کارشناس تغذیه شبکه بهداشت شهرستان ملارد:
تغذیه متعادل، کلید عملکرد بهینه مغز و افزایش تمرکز دانشآموزان است
ملارد (پانا) - کارشناس تغذیه شبکه بهداشت شهرستان ملارد تغذیه متعادل را کلید عملکرد بهینه مغز و افزایش تمرکز دانشآموزان دانست.

مهسا حیدری دکتر و کارشناس تغذیه شبکه بهداشت ملارد، درگفتگو با پانا بر تاثیر تغذیه سالم در روند عملکرد مغز دانش آموزان تاکید کرد و گفت: «مغز یکی از پر مصرف ترین اعضای بدن ما است که حدود بیست درصد انرژی دریافتی کل بدن صرف کارکرد مغز میشود، بنابراین کیفیت غذا به طور مستقیم بر توانایی یادگیری، تمرکز، حافظه و حتی خلق و خوی دانش آموزان تاثیر میگذارد در نتیجه اگر تغذیه غنی و متعادل باشد، مغز سوخت لازم برای کارکرد درست را دریافت میکند.»
وی افزود: «کربوهیدرات های پیچیده مثل نان های سبوس دار و یا جوی دوسر انرژی خوبی در اختیار مغز قرار میدهد و جلوی افت ناگهانی قند خون را میگیرند و این باعث میشود که بچه ها در کلاس درس کمتر دچار خواب آلودگی یا حواس پرتی شوند و همچنین پروتئین هایی مثل مرغ، حبوبات و لبنیات اسیدآمینه هایی دارند که برای ساخت انتقال دهنده های عصبی لازم هستند که این هم مستقیما بر حافظه، یادگیری و خلق خوی دانش آموزان تاثیر میگذارد و همینطور چربی های سالم مخصوصا امگا ۳ که در گردو و ماهی یافت میشود میتواند باعث افزایش قدرت حافظه و کاهش اضطراب بشود.»
حیدری تشریح کرد: «اما وقتی که رژیم غذایی پر از فست فود، چیپس، نوشابه و شیرینی های صنعتی باشد، قند خون به سرعت بالا میرود و بعد به شدت افت میکند و این بالا پایین شدن ناگهانی قند خون باعث خستگی، بی حوصلگی و کاهش تمرکز میشود، به همین دلیل است که تغذیه ناسالم در طولانی مدت میتواند به افت تحصیلی منجر شود.»
این کارشناس تغذیه، افزود:«یکی از عادت های رایج دانش آموزان خصوصا در زمان امتحانات، مصرف زیاد قهوه و یا نوشیدنی های انرژی زا است، لازم به ذکر است که کافئینی که در قهوه و نوشیدنی های انرژی زا موجود است در کوتاه مدت میتواند هوشیاری را بالا ببرد اما مشکل این است که مصرف بیش از حد آن باعث بی خوابی میشود و ما میدانیم که خواب کافی برای تثبیت مطالبی که برای امتحان خواندیم در حافظه بلند مدت ضروری است، کافئین زیاد میتواند باعث اضطراب، تپش قلب، لرزش دست و کاهش تمرکز شود و مصرف آن هم در ساعت پایانی شب باعث میشود که دانش آموزان صبح روز امتحان احساس خستگی کنند و انرژی نداشته باشند.»
حیدری با ارائه راهکار های مناسب برای ایجاد تعادل در تغذیه دانشآموزان، تصریح کرد: «اول از همه آب کافی ضروری است کم آبی تمرکز دانش آموز را پایین می آورد و همچنین باعث سردرد میشود، دانش آموزان میتوانند از دمنوش های ملایمی به صورت رقیق هستند مثل چای سبز استفاده کنند و حتی میتوانند در حد اعتدال از آبمیوه های طبیعی استفاده کنند اما خب حواسشان باشد که زیاد مصرف نکنند زیرا مصرف طولانی مدت آبمیوه های طبیعی میتواند باعث اضافه وزن شود، همچنین میان وعده های سالم مثل خرما، موز، سیب و انواع میوه ها همراه آجیل یا یک لیوان شیر میتواند گزینه خوبی باشد زیرا هم سالم هستند و هم انرژی خوبی به بدن و مغز میدهد.»
این کارشناس در ادامه به اهمیت صبحانه ای که این روز ها توجهی به آن نمیشود اشاره کرد و گفت: «صبحانه مهم ترین وعده ی غذایی است که متاسفانه خیلی از دانش آموزان آن را نادیده میگیرند، بعد از ۸ تا ۱۰ ساعت خواب شبانه سطح قند خون پایین می آید و مغز انرژی کافی را ندارد و اگر دانش آموز بدون خوردن وعده ی صبحانه سر کلاس برود خیلی زود احساس خستگی و بی حوصلگی میکند، همچین تحقیقات نشان داده است بچه هایی که صبحانه کافی میل میکنند در آزمون ها عملکرد بهتری دارند.»
وی در آخر سه مورد را عامل موفقیت دانش آموزان دانست و گفت: «تغذیه متعادل و سالم، خواب کافی و منظم، برنامه ریزی درست درسی سه عامل موفقیت دانش آموزان است و دانش آموزانی که این سه عامل اصلی را رعایت کنند در ایام امتحانات و حتی در کل دوران تحصیل عملکرد بهتری نسبت به دیگر دانش آموزان خواهند داشت.»
ارسال دیدگاه