خرمشهر؛ پاره تن ایران
مرکزی (پانا) - سوم خرداد، سالروز آزادسازی شهر قهرمانخیز خرمشهر، یکی از ماندگارترین روزها در تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است.

خرمشهر پس از ۳۵ روز پایداری در ۴ آبان ۱۳۵۹ با حمایت کشورهای استعمارگر جهانی و مرتجع منطقه به اشغال دشمن بعثی درآمد. آزادسازی خرمشهر از دست رژیم بعث عراق از مهمترین رخدادهای جنگ تحمیلی بود که طی عملیات بیتالمقدس حاصل شد. مهمترین هدف این عملیات استراتژیک، آزادسازی شهر خرمشهر بود که برای نیروهای ایرانی به یک مسئله کاملاً حیثیتی و حیاتی تبدیل شده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی حائز اهمیت بسیاری بود.
این عملیات در منطقهای به وسعت ۶۰۰۰ کیلومترمربع در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ آغاز و در سه مرحله ۲۵ روز به طول انجامید. از نتایج ارزشمند این عملیات، آزادسازی شهر بندری خرمشهر، شهر هویزه و پادگان حمید و خارج شدن بخش وسیعی از خاک جنوب غربی کشور اسلامی از تیررس آتش دشمن بود.
شوق و شور ناشی از این فتح بزرگ نظامی بهاندازهای کشور را فراگرفت که روز پیروزی و فتح خرمشهر را روز ملی «مقاومت، ایثار و پیروزی» نام نهادند. امام خمینی (ره) نیز این حماسه بزرگ را «فتح و نصر عظیم» نامیدند.
با فتح خرمشهر، برتری نظامی ایران بر عراق مورد تأیید کارشناسان و تحلیلگران نظامی قرار گرفت.
فتح خرمشهر موجب انفعال ارتش عراق شد، بهگونهای که نظامیان عراقی تا مدت زیادی نتوانستند از لاک دفاعی خارج شوند.
اغلب تحلیلگران و کارشناسان، علت اصلی پیروزی رزمندگان ایرانی را شور و انگیزه اسلامی و حس میهنخواهی دانستند. برای نمونه، تایمز لندن دراینباره گزارش داد: «در آغاز جنگ برای ارتش عراق تصرف خرمشهر پنج هفته به طول انجامید، درحالیکه اکنون برای ایران بازپسگیری آن کمتر از دو روز بوده است.»
ارسال دیدگاه