محمدرضا دلیر*
رویا شهر؛ انیمیشنی فانتزی تاریخی با روایتی ضعیف!
تهران (پانا) - انیمیشن «رویاشهر» روایتی از یک نوجوان است که در آرزوی قهرمان شدن و نجات شهر خود، به سفری ماجراجویانه میرود. این اثر به مضامینی از جمله خودباوری، خانوادهمحوری، دوستی و همکاری و ایستادگی در مقابل ظلم اشاره دارد. «رویا شهر» به نویسندگی و کارگردانی محسن عنایتی، محصول سال ۱۴۰۲ است که در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. تماشای انیمیشن مذکور برای ردهسنی بالای ۹ سال بلامانع است.

داستان شامل درگیریهایی میان آرات و دشمنان او است. این درگیریها همراه با خشونتهای کوتاه فیزیکی و تعقیب و گریز است. در برخی از صحنهها، مواجهه دشمنان آرات با او، با بهرهگیری از تکنیک تهدید و قدرتنمایی، به تنشهای کلامی منجر میشود. در چندین صحنه، تخریب محیط پیرامونی نیز مشاهده میشود که در پی خشونتها و درگیریهای فیزیکی بین آرات و دشمنانش به وقوع میپیوندد. در یکی از سکانسها، احتمال سقوط آرات و دوستش در حین عملیات ربودن گوی جادویی وجود دارد.
انیمیشن «رویاشهر» حاوی صحنههای تعلیقآمیز و نگرانکنندهای است که ممکن است برای کودکان با سنین کمتر ایجاد اضطراب کند. از جمله این صحنهها میتوان با لحظات مواجهه آرات و دوستش با حاکم و احتمال دستگیری او اشاره کرد. همچنین در صحنهای که آرات و پاشا در حال اجرای نقشه برای ربودن گوی جادویی هستند، این احتمال وجود دارد که توسط حاکم دیده شده و مجازات شوند. صحنههایی که احتمال سقوط از ارتفاع و یا مغلوب شدن در درگیریها مشاهده میشود، میتواند تاحدی برای کودکان ایجاد نگرانی کند. در مجموع، این انیمیشن از بار اضطرابآمیز متعادلی برخوردار است و برای ذهنیت مخاطب کم سن و سال، ایجاد تهدید نمیکند.
حاکم شیناشهر، فردی مستبد و زورگو است. او در تلاش برای غلبه بر سرزمین است و تفکر انتقامجویانه او حتی باعث میشود تا جان دخترش نیز در معرض خطر قرار بگیرد. آرات گاهی از توصیههای مادرش سرپیچی میکند و همین مسئله باعث میشود او با چالش و خطر مواجه شود.
بارزترین پیام انیمیشن «رویاشهر» خودباوری و اعتماد به نفس است. دوستی و همکاری در شرایط سخت، همواره میتواند راهگشا باشد. نقش خانواده و هویت در این اثر ملموس و حائز اهمیت است. تسلیمناپذیری و تلاش برای رسیدن به هدف، یکی دیگر از پیامهای اصلی این انیمیشن به شمار میرود
رویا شهر انیمیشنی فانتزی، خانوادگی، علمی تخیلی و تاریخی محصول کشور ایران به کارگردانی و نویسندگی محسن عنایتی است که در سال ۱۴۰۲ تولید شد؛ تهیهکنندگی انیمیشن رویا شهر را مصطفی حسنآبادی برعهده داشته است؛ انیمیشن رویاشهر دومین محصول خالقان انیمیشن بنیامین است که به چهل و دومین جشنواره فیلم فجر آمده است؛ انیمیشن رویا شهر داستان ماجراجویانه پسربچهای به نام آرات است که تصمیم دارد قهرمان رویاشهر شود؛ این اثر نگاهی به آینده دارد و امیرهوشنگ زند سرپرست گویندگان این اثر سینمایی است؛ این انیمیشن سینمایی توسط ادارهکل فرهنگی شهرداری تهران با مشارکت مجتمع مهوا و سازمان سینمایی سوره در استودیو آیندهنگار تهیه و تولید شده است؛ صداپیشگی فیلم رویاشهر با حضور منوچهر زندهدل، لیلا کوهسار، میرطاهر مظلومی، آرزو آفری، ابراهیم شفیعی و اردشیر منظم انجام شده است؛ این اثر که تولید آن پس از انیمیشن بنیامین توسط شرکت آیندهنگار آغاز شد، در رویداد رویازی ارائه و جزو تولیدات سازمان سینمایی سوره قرار گرفت که بعدتر معاونت فرهنگی شهرداری تهران و مجتمع مهوا نیز در روند تولید، از آن حمایت کردند؛ تولید این انیمیشن حدود ۳ سال طول کشید؛ به گفته کارگردانش: «رویاشهر یک داستان فانتزی، تخیلی و تاریخی دارد؛ این فیلم درباره ۲ شهر است که رویا شهر به عنوان یکی از شهرهای اصلی آن شناخته میشود؛ رویا شهر در داستان فیلم به نوعی به خطر میافتد و در معرض نابودی قرار میگیرد و نوجوان ۱۲ سالهای برای نجات آن دست به کار میشود؛ پیش از ساخت فیلم چند ایده را در دست داشتیم که یکی از آنها رویا شهر بود؛ ایده آن درباره بازسازی و بازآفرینی زمان حال و تحولات دنیای امروز است که در قالب یک داستان تخیلی، تاریخی و جهانی فانتزی پرداخته میشود؛ اساسا در ژانر فانتزی باید دست به خلق جهان بزنید؛ جهانی که قواعد آن با دنیای خودمان متفاوت است، این کار وقتی سختتر میشود که جهان خلق شده هدف قهرمان را تحت تاثیر خود قرار میدهد
«رویاشهر» با مضامین عمیق انسانی چون خودباوری، دوستی، همکاری، و ایستادگی در برابر ظلم، فرصتی برای والدین فراهم میآورد تا با فرزندان خود درباره اهمیت شجاعت، کمک به دیگران و لزوم مبارزه با ظلم و فساد صحبت کنند. شخصیت آرات با چالشهایی روبرو است که ممکن است کودکان با آنها همذاتپنداری کنند و از آنها درسهایی از اعتماد به نفس و تلاش برای رسیدن به هدفها بیاموزند.
شخصیتها به خوبی طراحی شدهاند و هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارند که در پیشبرد داستان و انتقال پیامهای اخلاقی تاثیرگذار هستند. آرات با ویژگیهای نوجوانانهاش (شجاعت، اعتماد به نفس و در عین حال ترس از شکست) و همراهیاش با پاشا و تامارا، نمایندهی گروهی است که با همیاری و ایستادگی در برابر چالشها به سوی پیروزی میروند.
این انیمیشن با ترکیب عناصر فانتزی و تاریخی، دنیایی خیالی و پر از رمز و راز خلق میکند که مخاطب را به درون داستان میکشاند. محیطهای مختلفی که در آنها آرات و دوستانش سفر میکنند، جذاب و تاثیرگذار است و به خوبی توانسته است مفاهیم داستان را به صورت بصری منتقل کند.
یکی از نکات برجسته این انیمیشن، آموزش مفاهیم اخلاقی به کودکان است. از جمله میتوان به اهمیت ایستادگی در برابر ظلم، مبارزه با قدرتطلبی، لزوم اتحاد و همکاری برای رسیدن به هدفهای بزرگ، و کشف هویت و ارزشهای درونی اشاره کرد.
رویاشهر» انیمیشنی است که با ترکیب داستانی جذاب و آموزنده، مفاهیم انسانی و اخلاقی را به خوبی به مخاطب منتقل میکند. این اثر برای کودکان و نوجوانانی که به دنبال داستانهای ماجراجویانه با پیامی عمیق هستند، مناسب است و میتواند به عنوان یک ابزار آموزشی برای والدین جهت گفتگو درباره شجاعت، دوستی و ایستادگی در برابر ظلم به کار رود.
«رویا شهر» یک انیمیشن با پرداختی آخرالزمانی و با نگاهی فانتزی به مسئله قهرمان و منجی است. این انیمیشن در تلاش است که بتواند نسل جدید را در جنگ نمایان و نابرابر رسانهای پای آثار بومی با مضمونی دینی، ملی و ایدئولوژیک بنشاند و تا حدودی نیز در این امر موفق خواهد بود. این اثر در فیلمنامه اما ضعیف است و به خوبی نتوانسته ایده را پیاده سازی کند.
«رویا شهر» از کیفیت بالای بصری برخوردار است و کاراکترها و فضاسازیها نزدیک به واقعیت درآمده و به کیفیت جهانی نیز رسیده است. صداها و لهجه خوب از آب درآمده و میتواند کودکان در همه سنین را مجذوب خود کند.
انیمیشن تلاش کرده تا ایدهای فانتزی و جدید را تبدیل به قصهای برای کودک و نوجوان کند اما در حد ایده باقی مانده و در روایت آن نتوانسته به خوبی حرفش را بزند. شاید مخاطب کودک و نوجوان و یا بزرگسال خیلی نتواند با این اثر ارتباط بگیرد اما با این حال دیدنش برای یک بار خالی از لطف نیست.
ارسال دیدگاه