پزشک فوق تخصص داخلی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی تشریح کرد:
تجویز غیر ضروری و تزریق خودسرانه «سفتریاکسون»عواقب جبران ناپذیری به دنبال دارد
خبرگزاری پانا : پزشک فوق تخصص داخلی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اعلام کرد: تجویز غیر ضروری و تزریق خودسرانه «سفتریاکسون»عواقب جبران ناپذیری به دنبال دارد.
به گزارش خبرگزاری پانا ، یک پزشک فوق تخصص داخلی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: سفتریاکسون، از دسته سفالوسپورین های نسل دوم است که نوع تزریقی آن در بازار موجود است.
علی پوراکبر،افزود: این دارو برای عفونت های شدید ریوی، گوارشی، خونی و پوستی و در مواردی که آنتی بیوتیک هایی با دسته پایین تر مؤثر نباشد، تجویز می شود.
وی تصریح کرد: تجویز این دارو در بیشتر موارد بیمارستانی و تحت نظر پزشک و پرستار و در صورت وجود امکانات احیای کامل انجام می شود.
این پزشک ،توضیح داد: با وجود آثار خوب سفتریاکسون، واکنش های خطرناک در حد مرگ و میر پس از تزریق نیز وجود دارد بنابراین از تزریق این دارو در درمان عفونت ها یا بیماری های معمولی باید به شدت اجتناب کرد.
وی اظهار داشت: دوز این دارو براساس سن و وزن کودکان تعیین و تجویز می شود و تزریق آن در بیمارستان به دستور پزشک متخصص جای نگرانی ندارد.
پزشک فوق تخصص داخلی خاطر نشان کرد: تب و لرز و آلرژی به شکل خارش بدن از عوارض خفیف و سبک و شوک آنافیلاکسی که می تواند به اغما و حتی مرگ منجر شود جزو عوارض شدید تزریق این دارو به شمار می رود.
یک پزشک عمومی نیز در این مورد افزود: (سفتریاکسون )جزو آنتی بیوتیک های بسیار قوی است که در درمان عفونت های بسیار شدید تجویز می شود. این دارو طی سال های اخیر، جزو پر عارضه ترین داروها از سوی مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته دارویی کشور ( ADR ) شناخته شده است. تزریق خودسرانه این آمپول با عوارض و عواقب جبران ناپذیری همراه است اما متأسفانه برخی از افراد به طور خودسرانه به دلیل ناآگاهی، درباره بیماری های عادی و قابل درمان با داروهای ساده تر نیز به مصرف این دارو اقدام می کنند، غافل از آن که مصرف خودسرانه این دارو سلامت آن ها را تهدید می کند. علاوه بر آن، برخی پزشکان هم این آنتی بیوتیک را در حالی که ضرورتی ندارد تجویز می کنند که عواقب جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.
مهین کوشا ،تإکیدکرد: مصرف خودسرانه و بدون تجویز پزشک داروی سفتریاکسون، باعث افزایش مقاومت دارویی می شود و تجویز آن به طور حتم باید به دستور پزشک و تزریق آن در بیمارستان ها و مراکز درمانی معتبر انجام شود.
وی افزود: متأسفانه بسیاری از افراد به اصرار خود برای درمان اسهال، سینوزیت و عفونت های سطحی مجاری ادراری، از پزشک درخواست می کنند این دارو را تجویز کند.
این پزشک ادامه داد: مصرف این دارو نه تنها هزینه درمان را بالاتر می برد بلکه باعث افزایش مقاومت دارویی نیز می شود و در موارد شدیدتر بیماری های عفونی، جواب گو نیست.
وی توضیح داد: در برخی موارد، عفونت ها ویروسی است و به مصرف داروهای آنتی بیوتیک نیازی نیست و می توان با شست و شوی حلق و بینی، بیماری را درمان کرد.
کوشا عنوان کرد:سفتریاکسون دارویی بسیار قوی است که برای بیماران بستری در بیمارستان که دارای عفونت های شدید هستند و به آنتی بیوتیک های معمولی پاسخ نمی دهند، استفاده می شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان، نیز عوارض هماتولوژی را جزو شایع ترین عوارض جانبی سفتریاکسون اعلام کردو گفت: عوارض گوارشی جزو دیگر عوارض شایع این دارو به شمار می رود به طوری که اسهال می تواند در ۲ تا ۴ درصد بیماران بروز کند، به گونه ای که اسهال گذرا در ۴۲ تا ۴۴ درصد از کودکان و ۲۸ درصد از بزرگسالان که این دارو را دریافت کرده اند نیز مشاهده شده است.
علی وکیلی افزود: درد محل تزریق و واکنش های آلرژیک نیز از شایع ترین عوارض دارویی سفتریاکسون است.
وی تصریح کرد: نسخ پزشکان استان به طور مرتب توسط کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو در استان بررسی و به پزشکان اطلاع رسانی می شود به طوری که طبق این بررسی ها، داروی سفتریاکسون از فهرست ۱۰ داروی نخست تجویزی در نسخ پزشکان استان حذف شده است.
وی اظهار داشت: این دارو با دوز تعیین شده و مناسب را می توان برای کودکان تجویز کرد اما در مورد نوزادان که بیلی روبین خون آن ها زیاد است به دلیل توانایی سفتریاکسون در جا به جایی بیلی روبین باید با احتیاط تجویز شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان تأکید کرد: برای پیشگیری از درد شدید ناحیه تزریق و شوک آنافیلاکسی، این دارو باید در مراکز درمانی نظیر بیمارستان ها با تجویز پزشک انجام شود تا در صورت بروز شوک، تمام اقدامات اولیه به راحتی توسط کادر درمانی انجام شود.
ارسال دیدگاه