کارتهای کوچک فوتبال و قمار بزرگ بچهها!
تهران (پانا) - امروزه این کارتها با عکس و اسم و امتیاز بازیکنان فوتبال که در شکل و شمایلی دوستداشتنی در دست بچهها میچرخند و زورشان بر ماشینهای کنترلی، لگو، فرفرهی انفجاری و باقی اسباببازیهای پسربچهها چربیده است.

اگر شما هم در خانه فرزند پسر دارید، احتمالاً این روزها با بازی جدید کارتهای فوتبالی آشنا شدهاید. کارتهایی با عکس و اسم و امتیاز بازیکنان فوتبال که در شکل و شمایلی دوستداشتنی در دست بچهها میچرخد و زورشان بر ماشینهای کنترلی، لگو، فرفرهی انفجاری و باقی اسباببازیهای پسربچهها چربیده است.
کارتهای فوتبالی و مشکلاتی برای والدین
کارتهای فوتبالی، جذابیت بسیاری دارند و اغلب بهدلیل هیجان، رقابت و فرصت مبادله، ذهن بچهها را مشغول میکنند. وجود این کارتها، چند ساعتی هم که شده، خیال پدرومادرها را از سرگرمبودن فرزندشان راحت میکند، اما مشکلات و چالشهایی را هم به وجود میآورد. یکی از مشکلات مهمی که این کارتها به وجود میآورد، اعتیاد بچهها به خریدن و جمعآوری و بازی با آنهاست؛ در حدی که ممکن است از درس و کارهای دیگرشان غافل شوند و برای انجام سایر فعالیتهای روزانۀ خانه و مدرسه، تمرکز و فرصت کافی نداشته باشد. همچنین این کارتها مشکلات مالی برای پدرومادرها دارد؛ اگرچه هر بسته از این کارتها قیمت چندانی ندارد، اما میل به داشتن کارتهایی با امتیاز بالاتر و کمیابتر و توجه به فکر وسوسهبرانگیز «یک بار دیگر شانسم را امتحان کنم»، تعداد دفعات خرید را بیشتر میکند و پدرومادر به ناگاه میبینند مبلغ زیادی را بابت خرید کارتهای کیمدی هزینه کردهاند. مشکلات مبادلهی ناعادلانه یعنی احتمالاً این مبادلات اولین قدمهای بچهها برای تجربهی فعالیت اقتصادی است. کودکان کمتجربه ممکن است کارتهای ارزشمندشان را بهاشتباه با کارتهای کمارزش مبادله کنند و در نتیجه احساس پشیمانی و شکست را تجربه کنند.
تقلب یا بیعدالتی در قوانین بازی هم میتواند به نوعی آسیب باشد بههرحال بعضی از بچهها در روش بازی و تبادل کارتها خبره شدهاند و بهخوبی میتوانند مبادلهی سودده داشته باشند؛ البته گاهی برخی از بازیکنان برای برندهشدن قوانین را تغییر میدهند و این شروع چالشهای جدید در روابط دوستانه نیز است.
در این خصوص با یک جامعهشناس گفتوگویی داشتیم و سود و زیان این کارتها را برای نواجوانان بررسی کردیم.
خریدو فروش کارتهای فوتبال و مادیشدن بیش از حد ذهن نوجوان!
ابراهیم فیاض، جامعهشناس در گفتوگو با پانا در این باره گفت: «داشتن این کارتها و خرید فروش آنها را میتوان از چند بعد بررسی کرد. در ابتدا کودکانی که به خرید و فروش این کارتها در بین همسالان خود می پردازند با مادی شدن بیش از حد ذهنشان همه زندگی را در سود و نفع میبینند و ذهن و فکرشان از هدف اصلی که انجام تکالیف درسی است، منحرف میشود که این اولین آسیب این کارتها و خرید و فروش آنها است.»
الگوبرداری نامناسب، آسیب دیگر این بازی فوتبالی!
فیاض درباره آسیب قهرمانسازی و الگوپردازی از بازیکنان فوتبال هم هشدار داد: «آسیب دوم این است که ترویج این کارتها در بین نوجوانان باعث میشود بچهها تشویق به الگوبرداری از بعضی افراد معروف که شاید از نظر اخلاقی چندان مورد تایید نباشد، بشوند و در نهایت باعث انحراف افکار نوجوانان شود.»
خرید و فروش کارت فوتبال نوجوانان را معاملهگر میکند؟
این جامعهشناس در پاسخ به این سوال که آیا میتوان با دید مثبت به این فعالیت نواجوان نگاه کرد، گفت: « البته شاید بتوان با دید مثبتی هم به این فعالیت نگاه کرد. خرید و فروش این کارتها و تلاش برای بدستآوردن سود باعث میشود نوجوانان به سوداگری و کسب سود در معاملات تشویق شده و به نوعی از سنین کم با این فعالیتها آشنا شوند و تجربهای برای کسب درآمد و نحوه جذب خریدار در آینده بدست آورند. البته نکته دیگر این که اگر با قیمتهای نامتعارف و سود نامعقول این کار را انجام دهند باعث نوعی حریصشدن آنها در آینده میشود که این هم به نوعی آسیبی دیگر است.»
از نظر فیاض مهمترین آسیب این بازی، ایجاد انحرافات اخلاقی در نوجوانان است: «اما مسئلهای که باید به آن توجه شود این است که آسیبهایی که این فعالیت دارد به مراتب بیشتر از سود آن است. همانطور که گفته شد دیده میشود نوجوانان با ترویج این کارت ها گاهی به سمت انحرافات اخلاقی میروند و از آنجایی که در سن شکلگیری شخصیت هستند، تاثیرپذیری بالایی دارند. دیده میشود نوجوان با دیدن خالکوبیهای متعدد و نامتعارف در بازیکن مورد علاقه خود بر روی این کارتها، تصمیم به چنین کاری میگیرد به نحوی که خانوادهها قادر به کنترل آنها نیستند.»
ارسال دیدگاه