ماجرای کولبران ؛ قصه ای پر غصه !

روایت پدر از مرگ دو پسر کولبر در ارتفاعات کردستان

تهران (پانا) - چند سالی می‌شود که با آغاز فصل سرما، کوه‌های غرب کشور آبستن حوادثی تلخ برای مرزنشینان و به‌دنبال آن تمام مردم ایران است و هر چند وقت یک‌بار خبری مبنی‌بر مرگ یک انسان در مسیرهای صعب‌العبور کوهستانی مخابره می‌شود. دلیل؛ کولبری!

کد مطلب: ۹۸۸۱۹۸
لینک کوتاه کپی شد
ماجرای کولبران ؛ قصه ای پر غصه !

به‌گزارش ایسنا، چهارشنبه ۲۷ آذر بود که محمدباقر محمدی، رئیس جمعیت هلال‌احمر استان کردستان اعلام کرد که به‌دنبال برف و کولاک در مسیر گردنه ته‌ته اورامان، سه نفر از کولبران گرفتار سقوط بهمن شده‌اند که دو نفر از آن‌ها جان خود را از دست داده و یک نوجوان ۱۴ ساله نیز مفقود شده است.

محمدی همچنین اظهار کرد: از صبح روز گذشته (سه‌شنبه ۲۶ آذر) عملیات امداد برای نجات جان سه نفر گرفتار در برف و کولاک در گردنه ته‌ته شروع شد که طی آن دو نفر از این افراد توسط امدادگران هلال‌احمر پیدا شدند. متاسفانه یک نفر از حادثه‌دیدگان که مرد و ۱۷ساله بوده است، هنگام جابه‌جایی و انتقال به پایین جان خود را از دست داد و یک نفر دیگر هم که مرد و ۳۵ ساله است تحویل بیمارستان سروآباد شد. رئیس جمعیت هلال‌احمر استان کردستان گفت : در حال‌حاضر عملیات نجات برای جان یک نوجوان ۱۴ ساله که مفقود شده است به‌طور جدی ادامه دارد.

امیدواری برای زنده یافتن فرهاد ۱۴ ساله ثمری نداشت و سرانجام جسد بی‌جان و یخ‌زده این نوجوان پیدا شد. با مخابره خبر درگذشت این کولبر ۱۴ ساله و عکسی از او که مشت گره‌شده‌اش هنوز باز نشده بود موجی از ناراحتی و درد را برای بسیاری از مردم ایجاد کرد و شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها پر شدند از این عکس و خبر تاثربرانگیز. مرگی دیگر به‌خاطر کولبری و آن‌هم برای انتقال کفش و تلویزیون!

در سال‌های گذشته با شلیک‌هایی که مرزبانان برای مبارزه با قاچاق و یا از ترس حضور اشرار انجام می‌دادند برخی کولبران کشته می‌شدند. موضوعی که با تذکر رهبر انقلاب اسلامی تقریبا متوقف شد و مدت‌هاست خبری از مرگ کولبران با گلوله شنیده نمی‌شود.

شاید بتوان جلوی شلیک گلوله به کولبران را گرفت اما با برف و کولاک و سرما و مسیر صعب‌العبوری که کولبران با آن مواجهند را چگونه می‌توان مبارزه کرد؟ هربار که خبری از مرگ کولبران منتشر می‌شود برخی مسئولان با دادن وعده‌هایی از سازماندهی آنان و یا حتی ایجاد مشاغل جایگزین برایشان سخن می‌گویند اما تا فاجعه بعدی نه خبری از ساماندهی می‌شود و نه مشاغل جایگزین.

روایت پدر از مرگ دو پسرش

عثمان پدر دو کولبر جان باخته و گرفتار در بهمن ارتفاعات "ته‌ته"، چشمان ضعیفی دارد و هیچ‌وقت کولبری نکرده؛ از طریق جمع‌آوری کارتن‌های آبادی و فروختن آن‌ها امرارمعاش کرده و فرزندانش را بزرگ کرده است، اما با سخت‌تر شدن شرایط، آزاد و فرهاد، دو پسرش، کولبری را برای ادامه زندگی انتخاب کردند.

"عثمان خسروی" پدر دو کولبر جان‌باخته گفته، کم نیستند خانواده‌هایی که اوضاعشان همچون خانواده او تعریفی ندارد و فرزندانشان قربانی کولبری شده‌اند.

او می‌گوید: پسر بزرگتر توانایی جسمی ضعیفی داشت، لاغر اندام بوده و اولین‌بار بوده که برای کولبری راهی کوهستان شده است، اما پسر کوچکتر، "فرهاد" که ۱۷ ساله بوده چندباری بوده است که کار کولبری را در پیش گرفته بود.

عثمان بنا به روایتی که از سایر کولبران شنیده است، گفته، آزاد پسر کوچکترش هنگام سقوط بهمن، راه را بر می‌گردد و حتی بارش را هم دور انداخته اما با شدت گرفتن برف و کولاک و به‌دلیل کم‌تجربه بودنش، تسلیم بهمن می‌شود و در پای کوه می‌ماند چرا که توان ادامه راه را نداشته است.

فرهاد برادر کوچکتر که نمی‌خواهد آزاد را تنها بگذارد، حدود دو ساعت کنارش مانده است و بعد با کمک کولبران دیگری که با قاطر آمده بودند برای آوردن کمک به پایین آمده است، اما در نیمه راه دوباره به پیش برادرش برگشته تا از زنده ماندنش مطمئن شود، اما جسد بی‌جان برادرش را می‌بیند و ناامید برمی‌گردد. خودش هم در راه برگشت جانش را از دست می‌دهد و این گفته کولبرانی است که شاهد ماجرا بوده‌اند.

جسد بی‌جان و یخ‌زده فرهاد بعد از سه روز جستجو توسط صدها نفر از مردم منطقه و اکیپ‌های هلال‌احمر، نزدیک جاده اصلی پیدا و تشییع پیکرش با همراهی مردم مریوان برگزار شد.

وضعیت مالی و معیشتی خانواده "عثمان" نامناسب است، خانواده آنها ۶ نفره بوده که اکنون با از دست دادن دو پسر، چهار نفره شده‌اند. به‌گفته پدر، مادر خانواده هم این روزها حال و روز قابل تعریفی ندارد؛ اکنون دو پسر برایش مانده که مشغول تحصیل هستند.

عثمان دیگر حاضر نیست دو پسر دیگرش را برای بدست آوردن اندک پول و برای کولبری به کوهستان بفرستد، دعا می‌کند بتواند روزگار را سپری کند و خدا دو فرزند دیگرش را برایش محفوظ بدارد.

او از مسئولان درخواست می‌کند شرایطی را برای تامین معیشت مرزنشینان فراهم کنند که منجر به کولبری و مرگ آنان نشود.

عثمان با بیان اینکه در گذشته تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی بوده اما حدود دو سال از حمایت‌های کمیته امداد محروم شده است می گوید طی این چند روز دوباره تحت پوشش قرار گرفته و گاز خانه هم برایشان وصل شده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار