رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر
مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیکها یک تهدید جهانی است
تهران (پانا) - رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیکها را یک تهدید جهانی اعلام کرد و گفت برخی گمان میکردند این تهدید برای آینده دور است، اما اکنون این تهدید تاثیر خود را بر زندگی بشر به جای گذاشته است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت بهداشت، محمد مهدی گویا با بیان این مطلب در نشست خبری هفته جهانی اطلاع رسانی درباره آنتی بیوتیکها، گفت: مصرف آنتی بیوتیکها حتما باید با تجویز پزشک باشد و خودسرانه انجام نگیرد. مصرف آنتی بیوتیک باید صحیح، به موقع و به اندازه باشد. بیمار باید بداند چه آنتی بیوتیکی برای چه موردی مصرف میکند. باید طول مدت درمان را رعایت کند و داروی مصرفی را بیجا قطع نکند تا دارو اثربخشی لازم را داشته باشد.
وی افزود: آنتی بیوتیکها در زندگی بشر تحولی عظیم به جا گذاشتند. بعد از کشف آنتی بیوتیکها عرصه بشری شاهد تحولی شگرف شد و بسیاری از بیماریهای عفونی خطرناک و مرگبار مهار شدند.
وی ادامه داد: در طول زمان هزاران نوع آنتی بیوتیک به نظام سلامت کشورها وارد شدند و هرکدام توانستند تحول، عمده ای در سلامت انسان ایجاد کنند. بسیاری از همه گیریهای بزرگ در دنیا با مصرف صحیح آنتی بیوتیکها کنترل شدند. اما همین آنتی بیوتیکها به دلیل مصرف بیرویه، بیجا و ناصحیح کم کم در حال از دست دادن ارزشهای خود هستند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر گفت: این معضل به خاطر خطای بشری رخ داده است نه بیاثری آنتی بیوتیکها. خطاهایی مانند خود درمانی یا عدم تکمیل دوره درمان، اطلاعات کافی نداشتن درباره آنتی بیوتیکها و اثربخشی و عوارض آن و نیز چگونگی مواجهه با عوارض مصرف آنها که به مصرف کننده بر میگردند موجب مقاومت میکروبی در برابر آنتی بیوتیکها شده است.
گویا افزود: وجود باورهای غلط در برخی افراد درباره آنتی بیوتیکها، تبلیغات نادرست و نبود نظارت از سوی موسسات دارویی، آموزش نامناسب مردم، رفتار غیرحرفهای برخی از درمان گرها، تجویز نابجای آنتی بیوتیکها و انتخاب غیرصحیح داروهای ضدمیکروبی نیز بر اثربخشی آنتی بیوتیکها و مقاومت میکروبی در برابر آنها تاثیر داشته است.
وی با اشاره به اینکه این مشکلات در همه جای دنیا وجود دارد، ادامه داد: برخی از دلایل مقاوم شدن میکروبها به آنتی بیوتیک به مراکز درمان برمیگردند. یکی از مهمترین وظایف مراکز بهداشتی، درمانی اینست که عوامل میکروبی به صورت نابجا در این مراکز رشد نکنند و عامل میکروبی از بیمار به بیمار، از پزشک به بیمار، از بیمار به پزشک و پرستار، از بیمار به ملاقات کننده و بالعکس منتقل نشود.
وی مشکل دیگر مقاومت میکروبی نسبت به داروهای ضد میکروبی را مصرف این داروها در دامها دانست و گفت: آنتی بیوتیکها حتی در برخی مواد غذایی نیز مصرف میشوند که اگر مراقبت و نظارت درستی انجام نشود یکی از راههای مهم مقاومت میکروبی در این بخش است.
وی بیان کرد: برخی میکروارگانیسمها پیدا شدهاند که یا به سختی به درمان ضد میکروبی پاسخ میدهند یا اصلاً به درمان جواب نمیدهند. هم اکنون برخی از میکروبها و بیماریها مثل تیفوئید یا بیماریهای عفونی گوارشی وجود دارند که دیگر به درمان ساده ضد میکروبی پاسخ نمیدهند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر بیان کرد: برخی بیماریهای آمیزشی مثل سوزاک در دنیا به دلیل مصرف غیرصحیح آنتی بیوتیکها به درمان جواب نمیدهند که طولانی شدن این بیماری تاثیر سویی در روابط جنسی و خانوادهها برجای میگذراد.
گویا اجرای برنامه کشوری مقاومت میکروبی از سوی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر را مورد اشاره قرار داد و گفت: در این برنامه سعی شده است سرعت پیدایش مقاومت میکروبی کاهش یابد زیرا هیچ کشوری نمیتواند از سرعت رشد آن صد در صد جلوگیری کند.
وی ارتقای دانش مردم، مطالعه مستمر وضعیت مقاومت میکروبی در مراکز درمانی، گسترش روشهای کنترل عفونت در سطح مراکز درمانی کشور با توصیه به شستشوی مرتب دستها و تحقیقات در زمینه آنتی بیوتیکها در کشور را بخشهای دیگر این برنامه اعلام کرد و اظهار کرد: راهکار دیگر مقابله با این معضل، طبقهبندی آنتی بیوتیکها و هدایت کردن مساله تجویز آنتی بیوتیکها در کشور است. زیرا برخی آنتی بیوتیکها را فقط باید عدهای خاص از پزشکان تجویز کنند.
وی در پایان، افزایش آگاهی عمومی، پایش مصرف داروهای میکروبی، شناسایی علائم تغییر نسبت به مقاومت در برابر داروها، ترویج استفاده مناسب از داروهای ضد میکروبی، استانداردسازی تستهای آزمایشگاهی برای تشخیص عفونتهای مقاوم، ثبت موارد ابتلا به عفونتهای مقاوم به آنتی بیوتیکها، مراقبت از همهگیری مقاومت به آنتی بیوتیکها و همکاری با سازمانهای دیگر در جهت مصرف منطقی آنتی بیوتیکها را اهداف این برنامه برشمرد.
ارسال دیدگاه