طنین ورزش پهلوانی در مدارس تبریز با طرح شهید طوقانی
تبریز (پانا) - طرح تربیتی ورزشی «شهید طوقانی» با هدف ترویج فرهنگ پهلوانی و ورزشهای زورخانهای در میان دانشآموزان پسر، در مدارس آذربایجان شرقی در حال اجراست؛ طرحی که به دنبال تقویت هویت ملی، نشاط صبحگاهی و تربیت جسمی و معنوی نسل جدید است.

ورزش زورخانهای از دیرباز بهعنوان ورزشی اصیل، آئینی و ملی، در ذهن ایرانیان یادآور غیرت، پایمردی و اصالت بوده و همواره مورد توجه عمومی قرار گرفته است. این ورزش اکنون در قالب طرحی با عنوان «شهید طوقانی» وارد فضای تعلیم و تربیت شده و در برنامه صبحگاه مدارس پسرانه اجرا میشود.
طرح شهید طوقانی با هدف یکپارچهسازی مراسم صبحگاهی مدارس، ارتقای سلامت جسمی، تربیت معنوی، حفظ کرامت دانشآموزان و تقویت هویت ملی، در مدارس پسرانه دوره دوم ابتدایی اجرا میشود. در این طرح، دانشآموزان پس از غربالگری و شناسایی استعدادها، تحت نظر هیئت ورزشهای زورخانهای آموزش دیده و به اجرای مرشدخوانی و حرکات ورزشی در صبحگاه مدارس میپردازند.
این طرح، با الهام از سه ساحت «اعتقادی»، «زیستی و بدنی» و «زیباییشناختی» از ساحتهای ششگانه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش طراحی شده و بر پایه فرهنگ کهن و پرمایهی پهلوانی ایرانی شکل گرفته است. هدف اصلی، ترویج فرهنگ ورزش تربیتی، آشنایی دانشآموزان با ورزشهای باستانی و تقویت مرام پهلوانی برگرفته از منش شهید والامقام «سعید طوقانی» است؛ نوجوانی که هم در میدان ورزش و هم در میدان نبرد، الگوی ایثار، اخلاق و ایمان بود.
اسفندیار صادقی، مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی، اجرای ورزش زورخانهای در قالب برنامه صبحگاهی مدارس را موجب نشاط و شادابی دانشآموزان و آشنایی بیشتر آنان با فرهنگ ورزشهای سنتی دانست. وی افزود: ورزش زورخانهای نهتنها موجب تقویت جسم و روح میشود، بلکه سبک زندگی، احترام به والدین، مرام و اخلاق را نیز به نسل جدید آموزش میدهد.
صادقی شناسایی استعدادها و تربیت مرشد و ورزشکار را از مزایای این طرح دانست و افزود: ورزش زورخانهای با تاسی از آموزههای دینی و با نام امیرالمومنین علی (ع) آغاز میشود و مفاهیم مردانگی، غیرت و ایثار را به دانشآموزان آموزش میدهد. وی اظهار کرد این طرح هماکنون در نواحی ۳، ۴ و ۵ تبریز و نیز مناطق مراغه و میانه در حال اجراست و در دو سال اخیر، سالانه ۱۲۵ دانشآموز در استان تحت آموزش قرار گرفتهاند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان با اشاره به همکاری مشترک این وزارتخانه با وزارت ورزش و جوانان، گفت: در صورت افزایش همکاری با هیئت ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی، میتوان تعداد دانشآموزان مشارکتکننده در این طرح را افزایش داد. وی همچنین از آمادگی آموزش و پرورش استان برای توسعه این برنامه خبر داد و اعلام کرد: در تلاش هستیم اولین زورخانه دانشآموزی آذربایجان شرقی را در آموزش و پرورش منطقه مرند احداث کنیم.
در ادامه، محمد راستکار، رئیس اداره تربیت بدنی و فعالیتهای ورزشی آموزش و پرورش آذربایجان شرقی نیز بر اهمیت توجه به این ورزش ملی تاکید کرد و گفت: دانشآموزان پس از آشنایی اولیه، علاقه زیادی به یادگیری ورزش زورخانهای نشان میدهند. در صورت تأمین زیرساختهای لازم، آموزش و پرورش میتواند نقش مؤثری در شناسایی و پرورش استعدادهای دانشآموزان در این رشته ایفا کند.
شهید سعید طوقانی، متولد ۱۳۴۲، از دوران کودکی در ورزش زورخانهای فعال بود و در هفت سالگی، بازوبند طلای پهلوانی کشور را در جشن هنر طوس کسب کرد. او همزمان با اوجگیری انقلاب اسلامی، نامهای اعتراضی به امام خمینی(ره) نوشت و در همراهی با نهضت، فعالیت حرفهای ورزشی را ترک کرد. پس از پیروزی انقلاب، به همراه جمعی از پهلوانان با بنیانگذار انقلاب دیدار کرد و پس از شهادت برادرش در عملیات والفجر یک، عازم جبهه شد. او سرانجام در پاییز سال ۱۳۶۳ در عملیات بدر، در شرق دجله به شهادت رسید و پیکرش پس از ۱۴ سال به کشور بازگشت.
این شهید والامقام حتی در جبهه نیز ورزش زورخانهای را رها نکرد و با اجرای حرکات آئینی، روحیه رزمندگان را تقویت میکرد.
ارسال دیدگاه