میانگین امتیاز آمادگی بیمارستان‌ها در برابر بلایا ۵۴٪ است!

تهران (پانا) - سطح آمادگی بیمارستان‌های مورد بررسی در برابر بلایا در محدوده پایین قرار دارد و میانگین امتیاز آمادگی اضطراری و بلایا ۵۴٪ گزارش شده است. این یافته نشان‌دهنده نیاز فوری به بهبود برنامه‌ریزی و اجرای پدافند غیرعامل در مراکز درمانی است.

کد مطلب: ۱۵۶۸۵۸۲
لینک کوتاه کپی شد
میانگین امتیاز آمادگی بیمارستان‌ها در برابر بلایا ۵۴٪ است!

درحال حاضر مدیریت حوادث و عوارض ناشی از بیمارستان ها به منظور حفظ جوامـع و تـأمین ثبات، امری ضروری است. حوزه سلامت در بین تمام ارکانِ درگیر در مدیریت حـوادث و بلایا، دارای جایگاه ویژه ای است؛ زیرا اولین و مهمترین مطالبه و دغدغه مردم، سلامت است. آمادگی از ارکـان اصـلی مـدیریت حـوادث بـوده و در سـاده ترین شـکل، نیازمنـد برنامه ریزی، آموزش پرسنل، آموزش جامعه و تمرین و ارزیابی است. این آمادگی در سطح فردی؛ به افزایش دانش، بهبود نگرش و کسب مهارت های لازم، در سطح محلی به تدوین برنامه، تأمین منابع و مشخص کردن ساختار مدیریت محلی و در سـطح ملـی؛ بـه تـدوین سیاست ها، دستورالعمل ها و راهنما نیازمند میباشد. بنابراین حوزه سلامت به طور کل، کلیه مراکز بهداشتی-درمانی به طور خاص لازم است خود را برای مقابله با حوادث و بلایا آماده کنند، چرا که تکیـه بـر منـابع و امکانـات خارج از منطقه آسیب دیده و انتظار دریافت خدمات سلامت از مناطق دیگر، مرگ و میر و آلام انسانی بیشتری به همراه خواهد داشت. ایـن آمـادگی نیـاز بـه انجـام فراینـدی علمـی براساس الگوهای بررسـی شـده  موفـق دنیـا دارد. بـدین منظـور باتوجـه بـه ایـنکـه از رسالت های اصلی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشـکی، کـارگروه سـلامت و مرکـز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی وزارت بهداشـت، ارتقـاء سـطح آمـادگی حـوزهی سلامت برای تأمین پاسخ مؤثر به حوادث و بلایـا بـه منظور تـأمین بیشـترین خـدمت بـه بیشترین افراد در کمترین زمان، و حفظ پایداری و استمرار عملکرد مراکز بهداشـتی ـ درمـانی است و از آنجایی که دستورالعمل واحدی در سطح کشور به منظور تأمین آمـادگی مراکـز بهداشتی ـ درمانی وجود ندارد، تدوین دستورالعمل آمـادگی بیمارسـتانی از زمسـتان ۱۳۸۸ آغاز شد. 

در این‌خصوص یاسر موسوی تبار، دکترای علوم سلامت در گفت و گو با پانا اظهار کرد: «پدافند غیرعامل در بیمارستان‌ها ضرورتی اجتناب‌ناپذیر در نظام سلامت کشور است.با افزایش تهدیدات طبیعی، شیمیایی، بیولوژیکی و سایبری، حفظ تاب‌آوری مراکز درمانی باید در صدر اولویت‌های برنامه‌ریزی کلان قرار گیرد.»

وی افزود: «بیمارستان‌ها در شرایط بحران، نقش حیاتی در نجات جان مردم ایفا می‌کنند و هرگونه اختلال در عملکرد آن‌ها می‌تواند به فاجعه انسانی منجر شود. اجرای اصول پدافند غیرعامل شامل مقاوم‌سازی فیزیکی، ایزولاسیون سیستم‌های حیاتی، ذخیره منابع اضطراری، حفاظت از تجهیزات پزشکی و زیرساخت‌های فناوری اطلاعات است. در بسیاری از بیمارستان‌ها، فقدان طراحی مبتنی بر پدافند غیرعامل یک نقطه‌ضعف اساسی محسوب می‌شود.»

موسوی تبار ادامه داد: «تجربه بحران‌هایی مانند زلزله، سیل یا اپیدمی کرونا ثابت کرده است که بدون آمادگی ساختاری و عملیاتی، حتی قوی‌ترین تیم‌های پزشکی نیز توان پاسخ مؤثر نخواهند داشت. پدافند غیرعامل باید در قالب یک سیاست راهبردی، در طراحی، ساخت، تجهیز و بهره‌برداری بیمارستان‌ها لحاظ شود. استمرار خدمت‌رسانی در شرایط بحرانی، به‌طور مستقیم وابسته به میزان آمادگی بیمارستان‌هاست.»

این دکترای علوم سلامت افزود: «بر اساس مطالعه‌ای منتشرشده در PubMed Central، سطح آمادگی بیمارستان‌های مورد بررسی در برابر بلایا در محدوده پایین قرار دارد و میانگین امتیاز آمادگی اضطراری و بلایا ۵۴٪ گزارش شده است. این یافته نشان‌دهنده نیاز فوری به بهبود برنامه‌ریزی و اجرای پدافند غیرعامل در مراکز درمانی است. "پدافند غیرعامل، ضامن پایداری خدمت در سخت‌ترین شرایط و نماد آینده‌نگری در مدیریت سلامت کشور است".»

 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار