زهرا صفایی*
پوستری که به عنوان ویترینِ مهمترین رویداد سینمایی کشور حاشیهساز شد
پوستر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر در حالی رونمایی شد که موج انتقادها و بازخوردهای منفی را در میان اهالی هنر و رسانه برانگیخت.
روزگار عجیبی است. هر روز با دیدن کج سلیقگی های بیشتر و نازیبایی هایی که به اسم هنر به خوردمان می دهند بر میزان حیرت مان افزوده می شود. و عجیب تر اینکه در چارچوب فرهنگ و سینما میزان این نازیبایی ها روز به روز در حال بیشتر شدن است.
این بار که البته تازگی ندارد شوک جشنواره فیلم فجر خیلی زود به سراغ اهالی هنر آمد. از پوستر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد و آنچه بیش از هر چیز توی ذوق می زند تصویری است که از سالیان دور برای چه اهالی هنر چه غیر آشنا و پرخاطره بوده است و امروز با یک دستکاری ضعیف به عنوان پوستر مهم ترین جشنواره سینمایی کشور طراحی شده است. گویا قاعده بر این است که با یک کج سلیقکی نه تنها دست به خلق یک اثر جدید نزنیم بلکه آن چیزی را هم که در ذهن مخاطب جایگاه خو را داراست و زیبایی های خود را به ثبت رسانده نیز تخریب کنیم.
تقریبا یک دهه ی گذشته زمانی که هنوز اصالت هنر و پاسداری از آن در جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی و هنری کشور ارزشمند بود پرونده ای داشتم با عنوان نقد و بررسی پوسترهای هنری، که با اساتید و کارشناسان در مورد آثاری که سال به سال خلق می شد به گپ و گفت می نشستم و امروز به این می اندیشم، با خروجی ای که به نام هنر شاهد آن هستیم نقد و بررسی و نگاه کارشناسانه چه محلی از اعراب دارد؟؟
الفبای هنر به هم ریخته است و اگر پرونده ای با عنوان نقد و بررسی شکل بگیرد قطعات کلمات جز سخنان تلخ و نگاهی متاسف به هنر و گله و شکایت لباسی دیگر بر تن نخواهند کرد.
نکته قابل تامل اینکه، در تمامی این سال ها که پوستر جشنواره فیلم فجر طراحی می شد اغلب المان هایی مشابه از سیمرغ همراه با نقوش اسلیمی ایرانی به چشم می خورد و نخستین بار در پوستر جشنواره سی و چهارم و سی و پنجم از تصویر هنرمندان استفاده شد آن هم تصاویری از خسرو شکیبایی و علی حاتمی که در این دو دوره با عنوان ادای دین و زنده نگاه داشتن یاد دو هنرمند درگذشته شکل گرفت. امسال این ایده برگرفته از کدام ذهن خلاقی بوده است؟
نام ابراهیم حقیقی نام بزرگی در عرصه طراحی و گرافیک کشور است که سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر اثر مطرح و برجسته این هنرمند بوده است حال چطور می شود که این تصویر توی ذوق زننده از پوستر جشنواره امسال نیز نام ابراهیم حقیقی را به دوش می کشد جای سوال دارد!
سخت است به سمت این باور نرویم که شاید باید همه چیزمان به هم بیاید، وقتی در این سالها آثار سینمایی، رویدادهای فرهنگی هنری و در کل بدنه سینمای کشور حرفی برای گفتن از جنس ناب هنر نداشته اند خب قطعا توقعی نمی توان از پوستر یک رویداد سینمایی مهم کشور داشت. در این میان این مخاطبان هستند که از این کج سلیقگی ها روز به روز دل آزرده تر و دورتر می شوند.
پوستری که اصلاح میشود
پس از مرقوم شدن این نوشته و نقدهای اینچنینی، با خبر شدیم روابط عمومی جشنواره فیلم فجر نسبت به انتقادات و بازخوردهای منفیای که از رونمایی پوستر جشنواره دریافت کرده، واکنش نشان داده و اعلام کرده است با بهره گیری از نظرات سازنده مطرح شده مجددا پوستر اصلاح و منتشر خواهد شد. رویکردی که در این سال ها کمتر شاهد آن بودیم و به عنوان یک اتفاق مثبت در کارنامه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر ثبت خواهد شد.
مسعود نجفی مدیر روابط عمومی جشنواره با قدردانی از تمام کسانی که دلسوزانه جشنواره را نقد می کنند اظهار کرد: امیدواریم در ادامه نیز همچنان موشکافانه جشنواره چهل و سوم را ارزیابی و ستاد برگزاری را از نقطه نظرات خود در جهت برپایی باشکوه تر بهره مند سازند.
این رویکرد در جامعه ای که نقد را برنمی تابد جای تقدیر دارد چرا که با چنین دیدی می توان از بسیاری مشکلات و خلاهایی که تا به امروز مغفول مانده گذر کرد.
ارسال دیدگاه