اجرای برنامه‌های تحقیق و توسعه در حوزه ساختمان مناطق آزاد

تهران (پانا) - دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بر اجرای برنامه‌های تحقیق و توسعه در حوزه ساختمان مناطق آزاد کشور تاکید کرد.

کد مطلب: ۱۰۹۵۶۷۴
لینک کوتاه کپی شد
اجرای برنامه‌های تحقیق و توسعه در حوزه ساختمان مناطق آزاد

به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، مرتضی بانک در نشست شورای مدیران عامل سازمان‌های مناطق آزاد کشور که به میزبانی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد با اشاره به اینکه از دیرباز تاکنون موضوع ساخت و ساز در کشور با توجه به شرایط اقلیمی و توجه به شرایط توسعه‌ای از اهمیت خاصی برخوردار بوده است، گفت: با توجه به فرهنگ عمومی کشور در مصرف انرژی و نگرانی‌هایی که در این بخش وجود دارد، حوزه آموزش و پژوهش در بخش ساختمان از دیدگاه کارشناسی بسیار مهم است تا بتواند به وظایف اصلی خود جامع عمل بپوشاند.

مشاور رئیس جمهور مهم‌ترین نکته ارتباط مسائل تحقیقاتی و آموزشی را بحث اجرا عنوان کرد و گفت: حلقه مفقوده اصلی در این جریان مهم فنی، علمی و عملیاتی، ارتباط این دو حوزه در بحث تحقیقات عملیاتی و اجراست که هر کدام از آنها دارای جایگاه‌های اثرگذار و مهمی محسوب می‌شوند.

بانک با اشاره به اینکه در حوزه تحقیقات در بخش ساختمان اقدامات ارزشمندی در کشور انجام شده است، افزود: بحث استانداردسازی و ضوابط مشکل اصلی ما است که باید بر اساس آن مقررات ملی ایجاد شود. سالانه ۵۰۰ گواهی فنی در این بخش صادر می‌شود که برکات بسیاری را برای کشور به همراه خواهد داشت. امیدواریم نتایج این تحقیقات در بهبود شرایط زیستی کشور در بخش ساخت و ساز و ساختمان موثر باشد تا بتوانیم از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم.

وی همچنین تاکید کرد مناطق آزاد فعلی و مناطق آزاد جدید می‌توانند از ظرفیت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در حوزه زیرساخت‌ها بهره‌مند شوند.

دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با تاکید بر اینکه مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی می‌توانند به الگوی مناسب ارائه شیوه‌ها و پیاده‌سازی فرآیندهای مربوط به ساخت مسکن و ساختمان در کشور تبدیل شوند گفت: باید الگوهای مناسب برای اجرا در مناطق آزاد با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی هر منطقه تدوین و راه‌اندازی شود تا برای اجرای جامع به سرزمین اصلی ارائه شود.

بانک در خصوص مقایسه زیرساخت‌های مناطق آزاد ایران با مناطق آزاد دیگر کشورها به این نکته هم اشاره کرد که باید به نکته اساسی این مقایسه توجه کرد که ایران در شرایط فعلی دارای محدودیت‌های مختلفی در اقتصاد بین‌الملل است بنابراین اینگونه مقایسه‌ها باید براساس واقعیت‌های موجود اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی باشد تا بتوان با توجه به شرایط خاص کشور، الگوها ارائه شود.

وی اظهار کرد: ایران از ظرفیت‌های بالقوه ای برخوردار است، اما به دلیل محدودیت‌هایی که وجود دارد نوع اقتصاد و طراحی‌های اقتصادی باید با توجه به این شرایط صورت پذیرد. در مناطق آزاد دنیا، در ابتدا زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری‌های اولیه انجام می‌شود و در این زیرساخت‌ها مباحث مربوط به ارتباطاتات ملی و بین‌المللی طراحی و اجرا می‌شود و بستر را برای حضور سرمایه‌گذاران فراهم می‌کند، اما مناطق آزاد ایران متفاوت از این جریان، ابتدا منطقه‌ای برای ایجاد منطقه آزاد طراحی شده و زیرساخت‌ها براساس نیازمندی‌هایی که به وجود آمده پیاده‌سازی شده است.

تمرکز مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی بر یک یا چند فعالیت اقتصادی خاص

بانک در ادامه این نشست به اقدامات و ظرفیت‌های موجود در مناطق آزاد کشور هم اشاره کرد و گفت: نکته‌ای که در بحث مناطق آزاد باید مطرح شود این است که این مناطق به صورت متنوع و متفاوت توانسته‌اند در جهت بهینه‌سازی فعالیت‌های خود برنامه‌ها و الگوهای متنوعی را دنبال کنند به نحوی که منطقه آزاد ارس در حوزه صنعت فعالیت‌های گسترده‌ای را دنبال می‌کند. در قشم در حوزه شیلات اقدامات اساسی در حال انجام است و در چابهار در حوزه حمل و نقل و ارتباطات جنوب به شمال برنامه ریزی‌های دقیقی صورت گرفته و پروژه‌های مربوط به آن در حال اجرایی شدن است.

وی ادامه داد: در منطقه آزاد انزلی محور فعالیت‌های مرتبط با کشورهای حوزه دریای خزر و بحث اوراسیا یکی از مراکز مهم آینده کشور برای صادرات در این حوزه تلقی می‌شود. منطقه آزاد ماکو نیز موضوعات مرتبط با ترانزیت بین‌المللی و توسعه فعالیت‌های کشاورزی و معدنی را در دستور کار خود قرار داده است. صادرات و توسعه زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری‌های صنعتی، فنی و حمل و نقل هم در منطقه آزاد اروند برای توسعه اقتصاد ملی و تقویت آن دنبال می‌شود.

مشاور رئیس جمهور با بیان اینکه سازه و ساختار ساختمان ها در کشور در مقابل بلایای طبیعی دچار آسیب های زیادی شده است، گفت: در بحث زلزله، ایران کشور حادثه خیزی است و متاسفانه در هر مرحله با تجربه جدیدی برای مقابله با این بلای طبیعی برخورد می کنیم و این نشان می دهد سیاستگذاری و طراحی و پژوهش در این زمینه بسیار موثر و لازم است.

بانک به هوشمندسازی ساختمان‌ها در مناطق آزاد نیز اشاره کرد و افزود: هوشمندسازی ساختمان‌ها، پدیده‌ای است که به این سادگی نمی‌توان به آن پرداخت و نیازمند فرهنگسازی و فراهم سازی زیر ساخت‌ها است. در زمینه هوشمندسازی می‌توان به صورت موردی عمل کرد. یک منطقه آزاد به صورت پایلوت در این زمینه می‌تواند فعالیت کند که شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) و یا منطقه آزاد کیش برای اجرای این برنامه مناسب هستند.

وی به سرمایه‌گذاری و مولدسازی دارایی‌ها در مناطق آزاد کشور هم اشاره کرد و گفت: در مورد سرمایه‌‌گذاری و مولدسازی دارایی‌ها در مناطق آزاد اقدامات و تحقیات فراوانی انجام شده است. در این خصوص می‌توان همکاری خوبی در زمینه ارزشگذاری و بهینه‌سازی ساختمان‌ها در مناطق آزاد با مراکز فعال در این حوزه انجام شود.

گفتنی است، پیش از برگزاری این نشست مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد به همراه مدیران عامل سازما‌ن‌های مناطق آزاد و معاونین، مشاورین و مدیران دبیرخانه شورایعالی از آزمایشگاه های بخش فناوری بتن، انرژی و نور، مهندسی سازه و ابنیه فنی و آزمایشگاه ملی شتاب‌نگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بازدید کردند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار