فاتح و اقداماتی که ماندگار شد

فاتح شخصی که قلب کارگران را فتح کرد

کرج(پانا)-یکی از کارآفرینان بزرگ و برتر ایران که در سال ۱۲۷۷ در یزد متولد شد و اقدامات بزرگ و ماندگاری در کشور به ویژه در استان‌البرز برجای گذاشت.

کد مطلب: ۱۵۸۲۷۸۲
لینک کوتاه کپی شد
فاتح و اقداماتی که ماندگار شد

محمدصادق فاتح یزدی، یکی از بزرگ‌ترین کارآفرینان و صنعتگران ایران در نیمه قرن ۱۴ خورشیدی در سال ۱۲۷۷ در شهر یزد متولد شد که نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری چهره صنعتی و شهری استان‌البرز، به‌ویژه شهر کرج، ایفا کرد، او را بسیاری به عنوان بنیان‌گذار کرج نوین می‌شناسند، نام او با توسعه صنعتی، شهرک‌سازی کارگری، تأسیس کارخانجات متعدد، و فعالیت‌های گسترده عام‌المنفعه‌گره خورده است.

فاتح تحصیلات خود را در رشته مهندسی کشاورزی در هند به پایان رساند و پس از بازگشت به ایران، مسیر خود را در تولید، صنعت و توسعه آغاز کرد. او با تأسیس ده‌ها کارخانه و شرکت صنعتی، فرصت‌های شغلی و اقتصادی قابل‌توجهی برای مردم یزد، البرز و سایر نقاط کشور ایجاد کرد.
 
از جمله اقدامات چشمگیر او می‌توان به پایه‌گذاری شهرک‌های مسکونی برای کارگران (نظیر جهانشهر، چهارصد دستگاه، کوی کارمندان شمالی و جنوبی)، ساخت مراکز آموزشی، درمانی و فرهنگی و همچنین مشارکت فعال در توسعه خدمات زیربنایی شهری اشاره کرد.
 
از فعالیت‌های صنعتی فاتح می توان به تأسیس گروه صنعتی «جهان» می توان به کارخانه جهان‌ چیت ریسندگی و بافندگی که در سال(۱۳۳۵) تاسیس شد،شرکت روغن نباتی جهان (۱۳۳۶)،کارخانه پلاستیک‌سازی آرمه (۱۳۴۷)،شرکت‌های پتوبافی، صابون‌سازی، روغن موتور، چای، قند، بسته‌بندی و یخ‌سازی جهان،سردخانه میوه با ظرفیت ۱۲۰۰ تن،۱۵۰ هکتار باغ میوه، ۸۰ هکتار جنگل چوب‌های صنعتی،شرکت دامداری، بافندگی زنان، و توسعه کشاورزی نوین اشاره کرد.
در دهه ۴۰ خورشیدی، شمار کارگران و کارمندان مجموعه «جهان» بالغ بر ۳۰۰۰ نفر بود که آن را به یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های صنعتی کشور تبدیل کرده بود.
 
فاتح اعتقاد راسخی به توسعه انسان‌محور داشت که اقدامات موثری از جمله تاسیس آموزشگاه حرفه‌ای فاتح (امروزه مرکز آموزش فنی‌وحرفه‌ای کرج)،مدارس متعددی در کرج، تهران و مشهد،ساختمان پیکار با بی‌سوادی ویژه کارگران،درمانگاه کارگری، بیمارستان، خوابگاه دانشگاه، یتیم‌خانه، زورخانه و ورزشگاه،تأمین هزینه تحصیل فرزندان کارگران،دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در کرج،پشتیبانی از ساخت بیمارستان شیر و خورشید (مدنی فعلی) و احداث مراکز رفاهی و خیریه در مناطق مختلف کشور اشاره کرد.
 
امروز، بسیاری از زیرساخت‌ها و بناهای خدماتی و صنعتی در شهر کرج، ریشه در اندیشه توسعه‌محور محمدصادق فاتح یزدی دارد،تأثیر کارهای او را می‌توان در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و محیط‌زیستی استان البرز و حتی کشور مشاهده کرد، او نمونه‌ای است از اینکه کارآفرینی می‌تواند در خدمت آبادانی و ارتقاء کیفیت زندگی باشد و همچنین فاتح تاکید و توجه بسیاری به کاگران و ایجاد رفاه برای آنان داشت.
 
محمد صادق فاتح یزدی در سال ۱۳۵۳ چشم از جهان فرو بست.
نویسنده : دانش‌آموز: امیررضا خروطی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار