/گزارش/

زندگی هایی که با مصرف دخانیات دود می شود

زمان دقیقی برای آغازش وجود ندارد، درست مثل پایانش، که ذره ذره جان می گیرد. وابستگی تلخی که دود می شود و بر زندگی انسان ها آتش می کشد، یک روز تمام آن هایی را که به هر بهانه ای نه گفتن را نخواستند یا نتوانستند را در گوشه ای از اتاق بیمارستان و با یک کپسول که نفس هایشان را می شمارد، تنها خواهد گذاشت.

کد مطلب: ۶۸۶۴۹۱
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار پانا آذربایجان غربی، سیگار و قلیان به عنوان رایج ترین مواد دخانیاتی در جامعه ایرانی شناخته می شوند. کنجکاوی و خودنمایی در میان همسالان، داشتن تفکرتجربه حسی متفاوت با مصرف دخانیات، عدم فرهنگ سازی جامعه در خصوص تفریحات سالم و منع سیگار به عنوان یک هنجار و مهمتر از همه گرایش والدین به مصرف دخانیات از دلایل روی آوری جوانان به مصرف آن است.

اگرچه مصرف دخانیات در جامعه ایرانی-اسلامی هنوز به هنجار محکمی تبدیل نشده اما جامعه دید منفی نسبت به سیگار و افراد سیگاری دارد. با این حال تمام دکه ها و مغازه ها اقدام به فروش سیگار می کنند و قیمت بسیار پایین سیگار باعث می شود که تمام طرفدارانش بدون هیچ مشکلی به آن دست یابند.

آذربایجان غربی نیز به عنوان استانی مرزی در معرض سیل عظیم سیگار های قاچاق وجود دارد که با قیمت هایی پایین تر از بازار قابل دسترس است. از سویی دیگر شهرستان ارومیه دارای کارخانه تولید سیگار بوده و همه ساله در شهرستان های مهاباد، خوی و شاهین دژ توتون کشت می شود.

آنچه با مصرف دخانیات نصیبمان می شود

مصرف سیگار در جامعه رو به رشد است و 4 هزار نوع مواد سمی و غیر سمی ناشی از سیگار کشیدن با احتراق تنباکو، کاغذ و چسب کاغذ ، مرکب نوشته های روی کاغذ ، اسانس و افزودنی های سیگار تولید شده علاوه بر اینکه محرک سیستم عصبی مرکزی است باعث وابستگی فرد به سیگار می شود.

همچنین با افزایش زنان مصرف کننده سیگار، پزشکان درباره خطرات استعمال سيگار در دوران بارداري به مادران باردار هشدار می دهند و تحقيقات نشان داده است که ارتباطي بين مادران سيگاري و نوزادان كم وزن وجود دارد و کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار می کشد، بیشتر دچار افزایش فشار خون می شوند.

کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت آذربایجان غربی با اشاره به مضرات سیگار، افزود: در حال حاضر مصرف دخانیات در مردان بیشتر از زنان بوده و افزایش روز افزون آمار زنان مصرف کننده دخانیات به خصوص قلیان موضوع بسیار مهم و قابل تاملی است.

مریم همت زاده از خطرات استنشاق دود سیگار برای کودکان گفت و تاکید کرد: با توجه به اینکه کودکان از سنین بسیار پائین با مواد سمی حاصل از استعمال دخانیات والدین، بستگان و اطرافیان در محیط های سربسته در تماس هستند در سن جوانی بیشتر از فردی که در 30 سالگی دخانیات مصرف کرده است از عوارض مواد سمی دخانیات رنج خواهند برد.

اما به همین جا ختم نمی شود. استنشاق دود سیگار حتی برای کسانی که سیگاری نیستند، مسیر مرگ را میان بر می زند. قرار گرفتن در معرض نیکوتین محیطی می تواند باعث افزایش ضریب ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و بالا رفتن فشار خون ، حتی در کودکان زیر ۴ و ۵ سال شود.

قلیان نیز به عنوان شاه غولی نابود کننده و مضر در هر وعده مصرف معادل استعمال 100-80 نخ سیگار بوده و آلودگی تنباکوهای معطر به ترکیبات سرطان زای قطعی همچون بنزن، فلزات سنگین و نگران کننده تر است و دود آن مجموعه‌ای از مواد سرطان‌ زای دیگری هم دارد که ناشی از سوختن زغال است که البته خوشبختانه مصرف قلیان پس از تشکیل کمپین «قلیان ها را گلدان کنیم» به صورت چشم گیری در سطح شهر ها کاهش یافته است.

وضعیت وخیم است

اینکه در طول ماه های سال و تقریبا در تمام مکان های اجتماعی شاهد مصرف دخانیات هستیم، کم کم دارد، به قول معروف قبح قضیه را کمرنگ تر کرده است و دیگر کمتر کسی پیدا می شود که نگران شیوع یا به فکر پیشگیری از مصرف دخانیات باشد اما باید دانست که آمار ها حاکی از گذر خط قرمز های مصرف دخانیات در استان است.

رسول انتظارمهدی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی با اشاره اینکه نتایج آخرین آمارهای مربوط به مصرف دخانیات هنوز انتشار نیافته است، اظهار داشت: متوسط سن شروع سیگار در استان بر اساس آخرین آمار ها کمتر از میانگین کشوری بوده و آمار مصرف روزانه دخانیات در استان 14 درصد است که بیشتر از میانگین کشوری می باشد.

وی افزود: متوسط سال های مصرف سیگار در استان ما نیز معادل 6/16 درصد و بیشتر از میانگین کشوری است که این یعنی مصرف کنندگان دخانیات استان از سنین کمتری نسبت به میانگین کشوری مصرف دخانیات رو شروع می کنند.

انتظار مهدی علت افزایش روزبه روز آمار مصرف دخانیات را در آذربایجان غربی مرزی بودن این استان دانست و گفت: استان ما با سه کشور مرز مشترک داشته و محل ترانزیت کالاهای دخانیاتی وارداتی و قاچاق است که کالاهای مربوط به دخانیات بخش بزرگی از این قاچاق هارا به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: سطح سواد، فرهنگ و سطح درآمد نیز در گرایش به مصرف دخانیات موثر است که البته در استان ما نیز تاثیری همانند سایر استان های کشور دارد و اصلی ترین علت همان مرزی بودن و قاچاق است.

در دسترس بودن و ارزان بودن سیگار راهی برای ورود نوجوانان به چرخه مصرف سیگار و ابتلاء به سخت ترین بیماری ها و مرگ زودرس است. هنوز قوانینی مبنی بر محدودیت عرضه سیگار یا عدم فروش سیگار به افراد زیر 18 سال وجود ندارد و این شاید به چشم پوشی هایی بر می گردد که تولید کنندگان داخلی را به کسب منفعت در ازای سلامتی افراد وا داشته است؛ آن هم با این تصور که نباید میدان را به نفع کشورهای خارجی خالی کرد.

از سویی دیگر متولیان امور جوانان هنوز برنامه هایی برای غنی سازی اوقات فراغت، آموزش مهارت های زندگی و مهارت نه گفتن و در کل اقدامات پیشگیرانه از روی آوری به مصرف دخانیات را در لیست کارهایشان ندارند. برنامه هایی که در نبود خود، عرصه را در اختیار فعالیت های تبلیغاتی و تجاری شرکت های تولید دخانیات قرار داده است.

/شادی غلامی/

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار