۳۶ درصد آب شرب خراسان جنوبی هدر می‌رود

بیرجند (پانا) - روزانه بیش از یک‌سوم آب شرب خراسان جنوبی با وجود هشدارهای مکرر درباره صرفه‌جویی، در شبکه‌های فرسوده هدر می‌رود؛ موضوعی که منطق حکم می‌کند پیش از هر اقدام دیگر، در اولویت برنامه‌های مدیریت آب قرار گیرد اما این یک چالش ۳ هزار میلیاردی نه فقط برای شرکت آب که برای استان است.

کد مطلب: ۱۵۷۲۳۸۳
لینک کوتاه کپی شد
۳۶ درصد آب شرب خراسان جنوبی هدر می‌رود

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی با اشاره به وجود ۱۲ هزار کیلومتر خط انتقال آب در استان گفت: حدود ۶۰۰ کیلومتر از شبکه‌های توزیع و خطوط انتقال، فرسوده‌اند که تنها در شهر بیرجند ۱۰۰ کیلومتر از این خطوط قرار دارد.

محمد توکلی افزود: اصلاح هر کیلومتر از این شبکه، نزدیک به ۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد؛ بر همین اساس، هزینه بازسازی شبکه انتقال آب استان، بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

به‌گفته او، در حال حاضر تنها برای ۵/۴ کیلومتر از خطوط، قرارداد مرمت بسته شده و این در حالی است که تنها ۳۰ کیلومتر از شبکه آبرسانی بیرجند نیاز فوری به تعمیر دارد.

توکلی میزان هدررفت آب را در استان ۵/۳۶ درصد عنوان کرد و گفت: ۲۷ درصد این مقدار مربوط به هدررفت واقعی و ۱۱ درصد مربوط به هدررفت فیزیکی است که ناشی از انشعابات غیرمجاز و نبود تجهیزات دقیق اندازه‌گیری است. در بیرجند نیز اصلاح ۲۴ کیلومتر شبکه فرسوده در منطقه سجادشهر آغاز شده است؛ منطقه‌ای با پنج هزار انشعاب فرسوده.

او همچنین از افت فشار و شبکه‌های ناکارآمد به عنوان دلایل هدررفت ۴۰ درصدی آب در شهرستان طبس یاد کرد؛ شهری که دارای دو شبکه آبرسانی مستقل است.

مدیرعامل آبفای استان در ادامه گفت: پارسال قراردادی به ارزش ۲۷۰ میلیارد تومان برای بازسازی شبکه‌های روستایی منعقد شده و امسال نیز با همکاری بسیج سازندگی، قرارداد دیگری به مبلغ ۱۲۰۰ میلیارد تومان در حال انعقاد است. منابع مالی این طرح‌ها از محل اعتبارات ملی و با پیگیری استاندار تأمین می‌شود.

توکلی همچنین از کاهش ۹۰۰ هزار مترمکعب مصرف آب شرب در فضای سبز استان طی سال گذشته خبر داد و گفت: براساس برنامه هفتم توسعه، بخش‌هایی مانند صنعت و فضای سبز باید از منابع آب نامتعارف استفاده کنند. به‌گفته او، در بشرویه به‌طور کامل آبیاری فضای سبز از آب شرب جدا شده و شهرداری بیرجند نیز برای بهره‌برداری از پساب، به ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

وی از قول شهرداری برای کاهش ۳۰ درصدی مصرف آب شرب در فضای سبز شهر خبر داد و در ادامه، پیشرفت تصفیه‌خانه فاضلاب قاین را ۳۰ درصد اعلام کرد که قرار است تا پایان سال ۱۴۰۵ به بهره‌برداری برسد.

در بخش دیگری از این نشست، توکلی تأمین آب پروژه‌های نهضت ملی مسکن را هم یکی از چالش‌ها دانست و گفت: در حال حاضر ۲۸ سایت در استان زیر پوشش این طرح قرار دارند و در شهرهایی مانند قاین و فردوس، اقداماتی برای رفع مشکلات در حال انجام است.

او در پایان تأکید کرد: شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی برنامه‌ای برای افزایش تعرفه آب ندارد، اما تداوم وضعیت موجود بدون اصلاح زیرساخت‌ها، ممکن است به شرایطی منجر شود که نه صرفه‌جویی، نه قانون‌گذاری و نه توصیه‌های فرهنگی، قادر به جلوگیری از بحران آب نباشند.

و براستی آینده‌ منابع آبی استان، در گرو تصمیم‌های جسورانه و اقدام‌های فوری امروز است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار