شام غریبان؛ یادآور مظلومیت و فراق اهل بیت پیامبر(ص)
مشهد (پانا) - شام غریبان مراسم مذهبی شیعه است که در غروب روز عاشورا برگزار می شود. سوزاندن خیمههای خانواده امام حسین (ع) و به اسارت گرفتن خانواده امام حسین ع توسط لشکر یزید مایه این مراسم است. در این مراسم عزاداران با روشن کردن شمع به عزاداری میپردازند.

شام غریبان، یکی از مهمترین و پرشورترین مراسمهای عزاداری در ایام محرم ( غروب روزعاشورا) است. این شب به نوعی یادآور پایان غمانگیز وقایع کربلا و احساس تنهایی اهل بیت پیامبر (ص) است. حوادثی که در این شب به وقوع پیوست، به خوبی حال و روحیه عاشوراییان را توصیف میکند.
در شام غریبان، مردم معمولاً در خانهها و اماکن عمومی جمع میشوند و به طور مخصوص به حمایت از مظلومیت امام حسین (ع) و یاران ایشان میپردازند. این مراسمها معمولاً شامل خواندن اشعار حزنآور، نوحه و مرثیههایی است که شرایط آن شب را به تصویر میکشند. شاعران و سخنرانان با بیان وقایع کربلا، احساساتی عمیق را در دل عزاداران برمیانگیزند و گوشههایی از مظلومیت امام و یارانش را یادآوری میکنند.
یکی از فعالیتهای ویژه در این شب، برگزاری مراسمها و تعزیهخوانی است. در بسیاری از مناطق، گروههایی از عزاداران به شکل تعزیهخوانی، واقعه عاشورا را بازسازی میکنند و صحنههای مختلف این اتفاق را به تصویر میکشند. تعزیهخوانی در این شب، نه تنها به منظور یادآوری حوادث کربلا، بلکه به عنوان یک هنر نمایشی مذهبی نیز شناخته میشود که به روایتگری کمک میکند.
شام غریبان، شب یادآوری از کشتار یاران امام حسین (ع) و بیرحمی ظالمین است. در این شب، دعاها و نذورات نیز در میان مردم توزیع میشود. برخی از افراد با نذر نذورات غذایی به یاد اهل بیت (ع) اقدام میکنند و آنها را در میان عزاداران توزیع مینمایند. این عمل نه تنها فضایی از همدلی و همبستگی ایجاد میکند بلکه نمادی از عشق و ارادت به اهل بیت نیز هست.
در برخی مناطق، سنتهای خاصی برای شام غریبان وجود دارد. مثلاً روشن کردن شمع و یا به راه انداختن مشعلها به عنوان نشانهای از امید و نور در دل تاریکیها تلقی میشود. این اقدام نشاندهنده ضعف و ناامیدی در مواجهه با ظلم و جفاست و به نوعی شمع امید را در دلها زنده میکند.
شام غریبان نه تنها در ایران بلکه در کشورهای مختلف مسلمان نیز برگزار میشود. این مراسم به عنوان یک فرصت برای یادآوری مظلومیت امام حسین (ع) و تلاش برای حفظ اصول انسانی و اسلامی در نظر گرفته میشود. در این شب، روحیه همدلی و اتحاد میان مسلمانان تجلی مییابد و یادآور این است که هیچ گاه ظلم نباید بر انسانها غلبه کند.
شام غریبان نمادی از عشق، فداکاری و ارادت به اهل بیت پیامبر اسلام است و هر ساله با شور و شوق بسیار، توسط مردم و مخصوصاً عاشقان اهل بیت برپا میشود. این شب به ما یادآوری میکند که برای احیای ارزشهای انسانی و امیدوار بودن به آینده، همواره باید در کنار یکدیگر بایستیم و مهم ترین درس عاشورا را فراموش نکنیم.
ارسال دیدگاه