گفتوگوی وزرای خارجه ایران، مصر و ترکیه درباره مذاکرات اسلامآباد
تهران (پانا) - وزیر امور خارجه ایران، در گفتگوهای تلفنی با وزرای خارجه مصر و ترکیه، ضمن تشریح آخرین تحولات منطقهای و روند مذاکرات با آمریکا، تاکید کرد که ایران حاضر به مذاکره در فضای تهدید نیست، اما به محض پایبندی آمریکا به شروط آتشبس و لغو محاصره دریایی، آماده بررسی امکان مشارکت دوباره در مذاکره با واشنگتن خواهد بود.
وزیران امور خارجه ایران و مصر در یک گفتوگوی تلفنی به بحث و تبادلنظر درباره مسائل مورد اهتمام یکدیگر، از جمله دیپلماسی، آتشبس و آخرین تحولات منطقهای پرداختند. در این تماس تلفنی، سیدعباس عراقچی و بدر عبدالعاطی، وزرای امور خارجه دو کشور، درباره این موضوعات کلیدی رایزنی کردند.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نیز بهصورت تلفنی با همتای ایرانی خود، سیدعباس عراقچی، گفتگو کرد. این مذاکرات بر آخرین تحولات در روند مذاکرات میان ایران و ایالات متحده متمرکز بود.
ایران و آمریکا پس از اعلام آتشبس دو هفتهای که در پی حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه تمامیت ارضی ایران آغاز شد، در ۲۳ فروردین با میانجیگری پاکستان وارد مذاکره شدند. ریاست هیات مذاکراتی آمریکا بر عهده جیدی ونس، معاون ترامپ، بود و ویتکاف و کوشنر نیز او را همراهی میکردند. این مذاکرات با وجود برخی تفاهمها، به دلیل اختلاف نظر عمیق دو طرف بر سر موضوعات مهم، بینتیجه ماند.
در طول مدت آتشبس، ایران با بازگشایی مشروط تنگه هرمز موافقت کرده بود؛ تنگهای که در طول جنگ به روی کشتیهای دشمن و متحدانشان بسته و عبور کشتیهای تجاری و نفتکشهای دیگر کشورها را منوط به هماهنگی کامل با ایران کرده بود. اما پس از بینتیجه ماندن مذاکرات اسلامآباد و اقدام آمریکا به محاصره غیرقانونی بنادر ایران، مقامات ایرانی اعلام کردند که وضعیت تنگه هرمز به حالت قبل بازمیگردد.
رئیسجمهور آمریکا پس از اعلام یکجانبه تمدید آتشبس به درخواست دولت پاکستان، اعلام کرد که محاصره دریایی ادامه خواهد یافت. در واکنش، مقامات ایران تاکید کردند که حاضر به مذاکره در فضای تهدید نیستند، اما به محض پایبندی آمریکا به شروط آتشبس و لغو محاصره دریایی، آماده بررسی امکان مشارکت دوباره در مذاکره با واشنگتن خواهند بود.
در حال حاضر، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، برای رایزنی دوجانبه با مقامات پاکستانی پیرامون وضعیت آتشبس، مسائل منطقهای و روابط متقابل در اسلامآباد و مسقط به سر میبرد. کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود کوشنر و ویتکاف را برای مذاکره با هیات ایرانی به پاکستان اعزام میکند، اما ایران تاکید کرده است فعلاً و تا زمانی که آمریکا به آتشبس پایبند نباشد، برنامهای برای مشارکت در مذاکرات ندارد.
پیشتر در جریان مذاکرات ژنو نیز که کوشنر و ویتکاف به صورت همزمان مذاکرات صلح اوکراین و مذاکره با هیات ایرانی را با فواصل زمانی کوتاه پیش میبردند، عزم جدی آمریکا برای دستیابی به توافق به دلیل نداشتن تجربه دیپلماتیک نمایندگان آمریکا در مواجهه با دیپلماتهای خبره ایرانی و روس، همچنین برگزاری فشرده این مذاکرات پیچیده بحثبرانگیز شده بود.
ارسال دیدگاه