشانی به خط نستعلیق کتابت و در قطع رقعی مشتمل بر 167 صفحه در سال 1317 قمری در تهران چاپ شده، مزین به تصویرهایی به قلم تصویرگران چیره‌دست دورۀ قاجار است. همچنین «رستم‌نامه» مصور مشتمل بر 178 صفحه در قطع وزیری، سال 1341قمری در چاپخانه اقبال در تهران منتشر شده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار