در گفت‌وگو با پانا پاسخ داده شد

چگونه علیه یک شخص دادخواست تنظیم کنیم؟

تهلران (پانا) - تنظیم کردن دادخواست موضوع مهمی است که اگر نکات ضروری آن رعایت نشود ممکن است نوبت دادرسی شما را به تاخیر بیندازد یا حتی موجب رد شدن و ابطال دادخواست شما شود.

کد مطلب: ۱۵۶۶۶۴۳
لینک کوتاه کپی شد
چگونه علیه یک شخص دادخواست تنظیم کنیم؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قصد طرح دعوا و تنظیم دادخواست علیه  شخصی را دارید اما نمی‌دانید برای این کار چگونه دادخواست تنظیم کنید یا حتی دادخواست تنظیم شده را به کجا تحویل دهید. تنظیم کردن دادخواست موضوع مهمی است که اگر نکات ضروری آن رعایت نشود ممکن است نوبت دادرسی شما را به تاخیر بیندازد یا حتی موجب رد شدن و ابطال دادخواست شما شود. در این را بطه با یک حقوقدان گفت‌وگو کردیم.

یاسر میرزاجعفری، حقوقدان در گفت‌وگو با پانا اظهار کرد: «دادخواست، نوشته‌ای رسمی است که از سوی خواهان (شخصی که ادعایی علیه دیگری دارد) به دادگاه ارائه می‌شود و به موجب آن، رسیدگی قضایی آغاز می‌شود. این سند باید وفق مقررات آیین دادرسی مدنی تنظیم شود.»

مشخصات الزامی دادخواست (ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی)

میرزاجعفری بیان داشت: «براساس ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی، دادخواست باید دارای چند مورد باشند. در ابتدا مشخصات طرفین دعوا که شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، محل اقامت خواهان و خواندهدر صورت داشتن وکیل، مشخصات وکیل نیز باید درج شود.مورد بعد تعیین دادگاه صالح است که باید مرجع صالح برای رسیدگی قید شود.»

نوشتن دقیق موضوع دعوا

مورد بعد این است که موضوع دعوا به‌طور صریح و روشن موضوع خواسته (مثل مطالبه وجه، الزام به تنظیم سند رسمی، فسخ قرارداد و ...) نوشته شود. همچنین در دادخواست باید دلایل و مستندات دعوا آورده شود که شامل اسناد، شهادت شهود، کارشناسی و سایر ادله اثبات دعوی.»

وی افزود: «مورد دیگر شرح ماوقع است یعنی توضیح دقیق و مستند از وقایع مربوط به دعوا، به‌گونه‌ای که روند وقوع اختلاف و مطالبه حق روشن شود. همچنین در دادخواست ارزش خواسته:در دعاوی مالی، تعیین بهای خواسته (جهت تشخیص هزینه دادرسی و صلاحیت دادگاه) هم الزامی است.»

بقیه نکات مهم در تنظیم دادخواست

علاوه بر موارد فوق امضای خواهان یا نماینده قانونی او، اصول نگارشی در تنظیم دادخواست، استفاده از زبان رسمی و حقوقی، پرهیز از عبارات احساسی، توهین‌آمیز یا مبهم، ترتیب منطقی بیان وقایع (از قدیم به جدید)، ارجاع دقیق به مواد قانونی یا اسناد، در صورت امکان استفاده از تیترهای واضح برای تفکیک بخش‌ها (موضوع دعوی، شرح ماوقع، دلایل، خواسته نهایی تقدیم دادخواست باید در دادخواست ذکر شود.»

دادخواست باید در فرم مخصوص چاپی دادخواست نوشته شده و همراه با پیوست‌ها تسلیم دفتر خدمات الکترونیک قضایی شود .در صورت نقص، دادخواست‌دهنده باید ظرف مدت تعیین‌شده آن را تکمیل کند.»

 

 

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار