وزیر آموزش‌وپرورش در مراسم افتتاح طرح «محیط‌یار»:

شبکه «محیط‌یار» به یک حرکت فرهنگی گسترده در مدارس تبدیل می‌شود

تهران (پانا) - وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه بحران‌های محیط‌زیستی یکی از مهم‌ترین ابرچالش‌های جهان امروز است، گفت: آموزش و پرورش حفظ محیط‌ زیست را یک وظیفه ملی، دینی و انسانی می‌داند و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های آموزشی و تربیتی خود از طرح ملی «محیط‌یار» برای نهادینه‌سازی فرهنگ حفاظت از طبیعت در میان دانش‌آموزان حمایت می‌کند.

کد مطلب: ۱۶۹۴۶۳۹
لینک کوتاه کپی شد
شبکه «محیط‌یار» به یک حرکت فرهنگی گسترده در مدارس تبدیل می‌شود

علیرضا کاظمی پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاح طرح ملی «محیط‌یار» با عنوان ماموریت که در سازمان حفاظت محیط‌ زیست برگزار شد، با اشاره به فشردگی برنامه‌های این وزارتخانه در روزهای اخیر، حضور در این مراسم را نشان‌دهنده اهمیت موضوع محیط‌ زیست برای نظام تعلیم و تربیت کشور دانست.

وی با قدردانی از تلاش‌های مسئولان سازمان حفاظت محیط‌ زیست، به‌ویژه شینا انصاری معاون رئیس‌جمهور و رئیس این سازمان، اظهار کرد: رویکرد علمی، تخصصی و دلسوزانه در دفاع از محیط‌ زیست در دولت بسیار ارزشمند است و امیدواریم با همکاری دستگاه‌های مختلف، گام‌های مؤثرتری در این حوزه برداشته شود.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به هم‌زمانی این مراسم با هفته بزرگداشت مقام معلم، این ایام را فرصتی برای تکریم جامعه بزرگ فرهنگیان کشور دانست و همچنین با اشاره به شهادت مظلومانه برخی کودکان و دانش‌آموزان، از نام شهید «ماکان نصیری» در این برنامه یاد کرد و گفت: تبدیل این حوادث تلخ به فرصتی برای شکل‌گیری یک حرکت فرهنگی و ملی در حوزه محیط‌ زیست می‌تواند اقدامی ماندگار برای کشور باشد.

کاظمی در ادامه با اشاره به چالش‌های اساسی جهان امروز تصریح کرد: امروز دنیا با چند ابرچالش بزرگ مواجه است که یکی از مهم‌ترین آنها بحران‌های محیط‌ زیستی است، بحرانی که اگر مورد توجه جدی قرار نگیرد می‌تواند بنیان‌های حیات بشر را با تهدیدهای جدی روبه‌رو کند. در کنار این موضوع، مسائلی مانند جنگ‌ها و سلاح‌های کشتار جمعی، آسیب‌های اجتماعی و گسترش شکاف فقر نیز از دیگر چالش‌های مهم جهانی به شمار می‌روند.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به جایگاه محیط‌ زیست در آموزه‌های دینی نیز گفت: در قرآن کریم توجه ویژه‌ای به طبیعت و محیط‌ زیست شده است و صدها آیه به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم به این موضوع اشاره دارد. در بسیاری از آیات قرآن، زیبایی‌های طبیعت و آثار آن بر روح و روان انسان مورد توجه قرار گرفته و حتی برای توصیف بهشت نیز از جلوه‌های طبیعت و منابع طبیعی استفاده شده است.

وی تأکید کرد: همین نگاه نشان می‌دهد که حفاظت از محیط‌ زیست یک مسئولیت مهم انسانی و دینی است و همه دستگاه‌ها و نهادها باید در این زمینه نقش‌آفرینی کنند.

کاظمی با اشاره به نقش آموزش و پرورش در فرهنگ‌سازی محیط‌ زیستی گفت: در نظام آموزشی کشور دو مسیر مهم برای پرداختن به این موضوع وجود دارد؛ نخست آموزش رسمی در قالب برنامه‌های درسی و محتوای کتاب‌های درسی و دوم فعالیت‌های غیررسمی و تربیتی که زمینه کنشگری و مشارکت دانش‌آموزان را فراهم می‌کند.

وی افزود: در بخش آموزش رسمی، موضوع محیط‌ زیست از دوره پیش‌دبستانی تا مقاطع مختلف تحصیلی در برنامه‌های درسی مورد توجه قرار گرفته و در قالب درس‌ها و فعالیت‌های آموزشی به دانش‌آموزان منتقل می‌شود. با این حال، بخش غیررسمی آموزش که فرصت تجربه عملی، مشارکت اجتماعی و فعالیت‌های میدانی را برای دانش‌آموزان فراهم می‌کند، می‌تواند تأثیر عمیق‌تری در شکل‌گیری رفتارهای پایدار محیط‌ زیستی داشته باشد.

وزیر آموزش و پرورش همچنین از آمادگی این وزارتخانه برای توسعه آموزش‌های مهارتی در حوزه محیط‌ زیست خبر داد و گفت: در صورت برنامه‌ریزی مناسب، می‌توان هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش تخصصی در حوزه محیط‌ زیست راه‌اندازی کرد و حتی از ظرفیت فضاهای موجود برای ایجاد کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی مرتبط استفاده کرد.

وی ادامه داد: بسیاری از فعالیت‌های مرتبط با محیط‌ زیست ماهیت عملی دارند و می‌توان بخشی از آموزش‌های نظری و مهارتی دانش‌آموزان را در محیط‌های طبیعی و فضاهای مرتبط با این حوزه ارائه کرد.

کاظمی همچنین به ضرورت نهادینه‌سازی فرهنگ حفاظت از محیط‌ زیست در جامعه اشاره کرد و گفت: هر تغییری که قرار است در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی رخ دهد، تنها از مسیر آموزش و یادگیری امکان‌پذیر است. بنابراین آموزش مهارت‌ها و رفتارهای درست زیست‌محیطی نقش تعیین‌کننده‌ای در بهبود شرایط دارد.

وی با اشاره به روند اجرای طرح «محیط‌یار» در مدارس کشور اظهار کرد: برای موفقیت در این حوزه باید چند گام اساسی برداشته شود. نخست ایجاد ساختار مناسب است تا دانش‌آموزان، معلمان و خانواده‌ها بتوانند در قالب آن به‌صورت منسجم فعالیت کنند.

وزیر آموزش و پرورش افزود: شکل‌گیری شبکه «محیط‌یار» در مدارس کشور گامی مهم در این مسیر است و این شبکه می‌تواند به‌عنوان یک ساختار منظم، بستر کنشگری دانش‌آموزان در حوزه محیط‌ زیست را فراهم کند.

وی گام بعدی را هویت‌بخشی به دانش‌آموزان فعال در این شبکه دانست و گفت: باید دانش‌آموزانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند مورد توجه قرار گیرند، معرفی شوند و فرصت نقش‌آفرینی بیشتری پیدا کنند تا احساس مسئولیت و تعلق بیشتری نسبت به محیط‌ زیست داشته باشند.

کاظمی تأکید کرد: وقتی دانش‌آموزان در چنین برنامه‌هایی مورد تکریم قرار می‌گیرند و در کنار مدیران و مسئولان قرار می‌گیرند، با انگیزه بیشتری در فعالیت‌های اجتماعی و محیط‌ زیستی مشارکت خواهند کرد.

وی آموزش و توانمندسازی دانش‌آموزان را گام مهم دیگر در این مسیر دانست و گفت: دانش‌آموزان باید به‌طور دقیق با وظایف و مسئولیت‌های خود در حوزه محیط‌ زیست آشنا شوند و مهارت‌های لازم برای انجام فعالیت‌های مرتبط را کسب کنند.

وزیر آموزش و پرورش همچنین بر اهمیت برنامه‌سازی و ایجاد میدان خلاقیت برای دانش‌آموزان تأکید کرد و افزود: باید به این شبکه دانش‌آموزی فرصت داد تا خودشان برای فعالیت‌های محیط‌ زیستی برنامه‌ریزی کنند و ایده‌های خلاقانه ارائه دهند. چنین رویکردی می‌تواند به شکل‌گیری حرکت‌های بزرگ فرهنگی در مدارس و جامعه منجر شود.

وی با اشاره به ظرفیت مدارس در فرهنگ‌سازی اجتماعی گفت: مدرسه مهم‌ترین پایگاه برای تبدیل هنجارها به فرهنگ‌های پایدار در جامعه است و اگر بتوانیم فرهنگ حفاظت از محیط‌ زیست را در مدرسه نهادینه کنیم، این فرهنگ به خانواده‌ها و جامعه نیز منتقل خواهد شد.

کاظمی در ادامه به برخی اقدامات دانش‌آموزان در حوزه منابع طبیعی و درختکاری اشاره کرد و گفت: حتی در شرایطی که مدارس به‌صورت فیزیکی تعطیل بودند، دانش‌آموزان در برنامه‌های مرتبط با هفته منابع طبیعی و درختکاری مشارکت فعال داشتند و اقدامات ارزشمندی در این زمینه انجام شد.

وی با تأکید بر حمایت کامل آموزش و پرورش از برنامه‌های محیط‌ زیستی اظهار کرد: ما خود را یک «محیط‌یار» و «محیط‌بان» می‌دانیم و حفظ طبیعت را وظیفه‌ای ملی، دینی، انسانی و اخلاقی می‌دانیم. آموزش و پرورش با تمام ظرفیت‌های آموزشی، فرهنگی و رسانه‌ای خود برای توسعه فرهنگ حفاظت از محیط‌ زیست در میان نسل آینده تلاش خواهد کرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار