هفت نهاد علمی و اجرایی برای توسعه طب ایرانی و گیاهان دارویی همکاری می‌کنند

تهران (پانا) - دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران، تفاهم‌نامه‌ای را برای توسعه فرهنگ کشت و مصرف گیاهان دارویی و ترویج سبک زندگی سلامت‌محور بر مبنای آموزه‌های طب ایرانی با پنج نهاد علمی و اجرایی کشور امضا کردند.

کد مطلب: ۱۰۹۴۹۲۴
لینک کوتاه کپی شد
هفت نهاد علمی و اجرایی برای توسعه طب ایرانی و گیاهان دارویی همکاری می‌کنند

به گزارش «وبدا»، این تفاهم‌نامه میان دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور، دانشگاه علوم پزشکی ایران، ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در موسسه مطالعات تاریخ پزشکی طب سنتی و مکمل، منعقد شد.

راه‌اندازی سلامتکده‌های طب ایرانی، تجمیع همکاری‌ها به‌منظور اصلاح سبک زندگی در جامعه و ترویج سبک زندگی سلامت‌محور در جهت توسعه فرهنگ سلامت براساس آموزه‌های طب ایرانی و ارتقای گردشگری سلامت در حوزه طب ایرانی، از جمله اهداف مهم این تفاهم‌نامه همکاری است.

زمینه‌سازی و برنامه‌ریزی برای استفاده کاربردی از گیاهان دارویی مهم و دارای اولویت و تبادل اطلاعات، تجربه‌ها و توانایی‌های علمی در راستای توسعه و ترویج فرهنگ کشت و مصرف گیاهان دارویی و فرآورده‌های طبیعی و سنتی، ارتقای شاخص‌های حفاظت، احیا، توسعه کشت و بهره‌برداری از منابع طبیعی و گیاهی کشور، استفاده از گیاهان دارویی در فضاهای عمومی و سبز شهری به‌منظور ایجاد تنوع و بهره‌گیری از برخی خواص آنها، ترویج، آموزش و توسعه فرهنگ ساخت و مصرف فراورده‌های طبیعی و سنتی و گیاهان دارویی با تمرکز بر اولویت‌های توسعه‌ای و استفاده از ظرفیت‌های علمی و فنی طرفین در راستای ترویج فرهنگ مصرف این فرآورده‌ها نیز از جمله اهداف این تفاهم‌نامه هفت‌جانبه در حوزه گیاهان دارویی و فراورده‌های طبیعی و سنتی است.

طب ایرانی امروز هم برای کشور و مردم کاربردهای قابل توجهی دارد
براساس این گزارش، محمدرضا شمس اردکانی مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در این مراسم اظهار داشت: طب ایرانی میراث گرانبهایی است که امروز هم برای کشور و مردم کاربردهای قابل توجهی دارد و همکاری نزدیک تمام نهادهای تصمیم‌گیر که فعالیت‌های آنها می‌تواند در تعالی این مکتب غنی طبی کمک‌کننده باشد، سبب هم‌افزایی در دستیابی سریع‌تر به اهداف مورد نظر می‌شود.

وی با ابراز خوشحالی از انعقاد این تفاهم‌نامه با نهادهایی که هر کدام یکی از جنبه‌های مهم مرتبط با حوزه طب سنتی را پوشش می‌دهند، افزود: رونق گردشگری سلامت بر پایه طب ایرانی، ارتقای فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی و ترویج سبک زندگی سلامت‌محور براساس آموزه‌های طب ایرانی، از اهداف مهم این تفاهم‌نامه است که به استناد سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و مفاد سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی تهیه و به امضای طرفین رسید.

توسعه طب سنتی، رسالت دانشگاه علوم پزشکی ایران است
در ادامه جلیل کوهپایه‌زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه میزان گستردگی طب سنتی شاید نسبت به طب متعارف، از گستردگی بیشتری هم برخوردار است، گفت: هرچند اکنون جایگاه‌های مختلفی برای طب سنتی از جمله در وزارت بهداشت قائل هستیم و در برخی از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور هم دانشکده طب سنتی وجود دارد، اما این رشته به‌اندازه نام و ارزش خود مورد توجه قرار نگرفته است.

وی با بیان اینکه فضای بسیاری برای هم‌اندیشی و همکاری در زمینه طب سنتی وجود دارد، افزود: امیدوارم بتوانیم در کنار سازمان‌های همکار در این تفاهم‌نامه و با ارائه یک کار موفق گروهی، منشا اثر و شاهد اتفاق‌های خوبی در حوزه طب سنتی و گیاهان دارویی بوده و در سال‌های آینده بتوانیم جایگاه بهتری را برای طب سنتی در نظام سلامت ایجاد کنیم.

کوهپایه‌زاده توسعه طب سنتی را رسالت دانشگاه علوم پزشکی ایران دانست و گفت: با راه‌اندازی دانشکده طب ایرانی و موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب سنتی و مکمل در این دانشگاه، سعی شده در مسیر تحقق این رسالت گام برداریم، اما باید بدانیم همچنان راهی طولانی برای رسیدن به اهداف داریم.

وی با بیان اینکه این تفاهم‌نامه فرصت مغتنمی برای ارتقای سلامت مردم ایجاد می‌کند، افزود: نگاه ما در دانشگاه علوم پزشکی ایران همواره ملی است و اگر مفاد گنجانده‌شده در تفاهم‌نامه به عمل برسد، تمام کشور از منافع آن بهره‌مند می‌شوند.

تولید داروهای گیاهی هنوز صنعتی و تجاری نشده است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه تولید داروهای گیاهی هنوز صنعتی و تجاری نشده است، گفت: در چنین وضعیتی ممکن است با استقبال خوب مواجه نشویم و نیاز است در زمینه تولید، بسته‌بندی، نحوه ارائه، ارتقای فرهنگ و پژوهش‌های کاربردی در این زمینه، کار بیشتری انجام شود.

وی اظهارداشت: از آنجایی‌ در زمینه نحوه ارائه و فروش داروهای گیاهی هنوز به استانداردهای لازم نرسیده‌ایم و عطاری‌ها همچنان سنتی اداره می‌شوند، لازم است افرادی را برای مدیریت علمی این مراکز تربیت کنیم.

در ادامه امیرحسین جمشیدی رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: تلاش شده تفاهم‌نامه‌ای بی‌همتا برای ترویج و توسعه فرهنگ کشت و مصرف گیاهان دارویی و اصلاح سبک زندگی مردم بر مبنای طب ایرانی، به امضا برسد.

وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی ایران و پنج وزارتخانه بهداشت، جهاد کشاورزی، کشور، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با امضای این تفاهم متعهد به همکاری با یکدیگر برای تحقق این اهداف شده‌اند.

لزوم بهره‌گیری از ظرفیت فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی برای آگاهی‌بخشی
رئیس موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب سنتی و مکمل، بهره‌گیری از ظرفیت فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی برای آگاهی‌بخشی به مردم در خصوص اهمیت گیاهان دارویی، فراورده‌های طبیعی و طب ایرانی، انجام پروژه‌های پژوهشی در این موسسه، ارائه آموزش‌های لازم به همکاران دانشکده طب ایرانی و مشاوره فنی را به ‌عنوان تعهدات دانشگاه علوم پزشکی ایران در این تفاهم‌نامه برشمرد.

وی ادامه داد: معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور نیز متعهد به تلاش برای ارتقای فرهنگ در حوزه طب ایرانی با استفاده از ظرفیت شهرداری‌ها و دهیاری‌ها شده است.

جمشیدی کمک به شناسایی، ترغیب و سازماندهی متخصصان جویای کار و دیگر افراد دارای تجربه در حیطه تولید و فراوری گیاهان دارویی و فرورده‌های طبیعی و سنتی و ارائه مشوق‌های توسعه‌ای به سرمایه‌گذاران را از تعهدات وزارت کشور بر مبنای این تفاهم‌نامه دانست.

رئیس موسسه مطالعات تاریخ پزشکی افزود: معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی نیز در معرفی گونه‌های گیاهی بومی و انحصاری ایران، ارائه مشاوره‌های تخصصی برای کاشت گیاهان دارویی و معرفی مناطق رویشی گونه‌های دارویی ایران، به ما کمک خواهد کرد.

جمشیدی با اشاره به نقش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در توسعه گردشگری سلامت، گفت: معاونت میراث فرهنگی این وزارتخانه بر مبنای این تفاهم متعهد شده است در زمینه رونق گردشگری سلامت بر پایه طب ایرانی، ایجاد موزه‌های تاریخ طب و داروسازی سنتی و مرمت آثار ملی مرتبط با طب ایرانی همکاری کند و معاونت امور هنری نیز برای تنظیم برنامه‌های فرهنگی و تبلیغاتی مبتنی بر طب ایرانی و ارتقای فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی در کنار ما خواهد بود.

وی افزود: ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم متعهد شده است تا با معرفی نهادهای تامین‌کننده نهاده‌های کمکی مورد نیاز در تولید گیاهان دارویی و همچنین معرفی سرمایه‌گذاران علاقه‌مند و فراهم‌کردن زمینه‌های لازم برای اجرای طرح‌های کسب و کار مرتبط با صنعت گیاهان دارویی و فراورده‌های آن تلاش کند.

رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به نقش موثر شمس اردکانی، مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در شکل‌گیری این تفاهم‌نامه، افزود: اعلام ساختار آموزش سبک زندگی سالم بر مبنای آموزه‌های طب ایرانی، اعلام بیماری‌های اولویت‌دار و رایج قابل درمان توسط طب ایرانی و همچنین برآورد و اعلام نیازهای گیاهان دارویی برای انجام پروژه‌ها، از تعهدات دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، بر مبنای این تفاهم‌نامه است.

معاونت میراث فرهنگی برای ایجاد موزه‌های طب سنتی و ثبت آثار ناملموس همکاری می‌کند
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: بر مبنای مفاد این تفاهم‌نامه، معاونت میراث فرهنگی در زمینه بحث‌های کارشناسی ایجاد موزه‌های مرتبط با طب سنتی، مرمت خانه پیرنیا و در زمینه ثبت آثار ناملموس، همکاری می‌کند.

وی افزود: خانه «میرزا حسن‌خان پیرنیا» توسط فاطمه پیرنیا به موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل اهدا شده است و موسسه با مرمت خانه و ایجاد کاربری اداری، قصد دارد از آن به‌عنوان موزه نسخ طب سنتی استفاده کند.

براساس این گزارش، تفاهم‌نامه هفت‌جانبه با هدف ترویج و توسعه فرهنگ کشت و مصرف گیاهان دارویی و اصلاح سبک زندگی مردم بر مبنای طب ایرانی، از تاریخ امضا به‌مدت ۲ سال معتبر و پس از این زمان نیز درصورت توافق طرفین و تداوم فعالیت‌های مشترک هر یک از آنها، قابل تمدید است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار