شرکتهای دارویی میتوانند در آموزش افراد دیابتی ایفای نقش کنند
تهران (پانا) - مدیرعامل انجمن دیابت ایران گفت در تقویم جهانی چهاردهم نوامبر مصادف با 23 آبانماه، همزمان با تولد کاشف انسولین، روز جهانی دیابت نامگذاری شدهاست.
به گزارش انجمن دیابت، امیر کامران نیکوسخن گفت: ۱۰۱ سال از کشف انسولین میگذرد و هر سال فدراسیون بینالمللی دیابت شعاری را بر این اساس مدنظر قرار میدهد. شعار سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ فدراسیون، دسترسی به مراقبتهای دیابت است. با توجه به اینکه حدود ۱۰۰ سال از کشف انسولین میگذرد در برخی مکانها در جهان امکان دسترسی در حیطه درمان و آموزش دیابت وجود ندارد. شعار مخصوص امسال روز جهانی دیابت «با آموزش از آینده خود محافظت کنید» است.
رئیس فدراسیون بینالمللی دیابت در خاورمیانه و شمال آفریقا افزود: بهطورکلی بیماری دیابت، یک بیماری مزمن است که همیشه در زندگی فرد بیمار خودنمایی میکند. داشتن اضافه وزن، بیتحرکی، استرس فراوان باعث تخریب لوزالمعده شده و درنتیجه فرد به دیابت نوع دو مبتلا میشود؛ بنابراین میتوان گفت که دیابت تا حدود ۸۰ درصد قابل پیشگیری است.
وی خاطرنشان کرد: جهت شناسایی زودهنگام بیماری دیابت نوع دو توصیه میشود که افراد بالای ۳۵ سال، چکاپهای لازم را انجام دهند، زیرا شناخت بیماری در مرحله پیشدیابت بسیار مهم است و بهتر میتوان به فرد کمک کرد تا به دیابت مبتلا نشود. فرد مبتلا به دیابت باید در زمینه داشتن تحرک لازم، خواب کافی، مدیریت استرس، تغذیه مناسب؛ آموزشهای لازم را ببیند تا بتواند با شرایط خویش کنار بیاید و همزمان، کیفیت زندگی وی حفظ شود. فرد مبتلا به دیابت باید بعد از تشخیص ابتلا به دیابت روشهای مراقبت از خود را در تمام طول عمر آموزش ببیند.
نیکوسخن عنوان کرد: فرد مبتلا به دیابت باید آموزش ببیند که چه میزان ورزش مناسب است، چه غذاهایی مناسب است، چگونه میزان کربوهیدرات مصرفی اندازهگیری شود، دُز انسولین وی چگونه کم و زیاد شود، درصورت بروز زخم دیابتی چگونه از آن مراقبت شود و برخی موارد دیگر تا با کمک این آموزشها دیابت، کمترین مشکل را برای سلامتی فرد ایجاد کند.
مدیرعامل انجمن دیابت ایران ابراز کرد: طبق گفته فدراسیون بینالمللی دیابت، ۹۸ درصد درمان بیماری دیابت بر عهده فرد مبتلا است و فقط دو درصد آن از سوی تیم درمان ارائه میشود.
وی تصریح کرد: درمان دیابت یک کارتیمی است و با یک نفر انجام نمیشود و نیاز به توصیههای پزشکی از سوی متخصص تغذیه، متخصص روانشناسی و... دارد. در حقیقت پس از تشخیص بیماری دیابت، باید بر اساس استانداردهایی که هر کشور دارد ۱۰ ساعت آموزش به بیمار داده شود، زیرا هر کشوری عادات غذایی و دسترسی به نوع خاصی از انسولین دارد، همچنین تمام مطالعات انجامشده نشان داده است که اگر آموزش لازم به افراد مبتلا به دیابت داده شود مانع بروز عوارض دیابت و عوارض سبک زندگی نامناسب میشود و هزینه درمان دیابت نیز کاهش مییابد.
این متخصص گفت: هر فرد مبتلا به دیابت باید سالی یک بار آموزش دیابت جدید ببیند و در صورت وارد شدن به مرحله جدید زندگی نیز آموزش جدید داده شود. آموزش باید جزو درمان دیابت قرار گیرد و توسط سیستم بیمهگر حمایت شود اما متاسفانه در کشور ما این نوع سیستم وجود ندارد. سال گذشته، حمایت سیستم بیمهگر از پرداخت هزینه آموزش به افراد مبتلا به دیابت توسط شورای عالی بیمه تایید شد ولی تاکنون به تصویب مجلس نرسیده است.
وی خاطرنشان کرد: علت دیابت نوع یک که اکثرا در کودکان بروز میکند، ناشناخته است اما ابتلا به دیابت نوع دو که اغلب در بزرگسالان ایجاد میشود کاملا با سبک زندگی غلط افراد در ارتباط است.
دیابت شایعترین بیماری غدد
مهاجر تهرانی، مشاور تیم علمی انجمن دیابت ایران نیز با اشاره به هفتهای که در تقویم دنیا به دیابت اختصاص یافتهاست، گفت: دیابت، شایعترین بیماری غدد است. آموزش در کنترل و پیشگیری از عوارض ابتلا به دیابت اهمیت بسیار زیادی دارد به گونهای که امروزه در دستورالعملهای بین المللی، فرد مبتلا با دریافت آموزش لازم، جزیی از تیم درمان دیابت به حساب میآید. زیرا خود فرد با آگاهی از عوارض دیابت و نحوه کنترل آن از پیشرفت و بروز عوارض جلوگیری خواهد کرد.
وی ادامه داد: اگر فرد مبتلا به دیابت نسبت به بیماری خویش آگاهی لازم را داشته باشد با کنترل وزن، کنترل چربی خون و برخی موارد دیگر میتواند به تیم درمان که شامل پزشک، پرستار، متخصص قلب، متخصص چشم و غیره است، کمک کند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم بیان کرد: یکی از اهداف کنترل دیابت، افزایش ارتقای سطح آگاهی افراد مبتلا به دیابت است که به وسیله تهیه بروشورها، سایتهای آموزشی، اینستاگرام و مراجعات و تشکیل جلسات حضوری و برخی موارد دیگر صورت میگیرد. با کنترل وزن میتوان از بروز دیابت در افراد مبتلا به پیشدیابت جلوگیری کرد لذا بهترین راه، کاهش حداقل ۱۰ درصد وزن بدن است.
وی توصیه کرد: برای کنترل و پیشگیری از بروز دیابت لازم است افراد تغذیه مناسبی داشته باشند؛ بهطور مثال، مصرف سبزیجات و میوهجات را افزایش داده و از مصرف چربیهای اشباعشده و فستفود خودداری کنند. امروز گرایش به مصرف غذاهای فستفود در بین کودکان و جوانان افزایش یافته است که میتواند استعداد ابتلا به دیابت را در سن پایین افزایش دهد. لذا توصیه میشود که افراد از مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع خودداری کرده و مصرف غذاهای فیبردار را افزایش دهند تا از ابتلا به دیابت و عوارض آن در امان باشند.
مشاور تیم علمی انجمن دیابت ایران مطرح کرد: از طرف دیگر، کاهش فعالیت بدنی نیز در ابتلای افرا به دیابت موثر است و اغلب افراد مبتلا به دیابت، در طول روز تحرک کافی نداشتهاند. توصیه میشود برای پیشگیری و کنترل دیابت، افراد حداقل نیمساعت در طی پنج روز هفته پیادهروی داشته باشند و از رژیم غذایی مناسب پیروی کنند.
مهاجری تهرانی گفت: شرکتهای دارویی با منابع مالی و تیم آموزشی خوبی که در سالهای اخیر در اختیار دارند، کمک بسیار زیادی برای آموزش افراد مبتلا به دیابت، پزشکان و پرستاران جهت پیشگیری و کنترل دیابت کردهاند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: شرکتهای دارویی با انتقال جدیدترین اطلاعات و دستورالعملهای بینالمللی آموزش جهت کنترل و پیشگیری از ابتلا به دیابت و عوارض آن در برخی موارد حتی از دانشگاهها جهت آموزش فارغالتحصیلان و دانشجویان فراتر رفتهاند که جای امیدواری است.
ارسال دیدگاه