در گفت‌وگو با پانا بررسی شد:

بسته حمایتی از بورس سیاستی راهبردی است؟

تهران (پانا) - دو هفته از بازگشایی بورس پس از تعطیلی‌های چندروزه به دنبال جنگ تحمیلی گذشته است. دو هفته‌ای که هفته نخست آن با روزهایی بد برای بازار سرمایه همراه بود و در هفته دوم نیز بازار تحولات و نوسان‌های زیادی را تجربه کرد.این شرایط مدیران سازمان بورس را بر آن داشت تا بسته‌ای حمایتی برای این بازار در نظر بگیرند و جزئیاتی نیز از این بسته حمایتی اعلام شده است.بسته‌ای که برخی کارشناسان آن را برای بهبود وضعیت بازار سرمایه مثبت می‌دانند و برخی آن را تصمیمی راهبردی نمی‌دانند.

کد مطلب: ۱۵۸۵۴۷۵
لینک کوتاه کپی شد
بسته حمایتی از بورس سیاستی راهبردی است؟

قادر معصومی خانقاه با اشاره به جزییات بسته حمایتی سازمان بورس، اعلام کرد: ما در بسته حمایتی بازار سرمایه ۲ نوع اوراق تبعی را طراحی کرده ایم ، یک نوع آن بیمه سهام است که برای اشخاص حقیقی با سبد سهام زیر ۵۰۰ میلیون تومان طراحی شده و فرایند اجرایی آن کاملا طی شده است و در نظر داریم در صورت فراهم شدن شرایط اجرای آن را از روز دوشنبه آغاز کنیم.

وی افزود: دسته دوم اوراق تبعی از جنس تامین مالی است؛ طبق طراحی انجام شده، قرار است ۲ صندوق حمایتی شامل صندوق تثبیت بازار سرمایه و صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه این اوراق را منتشر کنند.

معصومی خانقاه عنوان کرد:: سهم صندوق تثبیت از این برنامه ۲۰ همت است. این صندوق سهام پایه را به بانک ها منتقل می کند و در مقابل اوراق اختیار واگذار خواهد کرد. صندوق توسعه هم ۱۵ همت تامین مالی با طرفیت نهادهای مالی انجام خواهد داد. این کار از هفته آینده اجرایی خواهد شد.

معصومی با اشاره به تفاوت های این اقدام با طرح بیمه سهام، گفت: اوراق بیمه ای منابع جدیدی را وارد بازار نمی کند و صرفا از خروج منابع جلوگیری می کند. ولی نوع دوم اوراق، منابع جدیدی وارد بازار خواهد کرد.

به گفته مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس، کل این منابع که معادل ۳۵ همت است، صرف خرید سهام خواهد شد.

مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس اعلام کرد: روز چهارشنبه مجوز حمایت از صندوق های اهرمی را، البته به صورت غیر مستقیم، دریافت کردیم. قرار بر این شد که صندوق توسعه بازار سرمایه سهام موجود در پرتفوی صندوق های اهرمی را خریداری کند و مدیران این صندوق ها معادل آن یونیت های قابل معامله روی تابلو را خریداری کنند تا صف های این نوع صندوق ها جمع آوری شود.

قادر معصومی خانقاه، توضیح داد: مبلغی که صندوق توسعه یونیت خریداری کرد ۱.۲ همت بود در مقابل صندوق ها معادل ۱.۵ همت از صف های فروش را جمع کردند. روز شنبه هم اگر نیاز باشد این اقدام تکرار خواهد شد تا اقدامات حمایتی ما شامل همه ابزارها و همه طیف های سرمایه گذاران باشد.

در این میان برخی کارشناسان معتقدند بازگشت آرامش به بورس به تحقق کامل حمایت‌های وعده داده‌شده بستگی دارد و در صورت عملیاتی شدن مصوبات حمایتی، می‌توان انتظار تعادل و ثبات بیشتری در معاملات بازار را داشت.

محمدرضا اعلمی کارشناس بازار سرمایه ، در گفت‌وگویی با پانا اظهار کرد:‌ «در زمان بروز اتفاقات یا بحران‌ها ممکن است رفتار سرمایه‌گذاران و سهامداران در بورس هیجانی شده و چندان عقلانی نباشد و تصمیم‌ها به صورت گروهی و بر پایه احساسات باشد.»

اعلمی شرایط پیش‌آمده در بازار سرمایه را معلول بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به این بازار دانست و افزود:‌ «ریزش بازار پس از جنگ قابل پیش‌بینی بود و تصمیم‌سازان در این بازار تلاش کردند تا از این ریزش جلوگیری کنند اما اتفاقی که افتاد این بود که این ریزش به تاخیر افتاد و به دلیل بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران تعطیلی بازار نتوانست از ریزش شدید شاخص پس از بازگشایی جلوگیری کند.»

وی با بیان اینکه مداخلات در بازار کارکرد لازم را نخواهد داشت، افزود: «در گذشته تصمیم‌هایی مانند محدودسازی دامنه نوسان اتخاذ شده که ساختار بازار را تضعیف کرده است و به همین دلایل نمی‌توان انتظار داشت که ابزارهایی مانند صندوق‌های اهرمی کارکرد لازم را داشته باشند.»

به گفته این کارشناس بورس گره زدن شاخص کل به تصمیم‌های جدید برای بازار سرمایه تصمیم‌هایی راهبردی نیست و به عبارت دیگر وظیفه سازمان بورس ثبات در شاخص کل نبوده و نوسان‌ها جزو ماهیت این بازار است.

وی تاکید کرد:‌سازمان بورس باید بر درستی اجزا و ارکان بازار و توسعته آن متمرکز شود و به طور قطع تصمیم‌هایی از این دست راهکار موثری برای این بازار نخواهد بود.

 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار