عروسک بومی گیلان و 12 میراث ناملموس دیگر ثبت ملی شد

تهران (پانا) - در واپسین روزهای فعالیت دولت دوازدهم بر اساس ابلاغیه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مکلف به ثبت ملی ۱۳ میراث ناملموس شد که البته در فهرست منتشرشده به لباس بومی منحصربفرد گیلان اشاره نشده است.

کد مطلب: ۱۲۰۵۴۰۹
لینک کوتاه کپی شد
عروسک بومی گیلان و 12 میراث ناملموس دیگر ثبت ملی شد

«علی‌اصغر مونسان» وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در سه نامه جداگانه مراتب ثبت ملی ۱۳ اثر میراث‌ فرهنگی ناملموس را به ارسلان زارع، استاندار گیلان ابلاغ کرد. در میان اسامی عنوان شده، پیش از این و درجریان پروژه‌ای تحقیقاتی با هدف کشف و احیای عروسک‌های سنتی "عیال"، عروسک بومی استان گیلان، شناسایی و برای ثبت ملی در قالب یکی از صنایع دستی منطقه به سازمان میراث فرهنگی پیشنهاد، معرفی، سرانجام در زمره میراث ملی ناملموس ثبت شد.

عیال از عروسک‌های بومی و محلی و برگرفته از اقلیم و جغرافیای منطقه عمارلو که آرام آرام در حال فراموشی و زدوده شدن از حافظه تاریخی مردم این دیار بود؛ عروسکی سنگی ساخته شده از سنگ و پارچه توسط زنان تات منطقه عمارلو استان گیلان.

همچنین شال‌بافی ویسرود شهرستان شفت نیز در لیست مذکور به چشم می‌خورد که در زمره پوشیدنی‌های جذاب این استان قرار دارد. از این هنر برای دوخت لباس‌های مردانه، کلاه و لباس مخصوص شبان بهره می‌بردند؛ شال‌هایی ضخیم و کرک‌دار که به صورت نمدی از صنایع دستی استان گیلان به شمار می‌رود.

مشروح این ابلاغیه به شرح زیر است:

در اجرای ماده ۱ از قانون تشکیل سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری مصوب سال ۱۳۸۲ و مواد ۱۱ و ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث‌فرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ و مواد ۲ و ۳ آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور مصوب ۱۳۸۷/۱۱/۶ هیأت محترم وزیران و با رعایت مقررات آیین‌نامه اجرایی مذکور، میراث‌فرهنگی ناملموس با عنوان «مهارت پخت حلوا لایه لایه (ضیابری)» به شماره ۲۳۹۴، «مهارت تهیه پنیر سیاه‌مزگی شفت» به شماره ۲۳۹۵، «مهارت سنتی پخت نان کرچ لاکو» به شماره ۲۳۹۶، «مهارت پخت سنتی مرغ لونگی آستارا» به شماره ۲۳۹۷، «مهارت ساخت سنتی عروسک سنگی عیال» به شماره ۲۳۹۸، «مهارت سنتی تهیه رشته و خشکار» به شماره ۲۳۹۹ در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس در تاریخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۴ به ثبت رسیده است. هرگونه اقدام که موجب حفظ و احیای این میراث شود، مورد تأکید است.»

همچنین در دو نامه مشابه دیگر دکتر مونسان به استاندار گیلان مراتب ثبت ملی میراث‌فرهنگی ناملموس با عنوان «صبح عزا (صبح اذان) در شهرستان شفت» به شماره ۲۱۴۳، «مراسم گلاب‌گیری روستای گیلده شهرستان شفت» به شماره ۲۱۴۴ و «مهارت شال‌بافی ویسرود شهرستان شفت» به شماره ۲۱۴۵ در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس در تاریخ ۱۳۹۹/۴/۳ به ثبت رسیده است و میراث‌فرهنگی ناملموس با عنوان «چوب بازی سیاهکل (چوبازی)» به شماره ۲۲۹۱، «مهارت ساخت گیشه استان گیلان» به شماره ۲۲۹۲، «مهارت سنتی فرآوری سیاشکر (شکر سیاه)» به شماره ۲۲۹۳، «مهارت پخت نان خشک لشت نشا» به شماره ۲۲۹۴ در تاریخ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴ در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است، ابلاغ می‌شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار