پانا بررسی می‌کند؛

رقابت در بهارستان؛ پیش‌بینی نمایندگان از ترکیب هیات رئیسه در سال دوم مجلس

رقابت اصلی بر سر کرسی‌های فرعی است

تهران(پانا) - در آستانه برگزاری انتخابات هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی برخی از نمایندگان از حضور گسترده داوطلبان برای سمت‌های مختلف این هیئت خبر می‌دهند.

کد مطلب: ۱۵۷۲۶۸۶
لینک کوتاه کپی شد
رقابت در بهارستان؛ پیش‌بینی نمایندگان از ترکیب هیات رئیسه در سال دوم مجلس

گروه سیاسی خبرگزاری پانا؛ دومین انتخابات هیات رئیسه مجلس دوازدهم روز سه‌شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد. این انتخابات طبق ماده ۱۲ آیین‌نامه داخلی مجلس، به صورت سالانه و در سالروز انتخابات هیات رئیسه دوره قبل (که در ۸ خرداد ۱۴۰۳ برگزار شده بود) انجام می‌شود .

هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، به عنوان یک نهاد جمعی، دارای اختیارات گسترده‌ای در نظارت بر کلیه امور مجلس است. این هیات مسئولیت‌های جامع اداری، مالی، استخدامی و سازمانی مجلس را بر عهده دارد. این دامنه وسیع مسئولیت‌ها نشان می‌دهد که هیات رئیسه فراتر از یک نهاد صرفاً رویه‌ای است؛ بلکه به عنوان رهبری اجرایی و اداری مجلس عمل می‌کند. این هیات مسئول مدیریت عملکرد داخلی، تخصیص منابع، حفظ نظم و تضمین یکپارچگی عملیاتی قوه مقننه است. این نقش با وظیفه قانون‌گذاری که بر عهده کل نمایندگان است، متمایز می‌شود و نشان‌دهنده اهمیت آن برای عملکرد خود مجلس به عنوان یک نهاد مستقل و کارآمد است.

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، انتخاب رئیس در نوبت اول نیاز به اکثریت مطلق آراء دارد و در صورت عدم حصول، در نوبت دوم اکثریت نسبی کافی است، نواب رئیس، دبیران و ناظران با رأی مخفی و اکثریت نسبی انتخاب می‌شوند و در صورتی که آرا برای رئیس، نواب رئیس، دبیران و ناظران با یکدیگر برابر باشد، قرعه‌کشی تعیین کننده خواهد بود.

بسیاری از نمایندگان مجلس معتقدند در این انتخابات ر قابت اصلی بر سر  نواب رئیس خواهد بود و تغییری در صندلی ریاست مجلس اتفاق نخواهد افتاد. علی اصغر نخعی‌راد عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها با اشاره به فضای رقابتی موجود در این انتخابات بیان کرد: «به نظر می‌رسد در ترکیب نواب رئیس و اعضای دیگر هیئت رئیسه، تغییرات مؤثری ایجاد شود؛ اما احتمال دارد رئیس فعلی همچنان در جایگاه خود باقی بماند. آقایان نیکزاد، حاجی‌بابایی و حاجی‌دلیگانی از جمله چهره‌هایی هستند که برای نایب‌رئیسی اعلام آمادگی کرده‌اند و حدود چهار یا پنج نفر داوطلب این سمت شده‌اند.»

 هادی محمدپور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از ثبت‌نام گسترده نمایندگان برای انتخابات پیش‌رو خبر داد و گفت: «ما برای دبیری به شش نفر و برای نواب رئیس به سه نفر نیاز داریم. در حالی که برای دبیری حدود ۷۰ نفر ثبت‌نام کرده‌اند، برای نایب‌رئیسی نیز شش تا هفت نفر اعلام آمادگی کرده‌اند.»

وی با اشاره به نامزدهای مطرح افزود: «تا این لحظه تنها فردی که برای ریاست مجلس به‌طور جدی مطرح شده، آقای دکتر قالیباف است و افراد دیگری در این زمینه اعلام حضور نکرده‌اند. در میان نامزدهای نواب رئیس، آقای نیکزاد و حاجی‌بابایی، ثبت‌نام کرده‌اند.برای دبیری نیز حدود ۷۰ نفر ثبت نام کرده اند. »

محمدپور ادامه داد: «صبح سه‌شنبه، جلسه‌ای توسط فراکسیون انقلاب اسلامی برگزار می‌شود که قرار است کاندیداها در آنجا برنامه‌ها و دیدگاه‌های خود را ارائه کنند. به نظر می‌رسد این جلسه نقش مهمی در تعیین فضای نهایی رقابت داشته باشد.»

سلام ستوده عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به این پرسش که چه کسی را رئیس آینده مجلس می‌داند، گفت: به نظرم آقای قالیباف همچنان گزینه اول ریاست مجلس است. ایشان فردی توانمند و با تجربه است که می‌تواند در بسیاری از حوزه‌ها تصمیم‌گیری‌های مؤثر داشته باشد. حضور او می‌تواند راهگشا باشد و ما امیدواریم از راهنمایی‌های ارزشمند او در سال جدید بهره‌مند شویم.

وی ابراز امیدواری کرد که هیات رئیسه جدید در سال آینده با بهره‌گیری از تفکرات و راهکارهای نو، عملکرد مؤثرتری داشته باشد و افزود: انتظار می‌رود نمایندگان با همدلی و انسجام، برای حل مشکلات مردم اقدامات اساسی انجام دهند..

سید عبدالکریم هاشمی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز درخصوص گزینه احتمالی برای ریاست مجلس بیان کرد: «پیش‌بینی من این است که آقای قالیباف در این دور نیز به عنوان رئیس مجلس انتخاب می‌شوند

هاشمی همچنین با اشاره به احتمال تغییراتی در ترکیب هیات‌رئیسه در سال دوم فعالیت مجلس، نقش این هیات را در اداره امور داخلی مجلس، قانون‌گذاری و نظارت بسیار کلیدی دانست و بیان کرد: «هیات‌رئیسه می‌تواند در رفع مسائل و مشکلات قوه مقننه تأثیرگذار باشد؛ به‌ویژه در تأمین نیازهای قانونی کشور و نظارت بر عملکرد وزارتخانه‌ها و سایر دستگاه‌ها.»

لازم به ذکر است؛ هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، از طریق وظایف جمعی خود و مسئولیت‌های تخصصی اعضای منفرد خود (رئیس، نواب رئیس، دبیران و ناظران)، ستون فقرات بی‌بدیل عملیات مجلس شورای اسلامی را تشکیل می‌دهد. این هیات نقشی حیاتی در تضمین کارایی اداری، یکپارچگی مالی، نظم رویه‌ای و عملکرد کلی روان فرآیند قانون‌گذاری ایفا می‌کند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار