تحلیلگر مسائل خاورمیانه تشریح کرد:

بازتعریف قدرت دفاعی ایران و بحران مشروعیت نتانیاهو

ضرب شست ایران و تحقیر نظامی تل‌آویو در جنگ ۱۲ روزه

مشهد (پانا) - تحلیلگر مسائل خاورمیانه با تأکید بر اینکه پاسخ ایران به حملات اخیر رژیم صهیونیستی، فراتر از انتظار این رژیم بود و به بنیان‌های دکترین نظامی آن آسیب زد، گفت: رژیم صهیونیستی در مواجهه با توان دفاعی ایران، دچار بحران راهبردی شد و اکنون نخست‌وزیر آن با فشارهای فزاینده داخلی و اعتراض شدید مخالفانش مواجه است.

کد مطلب: ۱۵۸۶۳۸۰
لینک کوتاه کپی شد
بازتعریف قدرت دفاعی ایران و بحران مشروعیت نتانیاهو

ابوالقاسم شهریاری در گفت‌وگو با خبرنگار پانا با اشاره به تحولات جنگ ۱۲ روزه اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی اظهار کرد: «پاسخ ایران به حملات دشمن، نه‌تنها بازدارنده بلکه تحولی در دکترین دفاعی منطقه‌ای بود که نشان داد می‌توان با تکیه بر ظرفیت‌های بومی، توازن قوا را به چالش کشید.»

تحلیلگر مسائل منطقه با بیان اینکه دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران اساساً ماهیتی دفاع‌محور دارد، گفت: «درک ما از دفاع، صرفاً خنثی‌سازی تهاجم در خاک خودی نیست. گاهی دفاع، به معنای ضربه زدن به عمق تهدید است. ما زمانی وارد فاز تهاجمی می‌شویم که حمله‌ای متقابل و در پاسخ به تجاوز دشمن در حال انجام باشد.»

شهریاری تأکید کرد: «در این نبرد، هرچند پدافند ما هدف قرار گرفت و آسیب‌هایی متحمل شد، اما دشمن نتوانست به آسمان ایران تسلط یابد. این موضوع یکی از تمایزهای اساسی جنگ اخیر با سایر درگیری‌های منطقه‌ای است. توان هجومی ما، بخشی از دکترین دفاعی ما محسوب می‌شود، نه صرفاً ابزار بازدارندگی.»

این کارشناس مسائل نظامی، با اشاره به اینکه ایران همواره از آغاز جنگ پرهیز داشته، گفت: «دکترین نظامی ما فاقد مفهوم "ضربه اول" است. حتی در شرایطی که رژیم صهیونیستی پس از هفتم اکتبر در موضع ضعف قرار داشت و حمایت محور مقاومت از ما بسیار پررنگ بود، ایران همچنان آغازکننده جنگ نبود. ما به صراحت اعلام کردیم که حمله نمی‌کنیم مگر آنکه مورد حمله قرار بگیریم، و این اصل را در میدان عمل نیز رعایت کردیم.»

این استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی در ادامه با تحلیل دکترین نظامی رژیم صهیونیستی بیان کرد: «پاسخ هماهنگ و گسترده ایران، سه اصل بنیادین در راهبرد امنیتی تل‌آویو را به چالش کشید: حفظ نبردها در خارج از مرزهای اراضی اشغالی، تضمین امنیت شهرک‌نشینان و بازدارندگی از طریق قدرت ضربتی. هیچ‌یک از این مؤلفه‌ها در جنگ اخیر به‌درستی عمل نکرد و صهیونیست‌ها نتوانستند مانع از رسیدن جنگ به عمق اراضی اشغالی شوند.»

وی افزود: «از منظر سیاسی نیز، وضعیت داخلی رژیم دستخوش بحران شده است. نتانیاهو با انتقادات تند رقبای خود مواجه است و بسیاری معتقدند این درگیری تنها برای حفظ قدرت او آغاز شد؛ در حالی که اگر وارد این جنگ نمی‌شد، احتمال سقوط دولتش در هفته‌های گذشته بسیار بالا بود.»

شهریاری با تأکید بر لزوم بازبینی در آسیب‌پذیری‌های احتمالی دکترین نظامی ایران گفت: «ما باید به‌صورت علمی و ساختاری، نقاط ضعف خود را شناسایی و اصلاح کنیم. البته این جنگ نشان داد که ما از توان تشخیص ضعف‌های دشمن برخوردار هستیم. با آمادگی ۱۰۰ درصد، می‌توانیم از تکرار آسیب‌ها جلوگیری کنیم.»

این استاد دانشگاه با اشاره به یکی از نگرانی‌های راهبردی، اظهار کرد: «نباید فراموش کرد که نفوذ و دسترسی رژیم صهیونیستی به اطلاعات حساس و هدف قرار دادن فرماندهان بلندپایه ما، زنگ خطری جدی است. دشمن همچنان از ابزارهای نفوذ برای ضربه زدن استفاده می‌کند، و در همین حال، کشورهای غربی مجدداً به تقویت زرادخانه این رژیم پرداخته‌اند.»

شهریاری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «لابی صهیونیستی در آمریکا به‌شدت فعال شده تا رژیم را به جنگنده‌های پیشرفته‌تر از جمله مدل‌های نوع B مجهز کند. در حالی که این رژیم آزادانه از فضای کشورهای همسایه ما برای حملاتش بهره‌برداری کرد، ایران در شرایطی متفاوت و محدودتر عمل می‌کند.»

وی در پایان با اشاره به برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تصریح کرد: «دکترین نظامی جمهوری اسلامی به‌طور روشن تحت‌ تأثیر فتوای مقام معظم رهبری، هیچ‌گونه گرایشی به سلاح کشتار جمعی ندارد. دشمن اما با تکیه بر پروژه ایران‌هراسی، تلاش می‌کند چهره‌ای خشن از برنامه هسته‌ای ما ارائه دهد. این در حالی است که ما خود قربانی سلاح‌های کشتار جمعی هستیم؛ از بمباران سردشت گرفته تا فجایع شلمچه.»

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه افزود: «در این جنگ، حتی نحوه هدف‌گیری‌ها به‌گونه‌ای بود که از آسیب به مراکز غیرنظامی اجتناب شود. باید بدانیم که مقابله با سلاح هسته‌ای رژیم صهیونیستی، دیگر فقط وظیفه ما نیست؛ بلکه کشورهای منطقه باید برای ایجاد یک منطقه عاری از سلاح هسته‌ای اقدام کنند. این موضوع، نه‌تنها یک مطالبه منطقه‌ای بلکه یک وظیفه بین‌المللی است.»

خبرنگار : محدثه رمضانی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار