کارشناس مسائل سیاسی ملارد:
آیتالله کاشانی، معمار همبستگی مردمی در نهضت ملیسازی نفت بود
ملارد(پانا) -کارشناس مسائل سیاسی ملارد، آیتالله کاشانی را محور همگراییِ ملت در شکست استعمار نفتی خواند و تأکید کرد: بازخوانی نقش این پیشوای جهادی، گرهگشای تاریخ معاصر است.

حامد جمالی، کارشناس مسائل سیاسی شهرستان ملارد، در گفتوگو با خبرنگار پانا به مناسبت سالروز بزرگداشت آیتالله سید ابوالقاسم کاشانی، به شرح زندگینامه و اقدامات سیاسی و اجتماعی این شخصیت برجسته پرداخت.
جمالی با اشاره به تاریخ تولد و وفات آیتالله کاشانی گفت: «ایشان فرزند آیتالله سید مصطفی کاشانی، از مراجع تقلید در ایران و عراق، در ۲۸ آبان ماه ۱۲۶۱ خورشیدی در تهران به دنیا آمد. وی پس از تحصیلات مقدماتی، تهران را در سن ۱۵ یا ۱۶ سالگی ترک کرد و به همراه پدر خود ابتدا به عراق و سپس برای انجام مناسک حج به مکه عزیمت کرد.»
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: «آیتالله کاشانی در مهرماه سال ۱۳۴۰ بیمار شد و در بیمارستان بستری گردید. پس از مشورت خانواده با دولت، ابتدا تصمیم بر انتقال ایشان به آلمان گرفته شد، اما بلافاصله این تصمیم تغییر کرد و یکی از بهترین پزشکان فرانسوی برای درمان ایشان به تهران آورده شد.»
وی ادامه داد: «چند ماه بعد، آیتالله کاشانی مجدداً و این بار به بیماری حاد برونشیت مبتلا شد و سرانجام در ۲۳ اسفندماه ۱۳۴۰ درگذشت. در مراسم تشییع جنازه وی علاوه بر مردم، جمعی از سیاستمداران از جمله علی امینی "نخستوزیر وقت" و علما حضور داشتند و پیکر ایشان در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) در شهرری به خاک سپرده شد.»
جمالی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش محوری آیتالله کاشانی در ملی شدن صنعت نفت اشاره کرد و اظهار داشت: «ایشان نقشی عمده در موفقیت و همگانیکردن این نهضت ایفا کرد. موضعگیری قاطع کاشانی در حمایت از ملی شدن نفت، بسیاری از علمای سرشناس شیعه مانند آیات خوانساری، محلاتی و شاهرودی را نیز به حمایت از این حرکت برانگیخت.»
وی خاطرنشان کرد: «آیتالله کاشانی همچنین نقش بسیار مهمی در بر کنار کردن نخستوزیر وقت، سپهبد رزمآرا داشت و روابط نزدیکی با گروه فداییان اسلام و رهبر آن نواب صفوی برقرار کرده بود. پس از رزمآرا، طرح ملی شدن نفت در مجلس به تصویب رسید و چند ماه بعد دکتر محمد مصدق مأمور تشکیل کابینه شد.»
این تحلیلگر سیاسی نقطه عطف زندگی سیاسی آیتالله کاشانی را رویداد ۳۰ تیرماه سال ۱۳۳۱ دانست و تصریح کرد: «در این مقطع، ایشان با نخستوزیری احمد قوام (قوامالسلطنه) مخالفت کرد و در نامهای به دربار خواستار تداوم نخستوزیری دکتر مصدق شد.»
جمالی افزود: «استعفای مصدق و روی کار آمدن قوام، خشم مردم را برانگیخت و آیتالله کاشانی ضمن دعوت از مردم برای راهپیمایی علیه دولت قوام، در روز ۳۰ تیر طی بیانیهای اعلام کرد که اگر لازم باشد کفنپوش به میدان خواهد آمد.»
وی همچنین یادآور شد: «آیتالله کاشانی در نهضت مشروطه نیز مشاور شخصیتهایی چون آیتالله آخوند خراسانی، از رهبران اصلی نهضت، بود و ایشان را در تصمیمگیریهای مهم و تنظیم اعلامیهها یاری میداد.»
جمالی در پایان با تأکید بر جایگاه برجسته علمی، عملی و جهادی آیتالله سید ابوالقاسم کاشانی گفت: «ایشان از جوانی دارای افکار آزادیخواهانه و ستمستیز بود و در گستره جهان اسلام با استعمار و استبداد مبارزه کرد.»
ارسال دیدگاه