امام حسین(ع) در گستره فرهنگ و ادبیات
مشهد (پانا) - دوران عاشورا و تاسوعای حسینی بخش عظیمی از اشعار مذهبی فارسی را تشکیل میدهد که در روزگار ما بدان «شعر عاشورایی» میگویند، بسیاری از این سرودهها نقطۀ اوج تجلی و تلاقی هنر، احساس و عاطفه به شمار میآید.

حضور نام و تجلّی شخصیت ممتاز و بیمانند حسین بن علی (ع) در نظم و نثر فارسی، به قدمت و دیرینگی شعر و ادب در گسترۀ ایران فرهنگی است. نام حسین و یا معروفترین کنیۀ او «اباعبدالله»، و برخی از القاب وی چون مظلوم کربلا، سیدالشهداء، سالار شهیدان، سرور آزادگان و شاه تشنهلبان و نامهایی که ملازم یا درتقابل با نام او هستند، مانند شمر، کربلا، یزید و عاشورا، بخش عظیمی از شعر مذهبی فارسی را تشکیل میدهند که در روزگار ما بدان «شعر عاشورایی» میگویند. بسیاری از این سرودهها نقطۀ اوج تجلی و تلاقی هنر، احساس و عاطفه به شمار میآید.
از قرن ۷ و ۸ ق، سرودن اشعار مذهبی در میان شاعران مسلمان متداول شد و شعر وسیلۀ بیان مناقب اهل بیت یا مراثی آنان گشت (صفا، همان، ۳ / ۳۳۶). در آغاز سدۀ ۸ ق و از دورۀ اولجایتو، عزاداری امام حسین (ع) و برگزاری مراسم عاشورا دوباره رونق یافت (همانجا)؛ حدیث کربلا و حکایت سالار شهیدان و یاران آن حضرت به نظم و نثر، و بهویژه به زبان مؤثر و جادویی شعر، که تأثیر آن در نفوس انسانی بیش از نثر است، بیان شد.
مصادف شدن روز اول محرم با روز شعر و ادبیات آیینی، ر وز گرامیداشت شعرا و نویسندگان حوزه ادبیات آیینی است که با اشعار و متون خود ارادت شان را به خاندان نبوت و طهارت نشان می دهند و یاد و نام و فداکاری آن ها را زنده نگه می دارند.
ب ر اساس مصوبه ۳۲۰۴ نشست ۸۴۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۱۸ خرداد سال۱۴۰۰، روز اول محرم به عنوان "روز ملی ادبیات آیینی و بزرگداشت محتشم کاشانی" از سوی رئیس جمهوری و رئیس این شورا به منظور درج در تقویم رسمی کشور ابلاغ شد.
تصویب روز "ادبیات آیینی و بزرگداشت محتشم کاشانی" سال گذشته در شورای فرهنگ عمومی شهرستان های منطقه شمال استان اصفهان از سوی فرماندار کاشان به دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور پیشنهاد شد و پس از آن، در نشست شورای فرهنگ عمومی کشور این پیشنهاد به تصویب رسید.
دانش آموز خبرنگار: مهدیه مهدی زاده
ارسال دیدگاه