ثبت تجربه زیست روزهای کرونایی در حوزه علم و فرهنگ توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

تهران (پانا) - رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از انجام مصاحبه هایی به منظور ثبت تجربه زیست افراد شاخص و فرهیختگان در حوزه علم و فرهنگ در زمان شیوع ویروس کرونا به عنوان مجموعه تاریخ شفاهی خبر داد.

کد مطلب: ۱۱۱۴۲۷۳
لینک کوتاه کپی شد
ثبت تجربه زیست روزهای کرونایی در حوزه علم و فرهنگ توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا ظریفیان با اعلام این خبر درباره روند جمع آوری اطلاعات مربوط به تجربه زیست افراد شاخص و فرهیختگان در ایام کرونا توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: لیستی از شخصیت های علمی و فرهنگی کشور برای انجام مصاحبه تاریخ شفاهی توسط پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی تهیه شده است که در این لیست اسامی 70نفر از شخصیت های علمی و فرهنگی از بین روسای انجمن های علمی و فرهنگی، اساتید دانشگاه، فرهنگستان علوم، فرهنگستان ادب فارسی، فرهنگستان علوم پزشکی، انجمن جامعه شناسی، انجمن جمعیت شناسی و غیره انتخاب شده است.

ظریفیان اضافه کرد: پژوهشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پیرو پیشنهاداتی که در کمیته مقابله با کرونای این سازمان مطرح شد، طرح ثبت تاریخ شفاهی تعدادی از فرهیختگان و افراد شاخص کشور در عرصه های مختلف برای اجرا را به تصویب رساند.

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: در این زمینه بیش از هرچیزی سعی خواهد شد به سراغ آن دسته از افرادی برویم که مولف بوده و در حوزه علمی و فرهنگی کشور جایگاه ویژه ای داشته و صاحب اعتبار هستند.

وی درباره لیست تهیه شده از چهره هایی که تجربه زیست آنها ثبت می شود گفت: تجربه زیسته دوران کرونای بزرگانی چون عبدالله انوار، ژاله آموزگار، ایرج فاضل، علیرضا مرندی، هادی خانیکی، رضا داوری اردکانی، هوشنگ مرادی کرمانی، الهه کولایی، مهدی الهی قمشه ای، سید مصطفی محقق داماد، روزبه زرین کوب، داریوش مهرجویی، بهاءالدین خرمشاهی، محمود فرشچیان و غیره در تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ثبت می شود.

وی درباره مصاحبه تاریخ شفاهی با کادر درمان کشور، گفت: بی تردید تعدادی از افراد فعال در کادر درمان کشور(نیروهای موثر نظام سلامت) به فهرست تهیه شده اضافه می شوند؛ همچنین این مهم درباره بزرگانی که در صف بودند و افرادی که در این حوزه فعالیت داشتنند و در این مسیر به شهادت رسیدند مورد توجه قرار می گیرد.

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید براین مطلب که دامنه تاریخ شفاهی وسیع بوده و مستلزم فراهم سازی زیرساخت های لازم برای گسترش آن است، ادامه داد: با توجه به اهمیت پرداختن به این مهم، بی تردید روایت گری تاریخ زیسته در دوران کرونا و قرنطینه برای صاحبان نام و مشاهیر سایر استان ها و شهرستان های کشور مورد توجه قرار می گیرد.

ظریفیان یادآورشد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معتقد است بحران کرونا پدیده مهمی است و در تلاش است با تاکید بر مسئولیت و تعهد اجتماعی در حین این رخداد به طور ویژه به آن بپردازد تا ضمن جمع آوری و آرشیو اسناد و مدارک در این رابطه کمک موثری برای تحویل داده‌ها توسط اندیشمندان، محققان و صاحب نظران عرصه‌های مختلف باشد.

بر اساس این گزارش، تاریخ شفاهیoral History) ) یکی از شیوه های پژوهش در تاریخ است و به شرح و شناسایی وقایع، رویدادها و حوادث تاریخی بر اساس دیدگاه ها، شنیده ها و عملکرد شاهدان، ناظران و فعالان آن ماجراها می پردازد. تاریخ شفاهی حتی در صورت مکتوب شدن، خصلتی گفتاری دارد. در فرآیند مصاحبه تاریخ شفاهی دو عامل مصاحبه کننده و راوی ارتباطی تنگاتنگ یافته و مصاحبه کننده به عنوان یک شنونده فعال نقشی اساسی ایفا می کند تا مصاحبه شونده (راوی) در فضایی آرام و بی دغدغه به شرح و بسط دیدگاه ها و شنیده های خود بپردازد. بدیهی است نقش مصاحبه گر در این میان، نقشی فعال و پویاست و گفتمان متقابل مصاحبه گر و راوی با به کارگیری شیوه های اصولی و استاندارد مصاحبه تاریخ شفاهی به آشکار شدن زوایای پنهان تاریخ و بازسازی دوباره آن منجر می شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار