یک کارشناس تغذیه در گفتوگو با پانا مطرح کرد؛
تغییر الگوهای تغذیهای در کودکان/ تنوع غذایی در خانوادهها کاهش یافته است
تهران (پانا) - یک کارشناس تغذیه با اشاره به تغییر الگوهای تغذیهای در کودکان گفت: بسیاری از بچهها به غذاهای فرآوریشده و کارخانهای مانند سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا و ناگت مرغ علاقهمند شدهاند.
منصور رضایی، در گفتوگو با پانا با اشاره به تغییر الگوهای تغذیهای در نسل جدید گفت: «در گذشته وقتی صحبت از سوءتغذیه میشد، تصور ما کودکانی در آفریقا بودند که کالری کافی دریافت نمیکردند و دندههایشان از لاغری پیدا بود. نگاه ما در آن زمان، صرفاً کمی بود؛ یعنی توجه داشتیم که فرد چند کیلو وزن دارد یا چقدر غذا میخورد. اما امروز موضوع کیفیت تغذیه اهمیت بیشتری پیدا کرده است.»
وی افزود: «مهمترین شاخص در کیفیت تغذیه، تنوع غذایی است؛ در حالیکه این تنوع در رژیم غذایی کودکان امروز بهشدت کاهش یافته است. بسیاری از خانوادهها به غذاهای فرآوریشده و کارخانهای مانند سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا و ناگت مرغ علاقهمند شدهاند. آنها مانند سایر جنبههای زندگیشان که سرعت در آن اهمیت دارد، از غذا نیز انتظار آمادهخوری و مصرف سریع دارند.»
تأثیر فضای مجازی و کرونا بر الگوی تغذیه کودکان
رضایی با اشاره به تغییر سبک زندگی پس از دوران کرونا اظهار کرد: «کودکان امروز برخلاف نسلهای گذشته که در کوچهها بازی میکردند، بیشتر وقت خود را در فضای مجازی میگذرانند. این تغییر باعث کاهش تحرک، افزایش بیاشتهایی و تمایل به خوردن غذاهای هیجانانگیز شده است؛ غذاهایی که سرشار از نمک، شکر و کافئیناند و ارزش تغذیهای چندانی ندارند.»
این کارشناس تغذیه گفت: « مصرف زیاد غذاهای فستفودی باعث شده است کودکان از خوردن غذاهای سنتی و طبیعی مانند قیمه، قرمه، آش و سوپ فاصله بگیرند. این نوع غذاها معمولاً فاقد فیبر و مواد مغذی تازه هستند و در عوض افزودنیها، نگهدارندهها و طعمدهندههای مصنوعی دارند.»
افزایش چاقی و ضعف عضلانی در میان دانشآموزان
رضایی ادامه داد: «امروزه کودکان با وجود افزایش کالری دریافتی، به دلیل کاهش فعالیت بدنی، دچار چاقیهای موضعی و شکمی و در عین حال ضعف عضلانی شدهاند. ترکیب تغذیه پرکالری و کمتحرکی باعث شده کیفیت بدن از نظر پروتئین عضلات و استخوانها کاهش پیدا کند. بهگونهای که اکنون حتی با کوچکترین ضربهای ممکن است دست یا پای کودک دچار شکستگی شود؛ در حالیکه چنین مواردی در گذشته بسیار کمتر دیده میشد.»
شکلگیری ذائقه غذایی در دوران کودکی
این کارشناس تغذیه با تأکید بر نقش والدین گفت: «ذائقه غذایی انسان بین سنین یک تا ۶ سالگی شکل میگیرد. در حالیکه بسیاری از والدین به دلیل مشغله کاری، اجارهنشینی یا فشار اقتصادی، فرصت پخت غذاهای سالم مانند خورشها و غذاهای سنتی را ندارند و بهسرعت به سراغ غذاهای آماده و فستفود میروند. حتی اگر این غذاها در خانه تهیه شود، باز هم ماهیت آنها فستفودی است.»
وی افزود: «تصور غلطی وجود دارد که وقت گذاشتن برای پخت غذای سالم اتلاف وقت است. در حالیکه اگر والدین برای غذای کودک وقت بگذارند، بعدها نیازی نیست وقت و هزینه خود را در درمانگاهها صرف درمان بیماریها کنند.»
رضایی گفت: «کودکان امروزی از همان سالهای اولیه زندگی با سوسیس، کالباس، کیک، کلوچه و نوشابه آشنا میشوند. این مواد با تحریک مغز و ترشح دوپامین، همانند مواد اعتیادآور عمل میکنند. بنابراین کودک دیگر تمایلی به خوردن غذاهای سالم و سنتی ندارد.»
وی تأکید کرد: «برای اصلاح این وضعیت، باید احساس نیاز به تغذیه سالم را در خانوادهها ایجاد کرد. متأسفانه در جامعه امروز بهدلیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، این احساس نیاز کمرنگ شده است. والدین باید بدانند که سلامت جسمی و روانی فرزندانشان از سفره آغاز میشود.»
ارسال دیدگاه