در گفت‌وگوی پانا با رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی ایران بررسی شد؛

مذاکرات برجام و لغو تحریم‌ها چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

۸۰ درصد کاهش قیمت ارز ناشی از جو روانی مذاکرات است/ هیچ‌گاه قیمت ارز به زیر ۲۵ هزار تومان نخواهد رسید/ آزاد شدن منابع بلوکه به اشتغال‌زایی کمک خواهد کرد

تهران (پانا) - رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اثرگذاری فضای روانی مذاکرات وین بر کاهش قیمت ارز، مسئله تثبیت بازار را از افزایش یا کاهش قیمت ارز مهم‌تر عنوان کرد.

کد مطلب: ۱۲۴۶۸۶۲
لینک کوتاه کپی شد
مذاکرات برجام و لغو تحریم‌ها چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

این روزها بازارهای اقتصادی ایران از قیمت ارز و سکه و طلا گرفته تا مبادلات بازرگانی خارجی و حتی فعالیت‌های تولیدی داخل کشور بر روی موج مذاکرات برای احیای برجام سوار شده‌اند و دایم صحبت از پیش‌بینی می‌شود؛ خوش‌بینانه یا بدبینانه، همه منتظر هستند تا فضای روانی ناشی از مذاکرات وین فروکش کند تا شاید بتوانند در فضای تثبیت از برنامه‌های اقتصادی با دودوتا چهارتای اقتصادی سخن بگویند.

۸۰ درصد کاهش قیمت ارز ناشی از جو روانی مذاکرات است

«سیدمحمد جعفری» رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفت‌وگو با پانا درباره اثرگذاری مذاکرات وین بر کاهش قیمت ارز گفت: «در شرایط فعلی بیش از ۸۰ درصد این کاهش قیمت ارز برآمده از جو روانی پیش آمده درباره مذاکرات وین است و هیچ دلیل اقتصادی در این موضوع وجود ندارد، البته این کاهش قیمت به دلیل فضای روانی ایجاد‌ شده چندان پایدار نیست.»

اگر مذاکرات به نتیجه برسد حداقل به تثبیت قیمت ارز کمک می‌کند اما تصورات مردم مبنی بر کاهش عجیب قیمت ارز امکان‌پذیر نیست. برای مثال نهایت قیمت ارز به ۲۶ هزار تومان می‌رسد ولی دیگر ۱۸ هزار تومان نمی‌شود اما اذهان عمومی جامعه انتظار معجزه از مذاکرات وین دارند

تثبیت قیمت ارز مهم‌تر از افزایش یا کاهش قیمت است

رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق ایران درباره اثرگذاری این موضوع بر معاملات تهاتری گفت: «اکنون کل کشور اعم از تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان منتظر هستند تا شرایط اقتصادی تعیین تکلیف شود. در واقع یک موضوع، کاهش قیمت نرخ ارز است و موضوع اصلی و مهم دیگری که بسیار مرکز توجه است، تثبیت قیمت ارز است.»

جعفری افزود: «بیشتر از افزایش قیمت ارز، موضوع عدم تثبیت بازار ارز برای تجار و تولیدکنندگان مشکل‌ساز شده و نمی‌توان برای بلندمدت برنامه‌ریزی کرد.»

شرایط روانی مذاکرات مانع جدی برنامه‌ریزی بلندمدت اقتصادی است

رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق ایران درباره اینکه برنامه‌های بانک مرکزی تا چه اندازه در این شرایط اقتصادی کارساز بوده، عنوان کرد: «در شرایط کنونی که فضای روانی مذاکرات وین حاکم است، این مسئله خیلی قابل قضاوت نیست. اگر موضوع تحریم حل شود خود به خود بازار به سمت ثبات می‌رود و قاعدتاً در شرایط تثبیت متغیرهای اقتصادی، تعیین‌کننده هستند. در اینجا فقط باید یک فضای اقتصادی صرف ایجاد شود و از یک اقتصاد حاکمیتی و دستوری دوری شود. اگر این اتفاق بیافتد همه‌چیز به روال عادی باز می‌گردد.»

وی با اشاره به اینکه برنامه‌ریزی اقتصادی در این فضای روانی چندان اثربخش نیست، گفت: «۸۰ درصد خروجی برنامه‌های اقتصادی ناشی از شرایط بین‌المللی است. اگر مذاکرات به نتیجه برسد حداقل به تثبیت قیمت ارز کمک می‌کند اما تصورات مردم مبنی بر کاهش عجیب قیمت ارز امکان‌پذیر نیست. برای مثال نهایت قیمت ارز به ۲۶ هزار تومان می‌رسد ولی دیگر ۱۸ هزار تومان نمی‌شود اما اذهان عمومی جامعه انتظار معجزه از مذاکرات وین دارند.»

هیچ‌گاه قیمت ارز به زیر ۲۵ هزار تومان نخواهد رسید

وی افزود: «با توجه به اینکه بودجه روی ۲۳ هزار تومان بسته شده هیچ‌گاه قیمت ارز به کمتر از این عدد نمی‌رسد، نهایت به ۲۵ یا ۲۶ هزار تومان برسد. البته همین قیمت هم خوب است ولی مهم‌تر از آن تثبیت این قیمت‌هاست تا رکود از بین برود و مردم بتوانند تصمیم‌گیری‌های بلندمدت داشته باشند. در شرایط تثبیت بخش خصوصی می‌تواند کار و فعالیتی را شروع کند یا ساخت‌وساز و تولید شروع می‌شود ولی امروز هر کاری بخواهیم بکنیم ترس این وجود دارد که فردا چه می‌شود. رکود عجیبی در جامعه و اقتصاد کشور حکم‌فرماست.»

آزادشدن منابع بلوکه به اشتغال‌زایی کمک خواهد کرد

جعفری مهم‌ترین مانع تجارت بازرگانی را مشکلات تبادل پول عنوان کرد و افزود: «آزاد شدن منابع بلوکه گشایشی ایجاد خواهد کرد. اگر تبادل پول انجام شود اقتصاد خواهد چرخید و بازار شروع به کار می‌کنند. اکنون دولت از بی‌پولی دچار مشکل شده و اگر این اتفاق‌ها بیافتد بستری برای رونق اقتصادی کشور ایجاد می‌شود حتی با نرخ ارز ۲۵ هزار تومان در شرایط تثبیت می‌توان برنامه‌ریزی بلندمدت داشت و در جامعه شاهد افزایش راندمان و توسعه در حوزه اشتغال‌زایی باشیم.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار