بررسی آثار انسانی و حقوقی تحریمهای یکجانبه در کنفرانس بینالمللی وزارت امور خارجه
تهران(پانا)- کنفرانس بینالمللی «اقدامات قهرآمیز یکجانبه، دسترسی به عدالت در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی» روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت با حضور چهرههای بینالمللی، کارشناسان حقوق بشر و مسئولان ایرانی در محل دفتر مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد.

به گزارش پانا، کنفرانس بینالمللی با عنوان «اقدامات قهرآمیز یکجانبه، دسترسی به عدالت در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی» روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت، در محل دفتر مطالعات بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
این رویداد با حضور شخصیتهایی چون کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه ایران؛ آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد؛ عطیه واریس، کارشناس مستقل بدهیهای خارجی سازمان ملل متحد؛ و جمعی دیگر از کارشناسان و فعالان حقوق بشر دوستانه برگزار شد.
یکی از پنلهای مهم این کنفرانس به موضوع «آثار منفی تحریمهای یکجانبه بر بهرهمندی از حقوق بشر» اختصاص داشت که طی آن، کارشناسان حقوق بشر به بحث و تبادل نظر درباره تبعات انسانی و اجتماعی تحریمها پرداختند.
مونا رحمانی، مدیرعامل مؤسسه بینالمللی کنشگران توسعه فردا، در سخنرانی خود با اشاره به ابعاد مختلف تحریمها گفت: تحریم برای ما در کنار رنج و تلخی، توانست بستر تحول نیز باشد. مردم ایران، در طول تاریخ، نشان دادهاند که تابآور، خلاق و اهل سازندگیاند. از دل تحریمها، بذرهایی از خودکفایی، نوآوری و سبک زندگی بومیشده روییده که اگر به درستی هدایت شوند، میتوانند بخشی از راهحل باشند.
وی همچنین بر تعهد کنشگران اجتماعی به بازتاب صدای مردم ایران در مجامع بینالمللی تأکید کرد و افزود: «عبور از تبعات تحریم، نهفقط به تصمیمات کلان ملی، بلکه به اجرای حرفهای و منصفانه قوانین بینالمللی و نظارت دقیق بر ساختارهای مرتبط با حقوق بشر دوستانه وابسته است. ما، به عنوان کنشگران اجتماعی، خود را متعهد میدانیم که صدای مردم عزیزمان در تمامی جوامع و مجامع بینالمللی باشیم؛ به امید روزی که سبک زندگی مردم ایران، نه از سر اجبار و تحریم، بلکه بر مبنای انتخاب و حق برابر و عدالت که در منشور حقوق بشر دوستانه نیز آمده، شکل گیرد.
رحمانی با اشاره به آثار اقتصادی تحریمها، به وضعیت نابسامان کارگاههای فرشبافی پرداخت و گفت: فشارهای معیشتی، ساختار خانواده را شکننده کرده و کسبوکارهای خرد و خانگی را از بین برده است. بهطور مثال، حداقل سی درصد از کارگاههای فرشبافی در روستاها نابود شدهاند و این آسیب به جامعه روستایی و اقشار آسیبپذیر بسیار شدیدتر از مناطق شهری بوده است.
وی ادامه داد: نرخ صادرات فرش نسبت به سال ۱۳۹۶، با کاهش ۹۰ درصدی از ۴۲۶ میلیون دلار به ۴۱.۷ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که صنعت فرش بخشی از فرهنگ و هویت ملی ماست. از سویی، نزدیک به ۲ میلیون نفر در زنجیره اشتغال فرش حضور داشتند که با احتساب میانگین خانوار ۴ نفر، معادل ۸ میلیون نفر، معیشت خود را از دست دادهاند. عددی که با جمعیت برخی کشورهای اروپایی برابری میکند؛ گویی اقتصاد یک کشور بهطور کامل متوقف شده باشد.
وی در ادامه به آثار جمعیتی و اجتماعی تحریمها اشاره کرد و گفت: سن ازدواج افزایش یافته و کاهش نرخ فرزندآوری از پیامدهای مستقیم این فشارهاست.
رحمانی با اشاره به جنبهای انسانی از رفتار مردم ایران در این شرایط، تأکید کرد: در تمام این سالها، مردم ایران سفره خود را با بیش از چند میلیون مهاجر و پناهجو تقسیم کردهاند. با وجود تنگناها، کرامت انسانی را حفظ کردند. این تصمیم، از سر انسانیت است، نه وفور منابع. در اوج تحریم، هنوز چیزی هست که تحریمپذیر نیست: قلب و کرامت ایرانی.
در ادامه این نشست، یونس عرب، مدیرعامل انجمن تالاسمی، به بررسی اثرات تحریمها بر بیماران تالاسمی پرداخت و گفت: تحریمها دسترسی به مراقبتهای بهداشتی ضروری را محدود کرده و خدمات درمانی این بیماران را تحت تأثیر قرار داده است.
همچنین، رضایی، نماینده انجمن اوتیسم، در سخنانی به محدودیتهای صادرات داروهای ضروری از سوی کشورهای اروپایی اشاره کرد و افزود: این محدودیتها تأثیرات منفی زیادی بر زندگی اجتماعی بیماران اوتیسم و خانوادههای آنان گذاشته است.
اخوان، استاد دانشگاه و عضو هیأتمدیره انجمن تالاسمی نیز با اشاره به چالشهای جدی بیماران تالاسمی گفت: محدودیت در تأمین داروها و تجهیزات پزشکی تأثیرات منفی چشمگیری بر روند درمان و کیفیت زندگی این بیماران گذاشته است. او بر لزوم حمایتهای بیشتر و رفع موانع تأکید کرد.
در این نشست یکروزه، شخصیتهایی از جمله معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره آثار تحریمهای یکجانبه بر حقوق بشر، کارشناس مستقل سازمان ملل در زمینه بدهیهای مالی، نماینده گروه بینالمللی دوستان مدافع منشور ملل متحد، رئیس دفتر حقوقی نهاد ریاست جمهوری، و جمعی از اساتید و صاحبنظران داخلی و خارجی حوزه حقوق بینالملل، به بیان دیدگاههای خود درباره ضرورت دسترسی به عدالت و بررسی راهکارهای پاسخگو کردن تحریمکنندگان پرداختند
ارسال دیدگاه