رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور:
خروج ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از اتباع غیرمجاز از مرزهای دوغارون و میلک/ تمام اتباع غیرمجاز باید از کشور خارج شوند
تهران (پانا) - رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، با اشاره به اجرای طرح بازگشت اتباع غیرمجاز از ابتدای سال، اعلام کرد: روزانه حدود ۱۶ تا ۱۷ هزارنفر از اتباع کشور افغانستان مرزهای دوغارون و میلک از کشور خارج میشوند و این روند تا بازگشت کامل اتباع فاقد مجوز اقامت ادامه خواهد داشت.

نادر یاراحمدی رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور درباره آخرین روند خروج اتباع غیرمجاز افغانستانی از کشور گفت: برای حضور افراد در یک جامعه نیاز به دلیل وجود دارد، برای ما که ایرانی هستیم نیازی به دلیل نیست و به نوعی همین که ایرانی هستیم خودش یک دلیل به حساب میآید اما برای افراد خارجی باید دلیلی وجود داشته باشد؛ برخی گردشگرند، برخی تحصیل میکنند و …
وی افزود: البته افراد غیرمجاز نیز میتوانند حضور داشته باشند، عده زیادی هستند که در کشورهای مختلف درخواست پناهندگی دارند که برای آن شرایطی در نظر گرفته میشود. وقتی کسی پناهجو است باید خودش را طی ۲۴ ساعت به پلیس معرفی کند. درباره کسانی که به عنوان افراد غیرمجاز درخصوص آنها اقداماتی انجام میشود هیچکدام از این شرایط محقق نشده است.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی با بیان اینکه این اتباع به نحوی وارد کشور شدند که ما هیچ شناختی از آنها نداریم، گفت: اگر این افراد میخواستند که این شناخت محقق بشود، باید خودشان را معرفی میکردند اما هیچ سند هویتی ارائه نکردند؛ ما به این افراد میگوییم افراد غیرمجاز. برای افراد غیرمجاز در تمام دنیا یک قانون اعمال میشود که آن هم خروج از کشور است. ما بر اساس دستوراتی که داریم باید این را اعمال میکردیم و از سال گذشته این مسئله را اعلام کردیم و از اول فروردین آن را اجرا کردیم.
یار احمدی با اشاره به جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان اظهارکرد: این مسئله باعث شد تا خود این افراد برای خروج داوطلب بشوند. همه تصور میکنند که روند خروج اتباع از زمان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اتفاق افتاد اما ما این اقدام را اول فروردین ماه ۱۴۰۴ شروع کردیم. ما برنامه داشتیم و به تمام کسانی که خود معرف بودند اعلام کردیم، حتی مشخص کرده بودیم که چه میزان در روز میخواهیم افراد را خارج کنیم.
وی ادامه داد: شرایط فوقالعادهای که حادث شد باعث شد تا تعداد کسانی که میخواستند از کشور خارج شوند روزبهروز افزایش پیدا کند؛ امکانات ما نیز محدود بود که در نتیجه مسائلی رخ داد که توجه همه را به خود جلب کرد و همه فکر کردند که شروع این موضوع از زمان جنگ تحمیلی ۱۲ است.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی با تاکید بر اینکه اتباع مختلفی از کشورهای جهان در کشور ما زندگی میکنند گفت: چون فاصله این افراد با اتباع افغانستانی اینقدر زیاد است، ما آنها را خیلی مورد توجه قرار نمیدهیم. بیش از ۶ میلیون نفر از اتباع افغانستانی در ایران زندگی میکردند که ما به افراد غیر مجاز زمان دادیم تا از کشور خارج بشوند.
به گفته یار احمدی تا امروز ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از اتباع غیرمجاز از دو مرز دوغارون و میلک خارج شدند که این روند همچنان ادامه دارد تا تمام افراد غیرمجاز به کشور خودشان برگردند.
وی در ادامه تصریح کرد: این افراد بعدا میتوانند در آینده مانند افراد عادی تقاضای ورود بکنند. ویزا قوانین خودش را دارد که آیا این افراد میتوانند وارد بشوند یا خیر. ما تمام دلواپسیمان این است که کسانی که وارد کشورمان میشوند به یک دلیل مشخص و با توجه به آن دلیل از یک سند هویتی برخوردار باشند و با توجه به آن سند از تسهیلاتی که لازم است استفاده بکنند.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: این افراد اگر دستگیر شده باشند تا چند سال نمیتوانند ویزا بگیرند اما افراد خود معرف بخاطر همکاری در خروج درلیست سیاه ما قرار نمیگیرند.
یاراحمدی تصریح کرد: ما بعد از افراد محترم افغانستانی، اتباع عراقی را داریم که همچنان تعدادی از آنها از کشور خارج نشدند و با شرایط پناهندگی مشغول به زندگی هستند. همچنین اخیرا در مرزهای شرقی از کشورهایی نظیر پاکستان و بنگلادش ورود به کشور داریم که غیرقانونی بوده و دستگیر میشوند که آنها هم طرد میشوند.
وی درخصوص تفکیک اتیاع مجاز و غیرمجاز نیز گفت: از بین ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر اتباع افغانستانی که در بین ما زندگی میکردند، نزدیک به ۳۳ هزار نفر در کمپهای پناهندگی زندگی میکنند و بقیه آنها در کنار مردم زندگی میکنند؛ در نتیجه از همه امکاناتی که ایرانیان برخوردار هستند، استفاده میکنند و مهمترین مسئلهای که وجود دارد این است که عدهای میگویند این افراد چون کار میکنند باید یارانه بگیرند. یارانه حقی است که دولت ایران به ایرانیان میدهد و یک فرد خارجی نمیتواند از آن استفاده بکند اما چون نمیتوانیم بین یک ایرانی و یک افغانستانی که در کشور ما زندگی میکند تمیز قائل بشویم وقتی میخواهند نان بخرند، از برق استفاده بکنند در واقع از یارانه استفاده میکنند.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ادامه داد: چیزی که امروز باعث جذابیت کشور ما شده است، وجود یارانههایی است که حق یک ایرانی هست که این افراد هم از آن استفاده میکنند. امیدواریم در برنامههایی که در مجلس پیگیری میکنیم بعد از هفت سال موفق شویم لایحه دولت که با طرح تلفیق شده بود به کمیسون برود و تبدیل به یک قانون بشود. در برخی مواقع باید این را لحاظ بکنیم و جذابیتی را که برای ورود افراد به صورت غیرقانونی ایجاد شده را محدود بکنیم. افراد مجاز میتوانند از این استفاده بکنند، اگرچه آنها هم باید مالیاتهایی پرداخت بکنند که ما در نگاه رئوفانهای که داشیتم از افراد غیرمجاز مالیاتی اخذ نکردیم. بنظر میآید باید یک بازنگری در این حوزه صورت بگیرد. همه کسانی که وارد ایران میشوند میهمان ما هستند اما مطمئن باشید برای میهمان هم باید حتما یک شرایط وجودی داشته باشد. چون سالها است شرایطی لحاظ نکردیم به نظر میرسد که داریم کار غیرعادی انجام میدهیم. افراد مجاز همچنان میتوانند مطابق با کارتهای هویتی که به آنها تعلق میگیرد از امکانات استفاده بکنند.
یار احمدی در ادامه اظهار کرد: درخصوص اتباع مجاز، تمام شرایطی که در گذشته وجود داشته همچنان وجود دارد.وی با اشاره به شایعاتی که درباره اخراج همه افغانستانیها مطرح شده گفت: هرکسی که به صورت غیرمجاز وارد کشور شده است، خودش باید برود و از آنها درخواست میکنیم که خودشان خارج بشوند. کسانی که نمیروند توسط پلیس به سمت مرزها هدایت میشوند تا بروند.
ازسوی دیگر کسانی که امروز شامل این طرح میشوند و باید از کشور بروند در چند ایستگاه مختلف قرار میگیرند؛ به عنوان مثال اگر عدهای را در تهران سازماندهی میکنیم به مشهد میروند در مشهد همه این افراد چک میشوند تا کسی که کارت داشته بخاطر سهل انگاری و بیتوجهی اخراج نشود. همچنین تاکید کردیم که اگر کسی مریضی و مشکلاتی دارد که نباید اخراج بشود هم چک شود. در مرزهای دوغارون و میلک افراد خارج میشوند و روزانه چیزی حدود ۱۶ الی ۱۷ هزار نفر را از مرز خارج میکنیم.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت:. در هر صورت رفتن این افراد دارای شرایط سختی است، اضافه شدن ازدحام جمعیت در ایام اربعین شرایطی را ایجاد میکند که شرایط سختتر میشود. حتی گمرک وسایل این افراد را بررسی نمیکند تا راحتتر خارج بشوند. خودروهایی که گذاشتیم تا افراد را به افغانستان ببرند بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت این وسایل را انتقال میدهند. آن سوی مرز شرایط کمی سختتر است؛ دولت طالبان پای کار آمده و احساس مسئولیت کرده و خوشبختانه در چند ماهی که مذاکره داشتیم قبول کرده که این افراد باید برگردند و ما نمیتوانیم افراد غیرمجاز را در کشورمان نگهداریم. این امر در حال حاضر به صورت عادی انجام میشود.
یار احمدی در پایان تاکید کرد: مردم به عدد و رقمهای غیر واقعی که بعدا توسط افراد غیر مسئول مطرح میشود، توجه نکنند. به عنوان مثال مطرح میکنند که تا ۱۵ تیرماه ۱۴۰۴ این طرح به پایان رسید، اما به دلیل گرمای هوا، شرایط فوقالعاده و تعطیلی سیستم اداری ما، اعلام کردیم اگر افرادی که جا ماندند میتوانند در زمانی که مشخص کردیم از کشور خارج بشوند، اما اگر این افراد بازهم جا ماندند مطمئن باشند که اگر آن زمان تمام بشود نمیتوانیم تسهیلات ویژهای ارائه بدهیم.
ارسال دیدگاه