پاسخ وزارت خارجه به موضع روزنامه کیهان درباره اظهارات سیاسی آیت‌الله سیستانی

خطیب‌زاده: موضع روزنامه کیهان ربطی به ارکان جمهوری اسلامی ایران ندارد

ما برای مرجعیت احترام ویژه‌ای قائل هستیم و طبیعی است که تحمل نمی‌کنیم که به جایگاه مرجعیت خدشه‌ای وارد و به این جایگاه تعدی شود/ بین ایران و آمریکا مذاکره‌ای نیست و نخواهد بود

تهران (پانا) - سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به گزارش ادعایی روزنامه الجریده کویت در مورد مذاکره بین ایران و آمریکا در عمان گفت بین ایران و آمریکا  مذاکره‌ای نبوده، نیست و نخواهد بود.

کد مطلب: ۱۱۲۶۳۵۶
لینک کوتاه کپی شد
خطیب‌زاده: موضع روزنامه کیهان ربطی به ارکان جمهوری اسلامی ایران ندارد

به گزارش روابط عمومی وزارت امور خارجه، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با مطلب منتشر شده در یکی از روزنامه‌های صبح کشور در ارتباط با مواضع آیت‌الله سیستانی در دیدار اخیرشان با نماینده سازمان ملل در عراق با اشاره به اهمیت مرجعیت برای مردم ایران و عراق و احترامی که ملت و دولت‌های دو کشور برای این رکن مهم قائل هستند، خاطرنشان کرد: در مورد اتفاق تلخی که اشاره کردید باید بگویم که آیت‌الله سیستانی نقش بی‌بدیلی در عراق دارد و دارای جایگاه ویژه‌ای در بین شیعیان هستند. موضع مطرح شده ربطی به ارکان جمهوری اسلامی ایران ندارد، ما برای مرجعیت احترام ویژه‌ای قائل هستیم و طبیعی است که تحمل نمی‌کنیم که به جایگاه مرجعیت خدشه‌ای وارد و به این جایگاه تخطی صورت بگیرد. (حسین شریعتمداری مدیرمسئول کیهان در سرمقاله روز گذشته خود به آیت‌الله سیدعلی سیستانی از مراجع تقلید بزرگ شیعه به سبب برخی از موضع‌گیری‌های سیاسی انتقاد کرده بود)

سعید خطیب‌زاده، ضمن اشاره به آغاز موج سوم کرونا بر ضرورت رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی تاکید کرد و از خبرنگارانی که به دلیل رعایت دستور العمل‌های بهداشتی دعوت نشده‌اند عذر خواهی کرد. وی با اشاره به روز آخر هفته دفاع مقدس گفت: در واپسین روز این هفته وزیر امور خارجه میزبان مدیران ارشد و خبرنگاران برای بزرگداشت یاد شهدا خواهد بود.

خطیب‌زاده درباره گاهشمار وزارت امور خارجه در هفته گذشته به ناآرامی‌ها در منطقه قره‌باغ و اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان اشاره و تاکید کرد: آماده هستیم از همه ظرفیت‌ها برای حل این مسئله استفاده کنیم.

وی همچنین با اشاره به سفر وزیر خارجه عراق به تهران و سفر ظریف به مسکو گفت: ۳۱ شهریور هم ظریف در نشست اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا شرکت کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و اصابت راکت به یکی از روستا‌های ایران اظهار داشت: اتفاق خوبی نیفتاده؛ وضعیت منطقه بیش از این تحمل این خشونت‌ها را ندارد. به دوستان در جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفتیم که هرچه زودتر غائله ختم شود، آتش‌بس فوری و آغاز گفتگو‌های دوجانبه راه‌حلی قطعی است. هر درگیری دو سو دارد، موضع جمهوری اسلامی ایران آتش‌بس ‌فوری است و موضع ما از اول روشن بوده است. غیر نظامیان در هر دو سو قربانی این درگیری‌ها هستند. حل این موضوع مستلزم حضور همه طرف‌هاست. از طرفین جزئیات بیشتری خواستیم و نمی‌توانیم تحمل کنیم که در مرز‌های ما درگیری وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: راه‌حل نظامی راه‌حل پایداری برای این مسئله نیست، ما با حساسیت بالا در حال پیگیری هستیم و با طرف‌های درگیر در ارتباطیم و برای آتش‌بس فوری تلاش می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات ترامپ مبنی بر رسیدن به توافق با ایران در طی مدت خیلی کوتاهی و همچنین انتشار گزارشی از سوی روزنامه الجریده کویت مبنی بر اینکه مذاکرات پنهانی بین ایران و آمریکا در عمان در حال برگزاری است با کنایه گفت: کاخ سفید گفته نصف روز به گفت‌وگو با ایران می‌رسم. آقای ترامپ فهم درستی از روابط بین‌الملل و ایران ندارد و مشاورانش هم قرار نیست بفهمند. مذاکره نخواهد شد؛ راه روشن است. آمریکا باید خطای خود را بپذیرد، به قواعد بین‌المللی احترام بگذارد و جنگی را که علیه ایران راه انداخته تمام و خسارت‌های وارد شده به ایران را جبران کند. موضع جمهوری اسلامی روشن است و اگر هزار بار دیگر این سوال پرسیده شود، جواب ما همین است. نه مذاکره‌ای بین ایران و آمریکا بوده است، نه مذاکره ای هست و نه مذاکره‌ای خواهد بود. به نظرمان اینگونه سخنان مصرف داخلی دارد و شاید به درد ترامپ بخورد ولی به درد روابط ایران و آمریکا نمی‌خورد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره تحولات لبنان و استعفای مصطفی ادیب تصریح کرد: موضوع لبنان، داخلی است و در فضای داخلی لبنان باید حل شود. من آقای ادیب را می‌شناسم و آنچه اتفاق می‌افتد باید در چارچوب خواست مردم باشد. اگر هر کشوری هم بخواهد کمک کند دست آخر مردم باید تعیین کننده باشند. به طرف‌های لبنانی هم گفتیم که چه امکاناتی برای حل و فصل هست. بین ایران و فرانسه هم صحبتی بوده، اما از هیچ دولت خارجی دعوت نمی‌کنیم که در امور داخلی لبنان دخالت کند. اما اگر هر دولتی بتواند با حسن نیت کار را جلو ببرد استقبال می‌کنیم.

خطیب‌زاده گفت: موضوع لبنان تروریسم، تحریم اقتصادی و مداخله برخی کشور‌های منطقه‌ای با دستور العمل‌های مشخص است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اطلاعیه سفارت هلند مبنی بر آموزش رایگان زنان کارآفرین ایرانی نیز اظهار داشت: البته از این بورس‌ها و مطالب کم نبوده است، جزئیات را نمی‌دانم، اما قطعا در دوران کرونا کمتر از این موارد داشتیم. جزئیات را می‌پرسم و به شما اطلاع می‌دهم.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برخلاف کشور‌هایی که مردم بیگناه را بمباران و به بهانه‌های واهی افغانستان را سال‌ها اشغال نظامی کرده‌اند و امروز برای فرار، گفت‌وگو‌هایی برگزار می‌کنند، ما از گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی حمایت می‌کنیم.

سعید خطیب‌زاده، در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات بین‌الافعانی و روند صلح افغانستان تصریح کرد: موضوع افغانستان موضوع دائمی همسایگی ایران بوده است. قانون اساسی افغانستان به عنوان دستاورد مردم افغانستان مهم است. حقوق اقلیت‌ها در افغانستان با هیچ معامله پشت‌پرده‌ای نمی‌تواند از بین برود.

خطیب‌زاده ادامه داد: از آقای ظریف برای گفت‌وگو‌های روند صلح در دوحه دعوت به عمل آمد، ولی چون میزبان افغانستان نبود و کشور دوستی هم نبود شرکت نکردیم. ما ضمن استقبال از گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی معتقدیم راهی جز این وجود ندارد که به مشارکت مردم در قدرت و جمهوری اسلامی افغانستان احترام گذاشته شود.

وی بیان کرد: آنچه توسط نماینده ویژه آمریکا در موضوع افعانستان گفته شده گزاره‌های سفارشی است که برخی مواضع خجالت‌آور خود را بپوشانند. ما آرامش و ثبات افغانستان و توسعه این کشور را می‌خواهیم و افغانستانی را می‌خواهیم که آزاد، آباد و مستقل بین همسایگان خود زندگی کند و ایران در این مدت همه ظرفیت‌های خود را به کار گرفته است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین با گلایه از برخی فضاسازی‌های زودهنگام درباره سفر‌های خارجی وزیر امور خارجه و با اشاره به گمانه زنی‌ها درباره سفر وی به چین گفت: همه سفر‌های خارجی اقای ظریف به محض نهایی شدن اعلام خواهد شد؛ مراودات با چین هم متوقف به سفر نیست و در دنیای کرونا زده از مسیر‌های جدید روابط را دنبال می‌کنیم.

وی افزود: به محض اینکه امکانات پروتکلی انجام شود سفر را برنامه‌ریزی می‌کنیم. در هر دو کشور اراده وجود دارد، اما فعلا برنامه‌ای وجود ندارد.

خطیب‌زاده در پاسخ به سوال دیگری درباره نقشی که ایران می‌تواند در حل مسئله جمهوری آذربایجان و ارمنستان ایفا کند، تاکید کرد: ما طی این چند دهه به صورت عملی و اجرایی سعی کردیم این موضوع را در فضایی دو جانبه حل کنیم. ما با هر دو کشور رابطه خوبی داریم و به آن‌ها در حل عملی اختلاف کمک خواهیم کرد.

وی تصریح کرد: هر دو کشور را به توقف فوری خصومت دعوت می‌کنیم. عملی‌تر از این اقدامی وجود ندارد. ایران از طریق اصل اصیل انصاف این موضوع را پیگیری می‌کند. هر دو پایتخت اجازه دهند تنفسی صورت گیرد و بعد از تنفس وارد گام‌های بعدی می‌شویم.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران از ابتدا و در چند سال اخیر مکررا ابتکاراتی را برای سازوکار گفتگو‌های منطقه‌ای مطرح کرده که مهمترین آن طرح صلح هرمز است که رئیس‌جمهوری به اطلاع سران کشور‌های منطقه رساند.

سعید خطیب‌زاده، در ادامه نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نخست وزیر کویت که از ایران برای اتخاذ تدابیری به منظور کاهش تنش در خلیج فارس، دعوت کرده بود، گفت: پاسخ ایران قبلا داده شده است.

وی با طبیعی خواندن استقبال از اظهارات مطرح شده افزود: فکر می‌کنیم بتوانیم هر چه زودتر گفتگو‌های فراگیر را در منطقه خلیج فارس بین کشور‌های منطقه برای ثبات و صلح این منطقه داشته باشیم. اصول و مبانی چنین گفتگو‌هایی در طرح‌های ارائه شده بیان شده؛ امیدواریم دولت کویت، دیگر کشور‌هایی را که تمایل به این گفتگو‌ها ندارند با خود همراه کند؛ ما همراه بودیم، هستیم و خواهیم بود.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه درباره سفر فؤاد حسین وزیر خارجه عراق به تهران و محور‌های دیدار با همتای ایرانی‌اش گفت: ایران تعرض به اماکن دیپلماتیک را مردود می‌داند و اماکن ایران در چند ماه گذشته با دخالت و تحریک برخی دول خارجی مورد تعرض قرار گرفته است.

وی افزود: سردار سلیمانی در دل شب مورد حمله تروریستی بزدلانه آمریکا قرار گرفت؛ از دولت عراق به عنوان میزبان درخواست کردیم مساعی جمیله خود را به کار گیرد و از این تعرضات جلوگیری و اقدام عملی صورت دهد.

وی در پاسخ به سوالی درباره ترور سردار سلیمانی گفت: آنچه رخ داد نه تنها علیه ایران بلکه علیه حاکمیت ملی عراق بود. رفتار آمریکا با عراق همانند کشور اشغال شده است و با عزت ملی مردم عراق در تضاد است مصوبه پارلمان عراق برای خروج آمریکایی‌ها از عراق موید همین نگاه بود.

خطیب‌زاده تصریح کرد: بین ایران و عراق از روز اول این موضوع به صورت مشترک پیگیری شده است. امیدواریم دولت عراق به تعهداتش عمل کند. ابعاد حقوقی و بین‌المللی را در مجامع مختلف پیگیری کرده‌ایم و به اینجا ختم نخواهد شد. ما اهل تهدید نیستیم و اهل اقدام هستیم و آنچه در آن شب اتفاق افتاد نه فراموش شده و نه هیچ وقت بخشیده خواهد شد

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار