مدیرکل هنرهای نمایشی در گفت‌وگو با پانا در آستانه برگزاری هفتمین هفته هنر انقلاب اسلامی؛

باید به قدرت مهم و سازنده «هنر» توجه شود

هنر است که می‌تواند اسطوره بسازد/ ایران اسلامی با هنر خود الگوی والایی از «قهرمان» به دنیا معرفی کرده است/ زمانی که یک مقوله جنبه بینامتنی پیدا کند می‌تواند تمدن‌ساز باشد

تهران (پانا) - کاظم نظری مدیرکل هنرهای نمایشی معتقد است ایران اسلامی با هنر خود توانسته است الگویی از قهرمان خود را به جهان معرفی کند و تاثیر آن را در تشکیل تمدن ایرانی اسلامی پدید بیاورد.

کد مطلب: ۱۲۶۷۹۰۸
لینک کوتاه کپی شد
باید به قدرت مهم و سازنده «هنر» توجه شود

کاظم نظری، مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی در گفت‌وگو با پانا در آستانه برگزاری هفتمین هفته هنر انقلاب اسلامی و معرفی چهره سال هنر انقلاب با ارزیابی میزان جریان‌سازی هنر انقلاب بیان کرد: «بعد از گذشت ۴۰سال از انقلاب در همه حوزه‌های فرهنگ و هنر جریان‌های بسیار تاثیرگذار و ماندگاری پدید آمد که حاصل برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است. در حوزه نمایش ما بیش از ۴۰ جشنواره موضوعی داریم که هر کدام موضوعات متنوعی از ایثار، شهادت و مقاومت در آثار خود به تماشا می‌گذارند، در سینما و فیلم کوتاه و توجه به نسل جوان کشور برای ایجاد رقابت سالم و بروز خلاقیت‌های هنری خود، جشنواره‌های متعددی در پایتخت و استان‌های کشور راه‌اندازی شد که هرکدام ویژگی‌های منحصر به خود پیدا کرده است.»

وی گفت: «بعد از گذشت ۴۰ و چند سال از انقلاب ما نمایش‌های دفاع مقدس، نمایش‌های دینی و آیینی زیادی داریم که به عنوان یک ژانر بعد از انقلاب پدید آمد و ویژگی‌های زیباشناسانه و ادبیات خاص خود را دارد و مورد استقبال مخاطبین قرار گرفته است. این ژانر منحصر به نمایش و ادبیات نمایشی نیست؛ در هنرهای تجسمی، موسیقی، سینما نیز توانسته جایگاه خود را پیدا کند.»

شاخصه هنر متعهد و مردمی، معنویت است

نظری با ارائه تعریفی از هنر مردمی توضیح داد: «از نگاه انقلاب اسلامی، اگر سرچشمه هنر، معنویت و شاخ و برگ آن در باغ زندگیِ مردم افراشته باشد، گران‌بهاترین میوه‌های ایمان و اندیشه و احساس و تخیّل آفرین را به بار خواهد آورد. هنرمندی که چنین هنری دارد، نه تنها هویت دینی و انسانی جامعه را حفظ می‌کند، بلکه بدین وسیله، خودش نیز روز به روز به کمالات روحی و باطنی بیشتری دست می‌یابد که البته رشد و کمال هنرمند بر تعالی و پیشرفت جامعه تأثیر مستقیم دارد. بنابراین شاخصه هنر متعهد و مردمی، معنویت است که می‌تواند انسان‌ساز باشد و به انسان آگاهی ببخشد و اساسا کارکرد هنر این است، چنانچه توانستیم در جان و دل انسان با هنرمان نفوذ کنیم این باعث ارتباط و جذب انسان به همه هنرها خواهد بود. یکی از ویژگی‌های هنر بعد از انقلاب، مردمی بودن آن است، شهید قلم سیدمرتضی آوینی با همین ویژگی روایت‌های بسیار زیبایی از دفاع مقدس خلق کرد که ماندگار شد و در جان و دل مردم نشست.

وی با ارزیابی جایگاه هنر انقلاب عنوان کرد: «به شکر خدا با پیشرفت ایران اسلامی علی‌رغم همه دشمنی‌ها و کارشکنی‌های دشمنان نظام مقدس که با آن‌ها روبه‌رو بوده و هستیم، مساله توسعه و پیشرفت کشور را می‌توان مهمترین دغدغه جمهوی اسلامی برای ساختن فردای کشور دانست. ایران اسلامی با توجه به حاکمیت چندین سده‌‌ای حاکمین بی‌لیاقت قاجار و پهلوی، از دوران اوج و شکوفایی تمدن اسلامی فاصله گرفته و نتوانسته آن چنان که شایسته این ملت است از توسعه و پیشرفت تمدنی برخوردار باشد. پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی سرفصلی نو در عبور از عقب‌ماندگی‌ها و حرکت در مسیر پیشرفت و آبادانی مادی و معنوی این سرزمین به حساب می‌آید. در طول این سال‌ها اقدامات فراوانی انجام شده است که قابل مقایسه با دوران گذشته نیست، اما هنوز تا وضعیت مطلوب فاصله بسیار است.»

پیشرفت کشورهای پیشرفته‌ غربی نتوانسته فقر و تبعیض را از بین ببرد

مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: «در این میان الگوهای مختلفی برای توسعه وجود دارد که در یک نگاه کلان می‌توان آن‌ها را به دو دسته کلی تقسیم کرد. الگوی اول مبتنی بر آموزه‌های اسلامی و با تاکید بر توانمندی‌های داخلی و باور به شعار «ما می‌توانیم» شکل گرفته است که از آن با عنوان الگوی «توسعه درون‌زا»، «توسعه بومی» یا «الگوی اسلامی ایرانی - پیشرفت» یاد می‌کنیم. الگوی دوم راه‌حل توسعه کشور را تبعیت از دیگر کشورهای توسعه یافته جهانی دانسته و بر این باور است که توسعه الگویی خطی داشته و ما تنها با کمک گرفتن از بیگانگان خواهیم توانست عقب‌ماندگی‌های موجود کشور را جبران کنیم. از این الگو با عنوان «توسعه برون‌زا»، «توسعه وابسته» یاد شده است.

تجلی زیبایی هنر ایرانی اسلامی را می‌توانید در کشورهای اسلامی و نمایشگاه‌های مهم جهانی ببینید که چگونه هنرمندان غربی را بهت زده می‌کند.

وی با اشاره به الگوی مطلوب نظام اسلامی بیان کرد: «الگوی مدنظر نظام اسلامی که تامین‌کننده منفعت ملی و مورد حمایت ملت ایران نیز است، دنبال‌کردن الگوی پیشرفت ایرانی - اسلامی است. ما پیشرفت را به شکلی که غرب دنبال کرد و پیش رفت، نمی‌خواهیم چراکه پیشرفت کشورهای پیشرفته‌ غربی نتوانسته فقر و تبعیض را از بین ببرد، نتوانسته عدالت را در جامعه مستقر کند و نتوانسته اخلاق انسانی را مستقر کند! هرچند به ظاهر توانسته خود را در قالب رنگ و لعابی دروغین مزین کرده و خود را مقتدر و مرفه و برخوردار نشان دهد و با پروپاگاندای تبلیغاتی بخشی از افکار عمومی جهانی را فریب دهد! این الگوی پیشرفت ایرانی‌ اسلامی در هنر هم جریانی را پدید آورده است که ما در حوزه معماری اسلامی و تولید فیلم و نمایش و هنرهای تجسمی و صنایع دستی پیشرفت چشم‌گیر آن را شاهد هستیم. شما تجلی زیبایی هنر ایرانی اسلامی را می‌توانید در کشورهای اسلامی و نمایشگاه‌های مهم جهانی ببینید که چگونه هنرمندان غربی را بهت‌زده می‌کند.»

هنر ظرفیت بسیار بالایی در زمینه تمدن‌سازی دارد

نظری درباره نقش هنر در ایران به عنوان یک ابزار تمدن‌ساز گفت: «زمانی که یک مقوله جنبه بینا‌متنی پیدا کند می‌تواند تمدن‌ساز باشد، هنر ظرفیت بسیار بالایی در زمینه تمدن‌سازی دارد و در این زمینه بسیار سازنده و آفریننده بوده است، هنر در حقیقت تمدن‌ساز است و این قدرت هنر است که امروزه غرب به خوبی از آن استفاده می‌کند. در معماری اگر نگاه کنیم، از معماری اضطرار یعنی سرپناه ساختن، رفته رفته وارد عصر معماری حیرت، یعنی شکوه و عظمت ساختن رفتیم و داریم آرام آرام وارد عرصه معماری تحریک و تندیس‌گرایی می‌شویم.»

هنر است که می‌تواند اسطوره بسازد

وی در ادامه عنوان کرد: «در میانه این همه قدرت، هنر قدرت عمیقی دارد که عین میخ‌هایی بر پیکره یک ساختمان وارد شده و آن را نگه می‌دارد و آن قدرت اسطوره‌زایی است، نظیر آنچه در شاهنامه می‌بینیم یا حتی هنرمندی نظیر حافظ تبدیل به یک اسطوره می‌شود، یا یک شخصیت مردمی قهرمان و سردار دل‌ها و اسطوره جهان اسلام می‌شود، اسطوره یعنی یک جریان‌ساز و این قدرت هنر است که می‌تواند اسطوره بسازد و باید به این قدرت مهم و سازنده توجه کرد. ایران اسلامی با هنر خود توانسته است الگویی از قهرمان خود به جهان معرفی کند و تاثیر آن را در تشکیل تمدن ایرانی اسلامی پدید بیاورد.»

خودستایی نباشد خودم را به عنوان هنرمند انقلابی معرفی می‌کنم

مدیرکل هنرهای نمایشی با ارزیابی تاثیر برگزاری هفته هنر انقلاب اسلامی بیان کرد: «این رخداد مهم کشوری که معرف چهره هنرمند مردمی است خیلی می‌تواند در ایجاد انگیزه و قوت قلب برای هنرمند انقلابی موثر باشد امیدوارم هر سال شاهد معرفی این چهره‌های ماندگار و جریان ساز هنر انقلاب باشیم.»

نظری در پایان با پیشنهاد یک چهره سال هنر انقلاب گفت: «اگر خودستایی نباشد، می‌خواهم خودم را پیشنهاد بدهم. من در این ۴۰سال برای هنر انقلاب در همه حوزه‌ها زحمت کشیدم. رزومه من گویای این موضوع است.»

هفته هنر انقلاب اسلامی هر سال در ایام شهادت شهید آوینی با محوریت حوزه هنری انقلاب اسلامی و سایر دستگاه های هنری برگزار و چهره سال هنر انقلاب معرفی می شود.

پیش تر چهره‌هایی مثل مرتضی سرهنگی، مجید مجیدی، ابراهیم حاتمی کیا، وحید یامین پور، مسعود شجاعی‌طباطبایی به عنوان چهره سال هنر انقلاب انتخاب و معرفی شدند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار