یادداشتی به مناسبت روز معلم؛
زنبورعسل، آموزگاری کوچک برای نسل سازندگان ایران
دیروز ۱۲ اردیبهشت مناسبت گرامیداشت مقام معلم و آموزگار در ایران بود. گرامیداشت روز بزرگ انسانهایی که در مسیر ساختن آیندهای پایدار و آباد، بهعنوان معماران نسل آینده، نقشی بیبدیل دارند.

حبیب اله مزارعی- فارغ از انواع استوری ها و پیامهای با رنگ و لعاب در توصیف آموزگاران نظام آموزشوپرورش کشور، اگر خواهان تربیت نسلی آگاه، مسئول و طبیعتدوست است، باید از همین آغازین سالهای مدرسه، مفاهیمی بنیادین را با بیانی ساده و الهامبخش در ذهن کودکان و نسل آینده ساز ایران نهادینه کند. یکی از این مفاهیم، اهمیت زنبورعسل و نقش شگفتانگیز آن در زندگی بشر و امنیت غذایی است.
زنبورعسل نهتنها در قرآن کریم جایگاه دارد، بلکه سورهای مستقل به نام آن نازل شده و خداوند در آیات آن، به تدبیر و حکمت الهی در زندگی این موجود کوچک اما با عظمت اشاره میکند: «وَأوحى رَبُّکَ إِلَى النَّحْلِ...» (نحل: ۶۸). همچنین پیامبر اسلام (ص) نیز اهمیت علم و آموزش را با این سخن روشن میسازد: «طَلَبُ العِلْمِ فَریضةٌ عَلى کُلِّ مُسلِمٍ».
از اینرو، گنجاندن موضوع زنبورعسل در کتب درسی ابتدایی، بهویژه در مقطع اول دبستان، میتواند بستری مناسب برای آموزش حروفی مانند حرف «ز» یا سایر حروف آن به فراخور ترتیب هیئت مربوطه در کتاب درسی باشد. این فرصت آموزشی میتواند با محتوایی تلفیقی از علم، طبیعت و دین، کودکان را با شگفتیهای زنبورعسل، نقش آن در گردهافشانی، تولید عسل، حفاظت از محیط زیست و امنیت غذایی و رونق کشاورزی آشنا سازد.
برگزاری برنامههای فرهنگسازی با همکاری تشکلهای زنبورداری، انجمنهای محیط زیستی و نهادهای مردمی در مدارس، نهتنها انگیزه یادگیری را افزایش میدهد، بلکه رابطه عاطفی کودکان با طبیعت را تقویت میکند. در واقع، آموزش درباره زنبورعسل، آموزش زندگی است: نظم، کار گروهی، مسئولیتپذیری، و خدمت بیمنت.
اگر بهدرستی عمل کنیم، همین زنبور در ظاهر و جثه کوچک میتواند الهامبخش نسل بزرگی از ایرانسازان فردا باشد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری زنبورداران ایران و بازنشسته فرهنگی آموزش و پرورش
ارسال دیدگاه