گزارش پانا از وضعیت زمین به عنوان یکی از مهمترین فاکتورها در ساخت انبوه مسکن:
تاکید قانون برنامه هفتم توسعه بر افزایش مساحت شهرها
عزم ملی برای حل مشکل مسکن وجود داشته باشد راهحلهای آن موجود است
تهران (پانا) - به گفته یک کارشناس مسکن ۱۳۶هزار و ۵۰ هکتاری که وزارت راه وشهرسازی اعلام کرده است در محدوده شهری وجود دارد، دقیقا نیمی از مقدار مساحتی است که باید بر اساس قانون برنامه هفتم به مساحت شهرها افزوده شود. اما به علت ارزش بالای این زمینها تمایلی ندارند آنهای را برای ساخت مسکن مردم متقاضی استفاده کنند اگر عزم ملی بر حل مشکل مسکن وجود داشته باشد راهحلهایی برای آن وجود دارد.
محمدباقر قالیباف در همایش ملی زمین و مسکن آمارهایی از زمینهای قابل ساخت و عدم تمایل برای واگذاری آنها به ساخت و ساز را ارائه کرد. بر اساس این آمار، مساحتی برابر با ۳۰شهر مانند تهران، زمین در داخل و اطراف محدودههای شهری وجود دارد. اعلام این دادهها واکنش ارسلان مالکی رئیس سازمان ملی زمین و مسکن را به همراه داشته است.
مالکی معتقد است این زمینها قابلیت ساخت مسکن ندارند. روز گذشته سایت وزارت راه و شهرسازی خبری مبتنی بر وضعیت ۱۳۶هزار و ۵۰هکتاری از زمینهای داخل محدوده شهری را منتشر کرد. فرشید ایلاتی کارشناس مسکن در گفتوگویی اظهار کرد: بر اساس همین دادهها دولت برای ساخت مسکن هیچ مانعی ندارد. اگر همین زمینها را نمیخواهند به مردم واگذار کند، میتوانند با مولدسازی آنها هزینه آمادهسازی زیرساخت مسکن را فراهم کنند.
وی با اشاره به ضرورت شفافیت زمینهای دولتی اظهار کرد: «سازمان ملی زمین و مسکن باید شفاف شود و همه زمینهای تحت مالکیت خود را بر روی سامانه مشخص کند.»
سازمان ملی زمین و مسکن برخط نیست
فرشید ایلاتی کارشناس مسکن درباره موضعگیری رئیس سازمان ملی زمین و مسکن به سخنان رئیسمجلس پیرامون احتکار زمین توسط دولت اظهار کرد: «رئیسمجلس از منابع اطلاعاتی خودش میزان زمین مستعد برای ساخت مسکن را اعلام کرده است. حتی با فرض اشتباه بودن ۱۸هزار میلیارد مترمربع اعلامی آقای قالیباف، سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که عدد درست مساحت زمینهای موات داخل حریم و محدوده شهرها را کدام نهادی باید اعلام کند؟ سازمان ملی زمین و مسکن متولی پاسخ به این سوال است. این سازمان باید سامانهای داشته باشد تا همه املاک تحت مالکیت خود را با مشخصات برای مردم معرفی کند. با این اقدام هم سازمان ملی زمین و مسکن بانک اطلاعاتی دقیقی از املاک در اختیار خود دارد و هم افراد دیگر مانند آقای قالیباف میتوانند آمار دقیق و درستی اعلام کنند.»
او با تاکید براینکه امروز بخش مهمی از زمینخواریهای کشور به علت نبود بانک اطلاعاتی است و سازمان ملی زمین و مسکن حدود و ثغور زمینهای خود را باید به صورت دقیق مشخص کند، بیان کرد: «باید سازمان ملی زمین و مسکن دادهها و اطلاعات دقیق زمینهای تحت مالکیتش را اعلام کند. این سازمان بیاید زمینهای مشخص و شناسایی شده را بر روی سامانه بارگذاری کند. حتی میتوانند زمینهایی که مشکلات حقوقی دارند را با یک رنگ یا نشانهای مشخص کند تا همه بدانند کدام زمینها قابلیت مسکنسازی دارد. با این اقدام مسئولین میزان دقیق زمینهای دولت را میدانند و برای آن برنامهریزی میکنند. پس با شفافیت، میتوان از میزان دقیق آن مطلع شد و برای ساخت مسکن برنامهریزی کرد.»
سازمان ملی زمین و مسکن باید شفاف شود
این کارشناس مسکن با بیان اینکه سازمان ملی زمین و مسکن اعلام کرده است بسیاری از این زمینها قابلیت ساخت مسکن ندارد خاطرنشان کرد: «سوال مطرح از سازمان ملی زمین و مسکن نبود آمار دقیق زمینهایی است که به این سازمان تعلق دارد. اگر دادههای زمین تحت مالکیت این سازمان مشخص باشد، میتوان هزینه آمادهسازی زمین برای ساخت مسکن را هم مشخص کرد. پس میتوان زمینهایی را که هزینه آمادهسازی بالایی دارد، با طراحی مناسب و کمترین آسیب به محیطزیست برای ساخت مسکن آماده کرد. پس باید سازمان ملی زمین و مسکن شفاف شود. باید همه ظرفیت زمینهای در اختیار این سازمان روی سامانه و نقشه مشخص شود. هر عددی که میگویند، درست است. اما باید روی نقشه و سامانه مشخص ارائه شود.»
ایلاتی درباره آمار زمینهای اعلام شده در محدوده شهرها توسط وزارت راه و شهرسازی اظهار کرد: «وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است که ۱۳۶هزار و ۵۰هکتار زمین در داخل محدوده شهرها دارد. این زمینها در بهترین نقاط شهری قرار دارد. ازسویدیگر، قانون برنامه هفتم توسعه تاکید بر افزایش ۳۳۰هزار هکتاری اراضی محدوده شهرها در مدت ۵سال دارد. ۱۳۶هزار و ۵۰ هکتاری که امروز دولت اعلام کرده در محدوده شهری وجود دارد، دقیقا نیمی از مقدار مساحتی است که بایدبر اساس قانون برنامه هفتم به مساحت شهرها افزوده شود.. دولت میتواند با فروش زمینهای داخل محدوده و مولدسازی آنها هزینه زیرساخت آماده کردن زمینهای اطراف محدوده را فراهم کند و زمینهای باارزش خود را به مردم واگذار نکند. حتی بهانه نبود بودجه برای آمادهسازی زمین هم بیاساس است.»
افزایش به محدوده شهری طمع احتکار زمین را به همراه دارد
او با بیان اینکه زمین با ایجاد محدوده شهری ارزشافزوده بیشتری پیدا میکند و افزودن زمین به محدوده شهرها طبق برنامه هفتم توسعه باعث ارزشافزوده زمینهای بیارزش امروز میشود. توضیح داد: « برخی از مسئولین موافق واگذاری زمین نیستند. یکی از دلایل آن نیز بازخوردهای نهادهای نظارتی بعد از واگذاری زمین است.دولت اگر از ابتدای واگذاری زمین عملکرد درستی داشته باشد، دستگاههای نظارتی نیز اشکالی به اقدامات آن نخواهد گرفت.»
ارسال دیدگاه