گام‌های پرشتاب اروپا در مسیر «مرگ ابدی برجام»

تهران ( پانا) - اقدامات تروئیکای اروپایی در خصوص ارائه قطعنامه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و قطعنامه حمایت از تداوم تحریم تسلیحاتی ایران گام جدیدی در افزایش فشار به جمهوری اسلامی تلقی می‌شود.

کد مطلب: ۱۰۹۱۰۴۶
لینک کوتاه کپی شد
گام‌های پرشتاب اروپا در مسیر «مرگ ابدی برجام»

به گزارش نورنیوز، چندی قبل و بدنبال انتشار غیر رسمی پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا در مورد تداوم تحریم تسلیحاتی ایران پس از پایان مهلت قانونی تعیین شده در قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد، دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، هشدار داد در صورتی که تحریم‌های تسلیحاتی جمهوری اسلامی از شورای امنیت سازمان ملل تمدید شود، برجام به «مرگ ابدی خواهد رفت».

اقدامات اخیر ️تروئیکای اروپایی که با ارائه قطعنامه پیشنهادی ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که علی‌رغم مخالفت چین و روسیه احتمالا روز جمعه به رای گذاشته خواهد شد عملا گام جدیدی در افزایش فشار به جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود و به طور قطع با واکنش ایران همراه خواهد بود.

روزنامه وال استریت جورنال روز چهارشنبه ۲۸ خرداد در گزارشی پیرامون اختلافات آمریکا و سایر قدرت‌های جهانی در مورد توافق هسته‌ای با ایران، نوشت که تروئیکای اروپایی در حال تنظیم قطعنامه‌ای هستند که طی آن تمدید محدود تحریم‌های تسلیحاتی ایران مورد توجه قرار گرفته است.

️هدف اروپا از این اقدام دستیابی به راه‌حلی میانه برای ایجاد مصالحه‌ای برای جلوگیری از نابودی برجام عنوان شده لیکن بسیار روشن است که این اقدام از سوی اروپایی که متعهد شده بود خسارت‌های وارد شده به ایران ناشی از خروج آمریکا از برجام را جبران کند عملا اقدامی خصمانه از سوی جمهوری اسلامی محسوب شده و نمی‌تواند بدون عکس العمل متقابل باشد.

️براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تحریم تسلیحاتی ایران باید در تاریخ ۱۸ اکتبر امسال (۲۷ مهر ماه) به پایان برسد، اما دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با ارائه پیش نویس قطعنامه‌ای جدید تلاش همه جانبه‌ای را برای تداوم این تحریم‌ها آغاز کرده است.

️آمریکا هشدار داده که در صورت ناکامی در تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران به دنبال فعال کردن «مکانیسم ماشه» در توافقنامه برجام، خواهد بود. ️مکانیسم ماشه، سازوکاری است که در برجام پیش بینی شده و بر اساس آن، اگر ایران به تعهداتش عمل نکند، طرف‌های دیگر توافق می‌توانند پرونده را به شورای امنیت ارجاع دهند و تحریم‌ها علیه ایران را مجددا بازگردانند.

️سایر طرف‌های عضو برجام شامل ایران، چین، روسیه و اروپا تاکید دارند که آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شده و دیگر عضوی از این توافق نیست که بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند، اما آمریکا می‌گوید که برجام جدا از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و این قطعنامه همچنان آمریکا را «مشارکت‌کننده» در توافق هسته‌ای می‌داند. ️سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هفته گذشته در نامه‌ای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد موضع آمریکا را «مضحک و غیرمسئولانه» توصیف کرد.

️جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۰ خرداد گفت: «از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده است دیگر نمی‌تواند مدعی شود که نقشی در برجام دارد.»

اکنون چنانچه در گزارش نشریه وال استریت ژورنال ذکر شده، سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه که انتظار می‌رفت در قبال اقدام غیر قانونی آمریکا بایستند می‌خواهند برای جلب نظر واشنگتن با ارائه قطعنامه‌ای جدید مسیر میانه‌ای را پیش گرفته اند و بدنبال محدود سازی معاملات تسلیحاتی ایران هستند.

️آن‌ها امیدوارند با ارائه این قطعنامه که نسخه تعدیل شده قطعنامه پیشنهادی آمریکاست، ضمن منصرف کردن واشنگتن از ارائه قطعنامه اولیه، چین و روسیه را نیز برای ارائه رآی ممتنع در شورای امنیت و وتو نکردن قطعنامه خود متقاعد کنند. ️جمهوری اسلامی ایران با صراحت به اروپا، روسیه و چین اعلام کرده که این کشور‌ها در صورتی که علاقه‌مند به حفظ برجام هستند باید در برابر خواسته آمریکا تسلیم نشده و در برابر فشار‌های واشینگتن در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که مغایر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است بایستند.

️سابقه نحوه مواجهه ایران با قطعنامه‌های تکلیفی که با هدف وارد کردن فشار و محدودسازی حقوق قانونی جمهوری اسلامی صادر شده نشان می‌دهد که اینگونه اقدامات نه تنها موجب همراه شدن ایران بادرخواست‌های غیر قانونی نشده بلکه واکنش متقابل و تند را از سوی جمهوری اسلامی بدنبال داشته است. ️به نظر می‌رسد با توجه به رویکرد اعلام شده از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، تداوم رفتار‌های آغاز شده از سوی اروپا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌تواند نشانه‌ای از آغاز شمارش معکوس برای مرگ ابدی جسم نحیف و روبه احتضار برجام تلقی شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار