لاوروف: پذیرش حق غنیسازی ایران در مذاکرات، اصلی کلیدی است
تهران(پانا) - وزیر امور خارجه روسیه با ابراز امیدواری به ثمربخشی مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن گفت: پذیرش حق غنیسازی ایران در چارچوب استفاده صلحآمیز این کشور از برنامه هستهای، اصلی کلیدی است.

سرگئی لاوروف این سخنان را روز چهارشنبه در سیزدهمین اجلاس بینالمللی مقامات بلندپایه امنیتی در مسکو بیان کرد، نشستی که با حضور هیأتهای افزون بر یکصد کشور از جمله هیأت جمهوری اسلامی ایران به ریاست علیاکبر احمدیان دبیر شورایعالی امنیت ملی در حال برگزاری است.
وزیر امور خارجه روسیه در بخشی از سخنان خود در این نشست گفت: مسکو برای روند مذاکرات بین ایران و ایالات متحده آرزوی موفقیت دارد.
لاوروف اظهار داشت: بر اساس نظرات طرفین پس از آخرین دور مذاکرات، امید است که پیشرفت حاصل شود و روند در مسیر صحیح حرکت کند.
وی ادامه داد: ما برای این تلاشها آرزوی موفقیت داریم، به این امید که نتایجی حاصل شود که برای همه طرفهای ذینفع و البته ایران، مطلوب باشد.
به گزارش ایرنا، دور پنجم مذاکرات غیر مستقیم «سیدعباس عراقچی» وزیر خارجه ایران و «استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیسجمهوری آمریکا، روز جمعه دوم خرداد ۱۴۰۴ در سفارت عمان در شهر رم ایتالیا برگزار شد.
پیش از این، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگوی اختصاصی با شبکه سیانان اظهار داشت: این واقعیت که ما تاکنون به گفتوگوهایمان ادامه دادهایم به این معنی است که میدانیم سطح مشخصی از تفاهم وجود دارد که ایران تحت هیچ شرایطی نمیتواند از حق خود برای برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای، از جمله غنیسازی، چشمپوشی کند.
اسماعیل بقائی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «چگونه میتوان به مصالحه دست یافت؟»، گفت: نه فقط یک راه، بلکه راههای زیادی برای دستیابی به آن وجود دارد. تا آنجا که به ما مربوط میشود، چرا که میدانیم برنامه هستهای ما کاملاً صلحآمیز است و متعهدیم که اطمینان یابیم این برنامه صلحآمیز باقی خواهد ماند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تهدیدهای دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا همزمان با انجام مذاکرات گفت: این تهدیدها مطمئناً مفید نخواهد بود. ایرانیها تن به هیچ نوع فشاری نمیدهند. ما در قرن گذشته و پس از آن بارها ثابت کردهایم که ایرانیها به هر گونه زورگویی و فشار پاسخ مثبت نمیدهند؛ بنابراین در مورد بهکارگیری این ادبیات، ایرانیها یکصدا خواهند بود و قطعاً از امنیت ملی خود دفاع خواهیم کرد.
شروط روسیه در مذاکرات حل مناقشه اوکراین
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود ریشه اصلی مناقشه اوکراین را بیتوجهی به خط قرمز مسکو در زمینه پیوستن اوکراین به ناتو عنوان کرد و اظهار داشت: در دور جدید مذاکرات مستقیم با کییف که به زودی زمان و مکان آن اعلام خواهد شد، مسکو قصد دارد لغو تمام قوانین تبعیضآمیز جاری در خاک اوکراین را خواستار شود.
لاوروف یادآور شد: گفتگوی مستقیم روسیه و اکراین در مورد حل و فصل مسالمتآمیز درگیری ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ در استانبول از سر گرفته شد.
وی ادامه داد: روسیه مدتها قبل از آن برای چنین مذاکراتی آماده بود، اما کیف از شرکت در آن خودداری کرد، زیرا تحت تأثیر کشورهای غربی، در درجه اول رهبران اروپایی قرار داشت.
وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشت: در نشست استانبول، هیأت روسی موضوع لغو قوانین اوکراین را که مسکو آنها را تبعیضآمیز میداند، مطرح کرده بود و تأکید کرد که این موضع در مرحله بعدی روند مذاکرات همچنان کلیدی خواهد بود.
لاوروف ادامه داد: بنا بر منشور سازمان ملل متحد، احترام به تمامیت ارضی همه کشورهایی که دولتهای آنها اصل تعیین سرنوشت مردم را نقض نمیکنند و بنابراین نماینده کل جمعیت ساکن در یک سرزمین مشخص هستند، ضروری است.
وی افزود: این در حالی است که زبان، فرهنگ، سنتها و رسانههای روسی زبان در اوکراین به شدت با تصویب قوانینی ممنوع شدهاند و از این رو، این اصل اساسی منشور ملل متحد نقض شده است.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: بازگشت اوکراین به وضعیت بیطرف، غیر متعهد و غیرهستهای از شروط روسیه برای حل مناقشه است.
لاوروف درباره واکنشهای غرب به حملات روسیه به اوکراین نیز گفت: جای تاسف است که غرب فقط به واکنشهای عادلانه و قانونی ما به حملات «تروریستی» کییف واکنش نشان میدهد.
وی افزود: پاسخ روسیه به حملات اوکراین تنها تأسیسات نظامی اوکراین را شامل میشود.
ارسال دیدگاه