یک کارشناس ارشد بیابان‌زدایی در گفت‌وگو با پانا:

وسعت بیابان‌های کشور افزایش یافت؛ تشدید گرد و غبار در ۴ استان

تهران (پانا) - یک کارشناس ارشد بیابان‌زدایی می‌گوید بر اثر تغییرات اقلیمی ناشی از عوامل انسانی طی دو دهه اخیر، وسعت بیابان‌های کشور افزایش یافته است.

کد مطلب: ۱۱۹۳۳۳۳
لینک کوتاه کپی شد
وسعت بیابان‌های کشور افزایش یافت؛ تشدید گرد و غبار در ۴ استان

منصور توکلی، عضو هیات علمی دانشگاه و کارشناس ارشد بیابان‌زدایی به مناسبت روز جهانی مبارزه با بیابان‌زایی اظهار کرد: بیابان‌زایی کاهش توان اکولوژیکی و بیولوژیکی زمین است که ممکن است به صورت طبیعی یا غیرطبیعی اتفاق بیفتد، اظهار کرد: فرایند بیابان‌زایی عمدتاً مناطق خشک را تحت تأثیر قرار می‌دهد و با شتابی فزاینده، کارایی سرزمین را کاهش می‌دهد. بیابان‌زایی بـه عنوان یک معضـل جدی محیط زیست است که با تشدید روند گرم شدن زمین، بیابان‌زایی نیز توسعه یافته است.

این کارشناس محیط زیست گفت: حدود ۱۰۰ میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض تخریب سرزمین است، اظهار کرد: در کشور ۳۲ میلیون هکتار بیابان وجود دارد که طی دهه اخیر به‌‌خاطر سیاست‌های غلط در زمینه مدیریت منابع آب و کشاورزی و در مجموع به‌ دلیل تغییر اقلیم و دخالت‌های انسانی به وسعت بیابان‌های کشور افزوده شده و تخمین زده می‌شود که حدود یک میلیون هکتار کانون گرد و غبار فعال به آمار بیابان‌های کشور افزود شده است.

وی تاکید کرد: باتوجه به محدودیت اعتبارات و پتانسیل‌های بیابان در کشور، باید از روش‌های نوین برای مدیریت بیابان‌ها و بیابان‌زدایی استفاده شود زیرا چنانچه تغییری در سیاست‌های فعلی رخ ندهد و همچنان سدسازی‌ها، افزایش سطح زیر کشت و سوء مدیریت آب در کشور ادامه داشته باشد، در آینده‌ای نزدیک دشت‌های بزرگ و تولیدی در کشور از چرخه خارج خواهند شد.

توکلی با بیان اینکه رعایت نکردن موازین علمی در بخش کشاورزی از عوامل تشدید کننده بیابان‌زایی است، اظهار کرد: بوته‌کنی، آبیاری غلط، استفاده نکردن بهینه از زمین‌ها و قابلیت آنها، تبدیل بی‌رویه زمین‌های مرتعی به دیم‌زار، رعایت نکردن موازین علمی در شخم زمین، کشت فشرده و نامناسب در زمین‌های کشاورزی، تغییرات آب و هوایی، افزایش جمعیت و نیاز انسان ها به مواد غذایی بیشتر و شرایط متغیر اجتماعی و اقتصادی را از عوامل بیابان‌زایی است.

وی خاطرنشان کرد: طرح‌های بیابان‌زدایی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای مقابله با پدیده بیابان‌زایی است. تشکل‌های زیست محیطی و مردم نقش بسزایی در اجرای این طرح‌ها و کنترل بیابان‌زایی دارند، در واقع بدون حضور مردم و کمک آنها مقابله با پدیده بیابان‌زایی روند کندتری خواهد داشت.

وی گفت: نداشتن پوشش گیاهی پایا یکی از عواملی تشکیل بیابان است یعنی در این مناطق به دلیل نداشتن میزان کافی آب، بهره‌برداری از آن در شرایط طبیعی به صرفه و صلاح نیست. بارش کم، دامنه‌ نوسان دمای شدید، دمای بالا و تبخیر زیاد، پوشش گیاهی بسیار فقیر و پراکنده و خاک‌های دارای مواد آلی کم و اغلب جوان و کم تحول ‌یافته از ویژگی‌های بیابان‌هاست.

‌این کارشناس ارشد بیابان‌زدایی تاکید کرد: پدیده گرد و غبار بخش‌هایی از کشور و در بخش های جنوبی و غربی چند سالی است که شدت گرفته اما شدت آن از چند سال اخیر نمایان‌تر شده و شهرهایی همچون لرستان، بوشهر، تهران، تبریز و دیگر شهرها را نیز در بر گرفته است. استان‌های غربی به دلیل مرز مشترک با کشور عراق به‌عنوان اصلی‌ترین منشاء تولید گرد و غبار شناخته می‌شوند که مشکلات زیادی را در منطقه به وجود آورده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار