قالیباف در جلسه سهشنبههای نظارتی مجلس:
تمامی بندهای قانون رفع موانع تولید باید اجرا شود
ناترازی، چالش و مانع جدی و اساسی ما در حوزه گاز است/ سالانه بین ۶۰ تا ۸۰ میلیون دلار انرژیهایمان را هدر میدهیم
تهران (پانا) - رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه سهشنبههای نظارتی مجلس پس از گزارش کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور گفت اگر قانون رفع موانع تولید درست اجرا شود سالانه۸۰ میلیون دلار انرژی صرفه جویی میشود.
محمدباقر قالیباف در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی پس از قرائت گزارش کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز در کشور، اظهار کرد: از ابتدای جلسه همکاران من در کمیسیون و رئیس کمیسیون و همکارانی که از صحن برای صحبت کردن انتخاب شدند و وزیر محترم نکاتی را بیان کردند که جان کلام یک حرف بود؛ ناترازی، چالش و مانع جدی و اساسی ما در حوزه گاز است البته ما حتما این ناترازی را در بودجه هم داریم. این ناترازی را در بانک ها هم داریم. این ناترازی را در نقدینگی داریم اما من اکنون درباره آن ها صحبت نمی کنم.
رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر نفت، گفت: سوابق نشاندهنده این است که دوستانی پیش از من و شما، در مجلس و دولت بودند هم بارها و بارها همین موضوعات را از تریبون مجلس گفتند، وزرا همین بحثها را تکرار کردند. رؤسای مجلس و بنده هم اینها را تکرار میکنیم. مردم از من و شما، از مجلس و دولت توقع دارند که این موضوع را حل و فصل کنیم. در سال ۹۳ مجلس به این موضوع پرداخت و در بند الف و ب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر به موضوع مربوط به بهینه سازی مصرف سوخت و انرژی پرداخت و بحث های بسیار در این باره انجام گرفت و راهکار ارائه داد، باید توجه کرد که قانون مذکور برای آن دوره مجلس و دولت نبوده و برای من و شما و مردم نیز است.
چرا ما نمیتوانیم قانونی را که میتواند ما را از ناترازی نجات دهد اجرا نمیکنیم؟
قالیباف با طرح این پرسش که چرا یک بار درست فکر نمیکنیم؟ چرا ما نمیتوانیم قانونی را که میتواند ما را از ناترازی نجات دهد اجرا نمیکنیم؟ مشکل کجاست؟ تصریح کرد: من میخواهم امروز صریح صحبت کنم؛ آقای اوجی، اگر جنابعالی و بنده به عنوان خدمتگزار مردم در قانونگذاری و اجرا حرفمان این باشد که ۱۰ درصد از صندوق توسعه ملی را به ما دهید یا اینکه ۸۰ میلیارد دلار پول دهید تا ناترازی را اصلاح کنیم باید این پرسش انجام شود که آیا این پول وجود دارد که داده شود تا این کار را انجام دهیم.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: جنابعالی میدانید، من می دانم، همه کارگران و مهندسان زحمتکش نفت می دانند، همه دلسوزان انقلاب و نظام می دانند، ما سالانه بین ۶۰ تا ۸۰ میلیون دلار انرژیهایمان را هدر میدهیم، آیا نمی خواهیم در این کشور تصمیم بگیریم، چگونه حاضریم دست گدایی به هرجا دراز کنیم و پول دهیم ولی حاضر نیستیم که اصلاحات لازم را انجام دهیم.
وی با بیان اینکه بدون شک معلوم است که روشهای اجرای ما، برنامهریزی ما یا قانونگذاری ما اشکال دارد که نمیتوانیم اصلاح را انجام دهیم، خطاب به وزیر نفت، گفت: خطابم در اینجا وزیر محترم یا دولت نیست، خطاب اولم به خودم و مجموعه مجلس و دولت با هم است، همه مسئول هستیم، چرا به گونه ای تدبیر نمیکنیم که این موضوع اصلاح شود.
مردم باید از کاهش مصرف انرژی منتفع شوند
وی با بیان اینکه بخاریهایی که خانواده ها مصرف میکنند را ما در صنعت تولید کردیم، اضافه کرد: ما نتوانستیم قدرت خرید مردم را بالا ببریم که بخاریهای خود را بهینه کنند یا منابع موتورخانه ها را درست کنند. این موضوعات مشکلات ما است، مشکلات مردم نیست، ما قانون نوشتیم اما نتوانستیم تصمیم بگیریم و راهکاری درست ارائه کنیم.
قالیباف ادامه داد: باید به گونهای تدبیر شود که افرادی که به دنبال کاهش مصرف سوخت هستند اولین کسانی باشند که از این کاهش مصرف منفعت ببرند، اگر منفعت آنها دیده نشود مصرف کاهش پیدا نمیکند زیرا نه کسی که چند برابر اسراف میکند آنگونه که باید هزینه را پرداخت میکند نه فردی که کم مصرف میکند منفعت اقتصادی میبرد، اگر ما این دو کار را تنظیم کنیم یعنی ناترازی در ناعدالتی.
افزایش قیمت پلکانی سالیان سال است که اجرا میشود
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شما میگویید قیمتها را پلکانی بالا میبریم، در وهله اول باید به این نکته توجه کرد که این موضوع سالیان سال است که اجرا میشود و در برخی موارد با اشکالاتی روبه رو بوده است زیرا تا سیستم را هوشمند نکنیم به معنای هوشمندی در تولید، هوشمندی در توزیع، هوشمندی در انتقال و هوشمندی در ذخیره سازی، این کارها به درستی اتفاق نمیافتد.
وی تصریح کرد: اکنون ما در مجلس ۹۰ دقیقه برای موضوعی وقت میگذاریم و در مورد موضوعاتی صحبت میکنیم که همه حرفهای انجام نشده گذشته را با هم تکرار میکنیم و بنا است مثلا ۸۰ میلیارد دلار پول دهیم تا مشکل ناترازی گاز را حل کند. اما من به شما میگویم که شما ۸۰ میلیارد دلار اعتبار را ضایع میکنید، نباید اجازه دهیم که این منابع ضایع شود.
وی با بیان اینکه ما در این حوزه قانون داریم اما در روشهایی که اجرا میکنیم دچار اشکال هستیم که باید با پیگیری آنها را اصلاح کنیم، تصریح کرد: نظام حکمرانی انرژی در کشور سالانه دهها میلیارد دلار از سرمایه ما را از بین میبرد، گازی که میتوان در پتروپالایشگاهها استفاده شود یا در صادرات به کار گرفته شود و بزرگترین منابع درآمدی باشند را هدر میدهیم. علاوه بر اینکه منابع درآمدی کشور را هدر میدهیم، خسارتهایی نیز با ایجاد آلودگی شهری و آلودگی آب و هوا و خاک ایجاد میکنیم.
قالیباف خطاب به وزیر نفت، گفت: می توان با انجام اقداماتی کمتر از ۳ تا ۴ ماه برای اجرای قانون رفع موانع تولید در حوزه حمل و نقل مسافر درون شهری اتفاقی رقم بزنیم که سالیان سال است که به آن بی توجه بوده ایم؛ با بررسیهایی که در گذشته در تهران انجام دادیم مشخص شد اگر هر مسافر با مترو جابه جا شود صرفه جویی ناشی از این موضوع حدود ۲۳ سنت می شود، این موضوع را با عدد و رقم با وزارت نفت به جمعبندی رسیدیم، حال اگر به جای ۲۳ سنت، ۱۳ سنت هم در نظر بگیریم با توجه به اینکه در حمل و نقل شهر تهران تمام زیرساخت های مترو، ایستگاه و ریل آماده است، سرفاصله هر قطار از جهت فنی میتواند حدود ۲ دقیقه باشد اما این در حالی است که در حال حاضر به جای ۲ دقیقه، ۹ دقیقه است، این موضوع به این معنا است که اکنون حدود ۲ میلیون مسافر جابه جا میشود، در حالی که اگر تنها واگن بیاید این تعداد در روز به ۹ میلیون مسافر میرسد.
وی ادامه داد: اگر به ازای هر مسافر حدود ۱۳ سنت صرفهجویی رخ دهد با حجم مذکور هر دو روز میتوان یک واگن به مترو اضافه کرد. امروز سرمایهگذارانی که در حوزه تولید واگن فعالیت می کنند و قراردادی که با کشور چین موجود است تا واگن به صورت مشارکتی در کشور تولید شود فعالان این حوزه حاضرند که اعتبارات مورد نیاز را تامین کنند تا از این محل در طول دوره ۵ تا ۶ ساله حدود ۲ هزار واگن ساخته و تامین شود، این موضوع یک نمونه شسته و رفته برای رفع مشکل مذکور است اما نکته این است که ما برای این موضوعات وقت نمی گذاریم و کلی گویی می کنیم و از بحث هایی مانند پرداخت پول صحبت میکنیم که مردم آن را از ما نمی پذیرند.وی تصریح کرد: روسای کمیسیون ها و همکاران من باور کنید اگر ما با دولت اینگونه رفتار کنیم که به جای اینکه از یکدیگر عیب و ایراد بگیریم، کنار یکدیگر نشسته و به هم کمک کنیم و مسیر کار را باز کنیم کار اساسی و وظیفه خود را انجام دادیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید بندهای قانون رفع موانع تولید اجرا شود، ادامه داد: نه از صندوق ذخیره, اعتبار ۱۰ درصدی است که پرداخت شود نه کسی هست که ۸۰ میلیارد دلار به ما دهد، بلکه باید از محل صرفه جویی و سیاست های درست منابع مورد نیاز تامین شود، باید به افق های دور هم توجه کنیم زیرا توجه به توسعه انرژی های تجدیدپذیر نیز بحث جدی ما است.
وی گفت: با توجه به اینکه ما در آستانه زمستان هستیم و اقدامات مذکور زمان می برد البته اقداماتی که بیان کردم می تواند از ۲، ۳ ماه دیگر شروع شود و در مدار برنامه هفتم به نقطه قابل قبولی برسد تا ناترازی از بین رود.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان در تابستان با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز روبه رو هستند، گفت: به وزارت نیرو نیز گفتیم در صرفهجویی و نوع مصرف و تنظیم توزیع گاز و برق نباید به گونه ای عمل کنیم که از آن جا که صدای تولید دیرتر در می آید آن را حذف کنیم زیرا آثار و تبعات آن بسیار سنگین است، در واقع ظلم به السویه عدل است. باید با دقت برنامهریزی کنیم تا بتوانیم زمستان امسال را با کمک دوستان پیش ببریم.
ارسال دیدگاه