جزئیات جلسه شورای حکام؛ خبرگزاری فرانسه: غربی‌ها در تلاش برای محکومیت ایران هستند

تهران (پانا) - نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در صفحه توئیترش جزئیاتی را درباره دستور کار جلسه جدید شورای حکام مطرح کرد.

کد مطلب: ۱۲۸۴۷۸۰
لینک کوتاه کپی شد
جزئیات جلسه شورای حکام؛ خبرگزاری فرانسه: غربی‌ها در تلاش برای محکومیت ایران هستند

‌میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی درباره برگزاری دور جدید نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صفحه توییترش نوشت: جلسه شورای حکام آژانس روز دوشنبه (امروز) آغاز می‌شود. انتظار می‌رود که پر تنش و پر بحث باشد.

اولیانوف درباره دستور کار این جلسه گفت: علاوه بر برخی جنبه‌های همیشگی کار آژانس، شورا درباره مسائل مربوط به ایران، اوکراین و معاهده سه جانبه امنیتی AUKUS (میان استرالیا، انگلیس و آمریکا) نیز بحث خواهد کرد.

‌خبرگزاری رویترز چهارشنبه گذشته گزارش داد، آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان‌ پیش‌نویس یک قطعنامه برای ارائه به نشست هفته بعد شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تهیه کرده‌اند که از ایران می‌خواهد به سوالات باقی‌مانده آژانس درباره ذرات اورانیوم پیدا شده در سه محل توضیح دهد. در پیش‌نویس این قطعنامه که روز چهارشنبه رویترز آن را رویت کرده، آمده است، شورای حکام «از ایران می‌خواهد فورا برای اجرای تعهدات قانونی‌اش اقدام کرده و بدون اتلاف وقت به پیشنهاد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای همکاری بیشتر جهت شفاف‌سازی و حل و فصل مسائل باقی‌مانده پادمانی عمل کند.»

‌اخیرا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی مدعی شد، ایران همچنان به سوالات در خصوص منشاء ذرات اورانیوم یافت‌شده در سه سایت هسته‌ای اعلام‌نشده پاسخ نداده است. خبرگزاری رویترز در این باره نوشته بود: در گزارش فصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز دوشنبه(۹ خرداد) به رصد رویترز رسیده است، آمده که ایران همچنان نتوانسته که توضیحاتی که اعتبار فنی داشته باشند در خصوص یافته‌ها در این سایت‌های هسته‌ای ارائه دهد. در این گزارش آمده است، «مشکلات پادمانی درخصوص این سه مکان همچنان برجسته است.»

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری اخیرش درباره گزارش آژانس گفت:‌ متأسفانه این گزارش بازتاب‌دهنده واقعیت گفت‌وگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مکتوب ایران پاسخ‌هایی را به آژانس ارائه کرد و چند دور نشست‌های مفصل به صورت حضوری برگزار شد که پاسخ‌های فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد.

خطیب‌زاده با بیان اینکه این گزارش همانی است که آقای گروسی در پارلمان اروپا پیش از دور سوم گفت‌وگوهای ایران و آژانس به صورت شتابزده اعلام کرد، گفت:‌ این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست ایران و آژانس جمع‌بندی شده بود و به نظر می‌رسد که شتابزدگی در این جمع‌بندی وجود دارد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران با تأکید بر اینکه بنابراین آنچه که در این گزارش دیده می‌شود چیز جدیدی نیست، افزود: گزارش ارائه شده منصفانه و متوازن نیست و بیم آن می‌رود که فشار صهیونیست‌ها و برخی کنشگرها باعث شده باشد مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به سیاسی منتقل شود و انتظار ما این است که این مسیر اصلاح شود.

به دنبال انتشار خبر تهیه پیش‌نویس قطعنامه‌ای درباره ایران توسط آمریکا و تروئیکای اروپا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی در این باره گفت: ما در چند روز اخیر در این باره صحبت کرده‌ایم اما نگرانی بسیار جدی ما این است که ایران نتوانسته است به طور باورپذیری به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده احتمالی‌اش پاسخ دهد. و ما هم‌زمان با دنبال کردن تحقیقات توسط آژانس درباره مسائل پادمانی در ایران، به همکاری نزدیک با آژانس، با مدیر کل، همچنین با متحدان و شرکایمان در شورای حکام ادامه می‌دهیم.

پرایس افزود: ما در حال حاضر، در حال رایزنی دقیق درباره گزارش‌هایی هستیم که اخیرا توسط مدیرکل آژانس پیش از نشست شورای حکام در هفته آتی منتشر شده است و می‌توانیم تایید کنیم که برنامه داریم در پیگیری برای قطعنامه‌ای متمرکز بر ضرورت همکاری کامل ایران با آژانس به انگلیس، فرانسه و آلمان ملحق شویم. این ضرورت وجود دارد که ایران بدون تاخیر بیشتر، کاملا به تعهدات قانونی الزام‌آورش تحت معاهده ان‌پی‌تی و جدا از این، بر توافق جامعه پادمانی‌اش با آژانس پایبند باشد.

آژانس و مدیر کل آن در انجام دادن مسئولیت‌های مهمش در زمینه راستی‌آزمایی و نظارت بر ایران، از حمایت کامل ما برخوردار است.

خطیب‌زاده نیز در واکنش به تهیه پیش نویس قطعنامه‌ای توسط آمریکا و تروئیکای اروپا درباره ایران در صفحه توییترش نوشت: رژیم اسراییل، به عنوان دشمن شماره یک برجام، نفی‌کننده ان‌پی‌تی و تنها دارنده تسلیحات اتمی در خاورمیانه و شمال آفریقاست. ما این را می‌دانیم. جهان هم می‌داند. زمان آن است که سه کشور اروپایی و آمریکا از به خواب زدن تعمدی خود دست بردارند. آن‌ها یا می‌توانند گزینه دیپلماسی را دنبال کنند و یا در جهت مخالف اقدام کنند. ما برای هر دو آماده‌ایم.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان نیز در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «‌با جوزف بورل در مورد مذاکره برای لغو تحریم‌ها و چگونگی ادامه آن رایزنی کردیم. اگر بانیان قطعنامه ضد ایرانی در IAEA روش تهدید را دنبال کنند، مسئول همه عواقب آن هستند. ما از توافق خوب، قوی و پایدار استقبال می‌کنیم. توافق در دسترس است اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقع‌بین باشند.»

نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از دوشنبه تا جمعه برگزار می‌شود.

بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه، انتظار می‌رود کشورهای بزرگ اروپایی و ایالات متحده در حالی که مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای سال 2015 با دشواری‌هایی مواجه شده است، در نشست امروز و این هفته ناظر هسته‌ای سازمان ملل متحد، به دنبال محکومیت ایران باشند. قطعنامه‌ای که توسط ایالات متحده، انگلستان، فرانسه و آلمان تهیه شده است، نشانه‌ای از بی‌صبری فزاینده آنهاست زیرا دیپلمات‌ها مدعی شده اند پنجره نجات این توافق در حال بسته شدن است.

اگر قطعنامه ای که از ایران می خواهد «همکاری کامل» با آژانس بین المللی انرژی اتمی را بپذیرد تصویب شود، این نخستین مورد از محکومیت ایران از ژوئن 2020 خواهد بود.

گفتگوها برای احیای این توافق در آوریل 2021 با هدف بازگرداندن ایالات متحده به توافق و لغو مجدد تحریم ها بر ضد تهران و بازگرداندن ایران به برنامه کاهش فعالیت‌های هسته‌ای خود آغاز شد اما در ماه‌های اخیر پیشرفت مذاکرات کُند بوده است.

جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات به تازگی در توییتی هشدار داد که احتمال بازگشت به توافق در حال «کاهش» است.

وی گفت: «اما ما هنوز هم می توانیم با تلاش بیشتر این کار را انجام دهیم.»

ایران هشدار داده است که "هر گونه اقدام سیاسی" از سوی ایالات متحده و گروه موسوم به E3 متشکل از فرانسه، آلمان و انگلستان «بدون هیچ شکی موجب واکنش متناسب، موثر و فوری خواهد شد». چین و روسیه که به همراه انگلستان، فرانسه و آلمان طرف‌های توافق هسته‌ای ایران نیز هستند، هشدار داده‌اند که تصویب هرگونه قطعنامه انتقادی می‌تواند روند مذاکرات را مختل کند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار